Korkeakoulujen tietoturvaajat -podcastin syksyn 2024 jokaisessa jaksossa vieraat tulivat eri korkeakouluista – viimeisimmässä Helsingin yliopistosta.
Suomen yliopistojen tietoturvapäälliköiden luottamusverkoston YO-ISAC:in ja tietohallintojohtajien verkosto FUCIO:n yhteispalaverissa maaliskuussa 2024 Helsingin yliopisto esitti idean yhteisen, tietoturvaa korkeakouluympäristössä käsittelevän podcastin aloittamisesta. Idea sai kannustavan vastaanoton. Valtakunnallisella Digiturvaviikolla lokakuun 2024 alussa julkaistiin ensimmäinen jakso.
Tänään julkaistiin viides ja tämän vuoden viimeinen jakso, jossa olivat keskustelemassa tietoturvasta ja generatiivisen tekoälyn käytöstä korkeakouluissa opetusteknologiapalvelujen koulutuspäällikkö Jussi-Pekka Järvinen ja tietoturvapäällikkö Kenneth Kahri Helsingin yliopistosta. Lisäksi opiskelijanäkökulmaa aiheeseen antaa HYY:n hallituksen jäsen Anna Alaraappana.
Kuuntele uusin jakso ohesta, loput jaksot löydät Soundcloudista!
Mikä Korkeakoulujen tietoturvaajat?
Korkeakoulujen tietoturvaajat -podcast pyrkii nostamaan tietoturvaa ja sen eri teemoja korkeakouluissa esille keskustelun ja eri korkeakouluista tulevien näkökulmien kautta. Jaksoissa on haastateltu niin tietoturva-asiantuntijoita, opetushenkilöstöä kuin opiskelijoitakin.
Syksyn aikana on ilmestynyt 5 jaksoa, joissa käsitellään esimerkiksi tietoturvauhkia, tietoturvaviestintää ja tulevaisuuden tietoturvaajan osaamistarpeita korkeakouluissa. Keväällä 2025 podcastia jatketaan jälleen uusin jaksoin. Jaksot julkaistaan Soundcloudissa.
Syksyn 2024 jaksoja ovat Helsingin yliopiston lisäksi olleet mukana tekemässä Tampereen yliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Jyväskylän yliopisto.
Lukuvinkkaus osana podcastia
Podcastin jokaisessa jaksossa vieraat ovat saaneet vinkata jotakin tietoturvaan liittyvää artikkelia, kirjaa, podcastia tai muuta teosta. Muuta rajoitusta ei vinkkaukselle ole ollut kuin jonkinlainen kytkös tietoturvaan – myös kaunokirjalliset teokset siis olivat sallittuja.
Tässä muutama poiminta vinkeistä:
- ”Suosittelen Ilkka Remeksen Horna-sarjaa siitä näkökulmasta, että jos haluaa tietää mitä tapahtuu, jos kaikki menee pieleen kybermaailmassa. Varsinkin toinen osa, Jäätyvä helvetti, on hyvä kuvaus siitä, miten riippuvaisia me ollaan erilaisia digitaalisista järjestelmistä.”
lehtori Panu Moilanen, Jyväskylän yliopisto(Remes, Ilkka. Horna-trilogia: Horna, Jäätyvä Helvetti, Kiirastuli. Helsinki: WSOY, 2022. https://finna.fi/Record/fikka.5580199?sid=4864566034)
- ”Darknet diaries -podcast, erityisesti episodit 54, 73 ja 72, mutta jos haluaa nukkua seuraavana yönä, niin kannattaa jättää kuuntelematta!”
tietoturvapäällikkö Pekka Halmkrona, Lapin yliopisto(Darknet diaries -podcast, https://darknetdiaries.com/)
- ”Suvereenit hiekkamadot käsittelee Venäjän kybertoimintaa. Ja siinä on erityistarkastelussa vielä Venäjän kybertoiminnot Ukrainan hyökkäyssodan aikana. Siellä on kybersodankäyntiä tarkemmin avattu, suosittelen lukemaan.”
turvallisuuspäällikkö Samu Hannukainen, Maanpuolustuskorkeakoulu(Kukkola, Juha. 2024. Suvereenit hiekkamadot: Venäjän kybertoiminta osana valtioiden välistä kamppailua 2000-luvulla. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-25-3437-1)
Lisää vinkkejä löytyy podcastin jaksoista!
Kaikki vinkit löytyvät myös listattuna podcastin infosivun alalaidasta: https://blogs.helsinki.fi/korkeakoulujentietoturvaajat/