Tiedostojen turvallinen poistaminen

Huom! Tämän ohjeen avulla voit poistaa tiedostoja tavallisilta kiintolevyiltä. Flash-muistit ja SSD-levyt käyttävät erilaista tekniikkaa, joten niille tämä ohje ei päde suoraan.

Kryptaa levyt pitääksesi data suojassa asiattomilta.

Tutustu myös Cryptomator-ohjelmaan. Sen avulla voit salata aineistojasi niin omalla työasemallasi, siirrettävillä tallennusvälineillä kuin pilvipalveluissakin.

Lisäohjeistusta IT-kierrätyksestä löytyy Flammasta

Tiedoston poistaminen käyttöjärjestelmän poista-toiminnolla (Delete) ei yleensä estä mahdollisuutta myöhemmin palauttaa tiedosto. Arkaluonteisen datan poistamisesta kannattaa huolehtia.

Tarkka ohje -välilehdeltä löydät kuvalliset ohjeet

Tiedoston poistaminen käyttöjärjestelmän poista-toiminnolla (Delete) ei yleensä estä mahdollisuutta myöhemmin palauttaa tiedosto. Arkaluonteisen datan poistamisesta kannattaa huolehtia.

Koko laitteen tietojen turvallinen poistaminen

Kun tarvitset koko laitteen (esim. tietokone, usb-kovalevy) datan turvallista poistoa ota yhteys Helpdeskiin ja kerro mistä ja milloin laitteen voi hakea tyhjennettäväksi.

Yksittäisten tiedostojen tai hakemistojen poisto

HUOM! SSD-kiintolevyltä tiedoston poisto ylikirjoittamalla ei välttämättä tuhoa sitä lopullisesti. Varmuuden vuoksi tilaa Helpdeskiltä koko levyn tyhjentäminen. Katso alempaa miten voit selvittää koneesi kovalevyn tyypin.

Windows

Poista tiedosto käyttöjärjestelmän poista-toiminnolla. Käynnistä sitten PowerShell klikkaamalla Windows-painiketta hiiren oikealla painikkeella ja siitä aukeavasta valikosta klikkaamalla Windows Powershell. Tiedoston tai hakemiston pysyvä poisto tapahtuu komennolla cipher /W:[hakemisto], esimerkiksi cipher /W:Z:\poistettava tiedosto

MacOS

Käynnistä Terminal-komentorivisovellus. Komento rm –P [tiedoston sijainti] poistaa ja ylikirjoittaa haluamasi tiedoston. Poistaessasi kansiota käytä komentoa rm –pr SHRED?

Linux

Komentorivin komento shred (ohjeet: shred --help) poistaa ja ylikirjoittaa tiedoston, oletuksena kolme kertaa.

Millainen levy koneessani on?

Jos et tiedä millainen levy koneessasi on, voit selvittää sen seuraavasti:

Windows 10

• Klikkaa Start > Windows PowerShell > Windows PowerShell.
    • Kirjoita kehotteeseen Get-PhysicalDisk (Kuvan kohta 1).
    • Sarakkeesta MediaType (2) näet koneesi kovalevyjen tiedot. Tässä esimerkissä koneessa on kaksi levyä, yksi tavanomainen HDD- ja yksi SSD-levy.

Mac

• Avaa Apple Menu > About This Mac > System Report.
    • Avaa Overview-välilehdeltä System Report.
    • Avaa Hardware > Storage. Oikealla näkyy kohdassa Medium Type koneessa olevien kovalevyjen tyyppi.

Linux

• Kirjoita kehotteeseen lsblk -d -o name,rota ((1), rota tulee sanoista rotational device. SSD-levyillä sen arvo = 0)).
    • Sarakkeesta (2) näet koneesi kovalevyjen tiedot. Tässä esimerkissä koneessa levy sda on SSD-levy ja sdb on HDD-levy.