Etäkäytettävät työpöydät (VDI)

Helsingin yliopistolla on käytössä etäkäytettävä työpöytä (Virtuaalinen työasemaympäristö, Virtual Desktop Infrastructure, VDI-ympäristö), jota käytetään VMware Horizon Client -asiakasohjelmalla. Etäkäytettävässä työpöydässä voidaan käyttää kaikkia muitakin ohjelmia samoin kuin perinteisessä yliopiston työasemassa. Tässä ohjeessa kerrotaan tarkemmin, mikä on virtuaalinen työasema.

Tarjolla oleva konevalikoima vaihtelee käyttäjäryhmittäin työsuhdestatuksen ja mahdollisesti ostettujen lisälisenssien mukaan. Oletusarvoisesti yliopistoon työsuhteessa oleville näkyy sekä Windows- että Linux-koneita ja muille vain Linuxeja.

VMware Horizon Client -ohjelma on asennettu kaikille yliopiston tietokoneille. Mikäli VMWare Horizon Client -ohjelmaa ei löydy koneelta, katso erillinen ohje ohjelman asennuksesta.

Tiesitkö, että voit ottaa etäyhteyden kotikoneeltasi yliopistolla olevaan Windows 10 -pöytäkoneeseen.
Lue lisää VDI-yhteys yliopiston koneeseen -ohjeesta.

Ohjeet on kirjoitettu Windows-koneille, mutta voidaan soveltaa myös Macille ja Cubblille. Cubbli-koneille on erillinen ohje Cubbli-wikissä (huom! vain englanniksi).

Keskitetysti ylläpidetyissä koneissa käytä koneeseen asennettuna VMware Horizon Horizon Client -ohjelmaa.

Mikäli sinulla on vain tilapäinen tai satunnainen tarve käyttää virtuaalista työpöytää eikä koneellasi ole asennettuna Horizon Clientiä, voit käyttää virtuaalisia työpöytiä myös selaimella:

Kuvalliset ohjeet löytyvät Tarkka ohje -välilehdeltä

Yhteyden avaus etäkäytettävään työpöytään

• Napsauta alareunan suurennuslasi -kuvaketta ja ala kirjoittaa VMware
    • Valitse VMware Horizon Client
    • Avautuvassa ikkunassa näkyy kuvake yhteyspalvelimelle vdi.helsinki.fi
    • Tuplanapsauta vdi.helsinki.fi -kuvaketta.
    • Avautuu valikko, jossa listataan eri tarkoituksiin olevia työpöytiä, joihin sinulla on käyttöoikeus. Tarjolla oleva konevalikoima vaihtelee käyttäjäryhmittäin työsuhdestatuksen ja mahdollisesti ostettujen lisälisenssien mukaan. Oletusarvoisesti yliopistoon työsuhteessa oleville näkyy sekä Windows- että Linux-koneita ja muille vain Linuxeja.
    • Valitse haluamasi työpöytä. (Huom! katso ohje tietyn virtuaalisen työpöydän automaattiseen valitsemiseen)
    • Tuplanapsauta kuvaketta.
    • Odota, että virtuaalinen työpöytä latautuu.
    • Työpöydän latauduttua voidaan käynnistää haluttu ohjelma valitsemalla suurennuslasi -kuvake ja kirjoittamalla haluttu ohjelma.
    • Kun haluat lopettaa virtuaalisen työpöydän käytön, sulje yhteys virtuaaliseen työpöytään valitsemalla Start > käyttäjäkuvake > Sign out.

