Etäkäytettävät työpöydät (VDI)

Helsingin yliopistolla on käytössä etäkäytettävä työpöytä (Virtuaalinen työasemaympäristö, Virtual Desktop Infrastructure, VDI-ympäristö), jota käytetään VMware Horizon Client -asiakasohjelmalla. Etäkäytettävässä työpöydässä voidaan käyttää kaikkia muitakin ohjelmia samoin kuin perinteisessä yliopiston työasemassa. Tässä ohjeessa kerrotaan tarkemmin, mikä on virtuaalinen työasema.

VMware Horizon Client -ohjelma on asennettu kaikille yliopiston tietokoneille. Jos ohjelmaa ei löydy koneelta, katso ohje Horizon Client -ohjelman asennuksesta.

Ohje on kirjoitettu Windows-koneille, mutta voidaan soveltaa myös Macille ja Cubblille. Cubbli-koneille on myös suppeampi ohje täällä.

Tabs

Tarkka ohje

Yhteyden avaus etäkäytettävään työpöytään

• Napsauta alareunan suurennuslasi -kuvaketta ja ala kirjoittaa VMware
  • Valitse VMware Horizon Client
  • Avautuvassa ikkunassa näkyy kuvake yhteyspalvelimelle vdi.helsinki.fi
  • Tuplanapsauta vdi.helsinki.fi -kuvaketta.
VDI palvelin
  • Odota, että virtuaalinen työpöytä latautuu.
  • Työpöydän latauduttua voidaan käynnistää haluttu ohjelma valitsemalla suurennuslasi -kuvake ja kirjoittamalla haluttu ohjelma.
  • Kun haluat lopettaa virtuaalisen työpöydän käytön, sulje yhteys virtuaaliseen työpöytään valitsemalla Start >  käyttäjäkuvake > Sign out.

Virtuaalisen työpöydän automaattinen avaaminen

Voit valita tietyn virtuaalisen työpöydän avautumaan automaattisesti näin:

• Avaa VMware Horizon Client. Klikkaa yhteyspalvelimen vdi.helsinki.fi -kuvaketta hiiren kakkosnäppäimellä.
  • Avautuu valikko, josta valitset Autoconnect to this Server.
  • Tämän jälkeen voit sulkea VMware Horizon Client -ohjelman ja käynnistää sen uudelleen.
  • Nyt ohjelma avautuu automaattisesti työpöytävalikkoon.
  • Mikäli käytät normaalisti vain yhtä tiettyä työpöytää (esim. Cubblia), voit valita vielä sen avautumaan automaattisesti.
  • Napsauta hiiren kakkospainikkeella haluttua palvelimen kuvaketta.
  • Avautuu valikko, josta valitaan Settings.
  • Avautuu uusi ikkuna, josta pääset säätämään palvelimen asetuksia.
  • Laita ruksi ruutuun Autoconnect to this Desktop. Napsauta OK.
  • Tämän jälkeen voit sulkea VMware Horizon Clientin vielä kerran ja käynnistää uudelleen.
  • Nyt haluttu työpöytä avautuu automaattisesti.

Mikäli haluat vaihtaa virtuaalisen työpöydän automaattisen käynnistymisen asetuksia, avaa Start-valikko ja etsi VMware Client. Napsauta kuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja saat näkyviin lisävalikon, jossa näkyy Recent servers ja valitse vdi.helsinki.fi

Virtuaalisen työpöydän automaattinen käynnistäminen

Säästät jatkossa aikaa, kun teet virtuaalisen työpöydän pikakuvakkeen suoraan omalle työpöydälle. Tee pikakuvake seuraavasti:

• Avaa Horizon Client normaalisti auki. Napsauta halutun työpöydän kuvaketta (esim. Cubbli) hiiren kakkospainikkeella. Avautuu valikko, josta valitset Create shortcut to Desktop
  • Toiminto luo pikakuvakkeen työpöydälle. Seuraavan kerran saat valitun työpöydän suoraan auki työpöydän pikakuvakkeesta.

Säädä näytön asetuksia

Oletusasetuksilla virtuaalinen työpöytä valtaa kaikki näytöt (jos käytössäsi on useampi). Vain yhdessä näytössä näkyy itse työpöytä. Tällöin et näe oman koneen työpöytää samaan aikaan lainkaan, ja tämä voi tehdä työnteon hankalaksi.