Virtuaalisen työpöydän automaattinen avaaminen

Voit valita tietyn virtuaalisen työpöydän avautumaan automaattisesti näin:

• Avaa VMware Horizon Client. Klikkaa yhteyspalvelimen vdi.helsinki.fi -kuvaketta hiiren kakkosnäppäimellä.
    • Avautuu valikko, josta valitset Autoconnect to this Server.
    • Tämän jälkeen voit sulkea VMware Horizon Client -ohjelman ja käynnistää sen uudelleen.
    • Nyt ohjelma avautuu automaattisesti työpöytävalikkoon.
    • Mikäli käytät normaalisti vain yhtä tiettyä työpöytää (esim. Cubblia), voit valita vielä sen avautumaan automaattisesti.
    • Napsauta hiiren kakkospainikkeella (1.) haluttua palvelimen kuvaketta.
    • Avautuu valikko, josta valitaan Settings (2.).
    • Avautuu uusi ikkuna, josta pääset säätämään palvelimen asetuksia.
    • Napsauta valinta asentoon On kohdassa Autoconnect to this Desktop. Sulje ikkuna oikean yläkulman rastista.
    • Tämän jälkeen voit sulkea VMware Horizon Clientin vielä kerran ja käynnistää uudelleen.
    • Nyt haluttu työpöytä avautuu automaattisesti.

Mikäli haluat vaihtaa virtuaalisen työpöydän automaattisen käynnistymisen asetuksia, avaa Start-valikko ja etsi VMware Client. Napsauta kuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja saat näkyviin lisävalikon, jossa näkyy Recent servers ja valitse vdi.helsinki.fi

Virtuaalisen työpöydän automaattinen käynnistäminen

Säästät jatkossa aikaa, kun teet virtuaalisen työpöydän pikakuvakkeen suoraan omalle työpöydälle. Tee pikakuvake seuraavasti:

• Avaa Horizon Client normaalisti auki. Napsauta halutun työpöydän kuvaketta (esim. Cubbli) hiiren kakkospainikkeella. Avautuu valikko, josta valitset Create shortcut to Desktop
    • Toiminto luo pikakuvakkeen työpöydälle. Seuraavan kerran saat valitun työpöydän suoraan auki työpöydän pikakuvakkeesta.

Säädä näytön asetuksia

Oletusasetuksilla virtuaalinen työpöytä valtaa kaikki näytöt (jos käytössäsi on useampi). Vain yhdessä näytössä näkyy itse työpöytä. Tällöin et näe oman koneen työpöytää samaan aikaan lainkaan, ja tämä voi tehdä työnteon hankalaksi.

Voit asettaa virtuaalisen työpöydän ns. kelluvaksi ikkunaksi seuraavasti:

• Napsauta avattavan työpöydän kuvaketta hiiren kakkospainikkeella. Avautuu valikko, josta valitset esim. Display > Window - Large. (Oletusasetus on All Monitors, joka valtaa kaikki näytöt)
    • Seuraavan kerran avatessasi virtuaalinen työpöytä avautuu siinä koossa, mihin sen määrittelit. Huomaa, että asetus on työpöytäkohtainen, eli voit valita eri asetukset eri työpöydille.

Ikkunoituna virtuaalinen työpöytä Windowsissa voi näyttää tältä, joten on oltava tarkkana, kumpaa Start-valikkoa painaa.

Lukkiutunut virtuaalinen työpöytä

Jos virtuaalinen työpöytä pyytää painamaan Control + Alt + Delete, saat lähetettyä käskyn työpöydän ikkunan yläreunassa olevasta palkista: Send Ctrl-Alt-Delete.

Vaihtoehtoisesti voit painaa näppäimistöstä yhdistelmää Ctrl + Alt + Insert.

Huomaa, että mikäli painat näppäimistöltä Ctrl + Alt + Del, komento menee vain isäntäkoneelle  (= koneelle, jolla olet kirjautunut virtuaaliselle työpöydälle).

Koneella ei ole Horizon Clientiä / kotikone / selainkäyttö

Mikäli sinulla on vain tilapäinen tai satunnainen tarve käyttää virtuaalista työpöytää eikä koneellasi ole asennettuna Horizon Clientiä, voit käyttää virtuaalisia työpöytiä myös selaimella.