Voit asettaa virtuaalisen työpöydän ns. kelluvaksi ikkunaksi seuraavasti:

• Napsauta avattavan työpöydän kuvaketta hiiren kakkospainikkeella. Avautuu valikko, josta valitset esim. Display > Windows - Large. (Oletusasetus on All Windows, joka valtaa kaikki näytöt)
  • Seuraavan kerran avatessasi virtuaalinen työpöytä avautuu siinä koossa, mihin sen määrittelit. Huomaa, että asetus on työpöytäkohtainen, eli voit valita eri asetukset eri työpöydille.

Ikkunoituna virtuaalinen työpöytä Windowsissa voi näyttää tältä, joten on oltava tarkkana, kumpaa Start-valikkoa painaa.

Lukkiutunut virtuaalinen työpöytä

Jos virtuaalinen työpöytä pyytää painamaan Control + Alt + Delete, saat lähetettyä käskyn työpöydän ikkunan yläreunassa olevasta palkista: Send Ctrl-Alt-Delete.

Vaihtoehtoisesti voit painaa näppäimistöstä yhdistelmää Ctrl + Alt + Insert.

Huomaa, että mikäli painat näppäimistöltä Ctrl + Alt + Del, komento menee vain isäntäkoneelle  (= koneelle, jolla olet kirjautunut virtuaaliselle työpöydälle).

Koneella ei ole Horizon Clientiä / kotikone

Mikäli sinulla on vain tilapäinen tai satunnainen tarve käyttää virtuaalista työpöytää eikä koneellasi ole asennettuna Horizon Clientiä, voit käyttää virtuaalisia työpöytiä myös selaimella.

Voit halutessasi asentaa VMware Horizon Clientin esim. kotikoneellesi. Napsauta tällöin Install VMware Horizon Client.
Huomaa, että sinulla pitää olla ylläpito-oikeudet koneeseen.

• Kirjaudu omilla käyttäjätunnuksillasi.
  • Onnistuneen kirjautumisen jälkeen virtuaalityöpöytien valikko avautuu.

Yhteyden katkaiseminen

• Napsauta virtuaalisen työpöydän vasemmassa reunassa olevaa laajennuskahvaa.
  • Yläreunassa on kolme laatikkoa, napsauta oikeanpuoleista.
  • Avautuu valikko, josta valitset Log off.
  • Varmistuskysymyksen jälkeen palaat takaisin aloitussivulle, jonka jälkeen voit sulkea ikkunan.

Virhetilanteita

• Mikäli kirjaudut ulos ja takaisin sisään saman tien, voit saada seuraavanlaisen virheilmoituksen:

Tämä tarkoittaa, että edellinen istunto ei ole vielä sulkeutunut. Yritä hetken kuluttua uudelleen (oikeassa yläreunassa Try Again).

Asetusten nollaus (resetointi)

Virtuaalikoneelle on asennettu VMware Self-Support -ohjelma, jolla voit tarkistaa / resetoida asetukset helposti.

• Käynnistä ohjelma Start (Käynnistä) > VMware UEM > Self-Support

VMware User Environment Manager Self-Support -ohjelma käynnistyy. Ohjelma näyttää tältä:

Ohjelma näyttää ne asetukset, joita olet muuttanut.

• Voit poistaa muokatut asetukset valitsemalla asetuksen ja napsauttamalla Reset.

Tiedostojen siirtäminen kotikoneen ja VDI-työkoneen välillä (Windows)

Joskus on tarpeen siirtää tiedostoja kotikoneelta VDI-työasemalle. Jos sinulla on esimerkiksi kotikoneella olevia kuittikuvia lisättäväksi SAP:iin matkalaskuun, voit tehdä sen VDI-koneella seuraavasti.

Tiedostojen siirtäminen kotikoneelta

• Klikkaa VDI-koneen avauskahvaa.
  • Klikkaa avautuvasta ikkunasta tiedonsiirtokuvaketta.
  • Avaa Upload-välilehti
  • Klikkaa Choose Files.
  • Etsi siirrettävä tiedosto.Tässä esimerkissä Kotikoneella oleva tiedosto.docx.
  • Voit lisätä tiedostoja klikkaamalla Add more files.
  • Tiedostot tallentuvat omaan My Documents -kansioosi ja ovat käytettävissä työkoneellasi.

Tiedostojen siirtäminen kotikoneelle

• Avaa Download-välilehti.
  • Valitse etätyöpöydällä oleva tiedosto klikkaamalla sitä kerran. Tässä esimerkissä Etätyöpäydällä oleva tiedosto.
  • Tiedosto näkyy nyt myös siirto-ikkunassa.

Kun olet valinnut kaikki siirrettävät tiedostot, klikkaa siirto-kuvaketta oikeassa reunassa.

• Voit avata tiedoston tai tallentaa sen kotikoneellesi.