Voit halutessasi asentaa VMware Horizon Clientin esim. kotikoneellesi. Napsauta tällöin Install VMware Horizon Client.
    Huomaa, että sinulla pitää olla ylläpito-oikeudet koneeseen.

• Kirjaudu omilla käyttäjätunnuksillasi.
    • Onnistuneen kirjautumisen jälkeen virtuaalityöpöytien valikko avautuu.

Yhteyden katkaiseminen

• Napsauta virtuaalisen työpöydän vasemmassa reunassa olevaa laajennuskahvaa.
    • Yläreunassa on neljä painiketta, napsauta oikeanpuoleista.
    • Avautuu valikko, valitse Log out.
    • Varmistuskysymyksen jälkeen palaat takaisin aloitussivulle, jonka jälkeen voit sulkea ikkunan.

Virhetilanteita

• Mikäli kirjaudut ulos ja takaisin sisään saman tien, voit saada seuraavanlaisen virheilmoituksen:

Tämä tarkoittaa, että edellinen istunto ei ole vielä sulkeutunut. Yritä hetken kuluttua uudelleen (oikeassa yläreunassa Try Again).

Asetusten nollaus (resetointi)

Virtuaalikoneelle on asennettu VMware Self-Support -ohjelma, jolla voit tarkistaa / resetoida asetukset helposti.

• Käynnistä ohjelma Start (Käynnistä) > VMware DEM > Self-Support

VMware User Environment Manager Self-Support -ohjelma käynnistyy. Ohjelma näyttää tältä:

Ohjelma näyttää ne asetukset, joita olet muuttanut.

• Voit poistaa muokatut asetukset valitsemalla asetuksen ja napsauttamalla Reset.

Tiedostojen siirtäminen kotikoneen ja VDI-etätyöpöydän välillä (Windows, asiakasohjelman käyttö)

Tämän ohjeen avulla voit siirtää tiedostoja kotikoneen ja etätyöpöydän välillä, jos käytät VDI-asiakasohjelmaa. Jos käytät etätyöpöytää selaimen kautta, katso seuraava kohta.

Voit lisätä kotikoneesi levyn tai kansion etätyöpöydälle. Siten pääset siirtämään tiedostoja kotikoneen ja etätyöpöydän välillä helposti.

• Klikkaa etätyöpöydän yläreunasta kolmen pisteen valikkoa ja valitse Settings.

Napsauta vasemmalta palstalta Drive Sharing ja oikealta palstalta nappia Add.

• Etsi kotikoneeltasi jaettava levy tai kansio. Tässä esimerkissä jaetaan vain yksi kansio, ETÄTYÖ MÖKILLÄ. Valitse kansio ja klikkaa OK.
    • Jaettu kansio tai levyasema näkyy nyt listalla. Sulje ikkuna oikean yläkulman rastista.
    • Jaettu kansio tai levy näkyy nyt etätyöpöydällä muiden levyjen joukossa. Voit avata kansion ja käsitellä siellä olevia tiedostoja joko etätyöpöydällä tai oman koneen tiedostonhallinnan kautta. Muutokset näkyvät sekä etätyöpöydällä että omalla koneella.

• Voit lopettaa jakamisen valitsemalla kansion ja napsauttamalla Remove.

Tiedostojen siirtäminen kotikoneen ja VDI-etätyöpöydän välillä (Windows, selainkäyttö)

Tässä kappaleessa neuvotaan tiedostojen siirto, kun käytät etätyöpöytää selaimella. Jos käytät etätyöpöytää asiakasohjelmalla, katso edellinen kappale.

Joskus on tarpeen siirtää tiedostoja kotikoneelta VDI-työasemalle. Jos sinulla on esimerkiksi kotikoneella olevia kuittikuvia lisättäväksi SAP:iin matkalaskuun, voit tehdä sen VDI-koneella seuraavasti.

Tiedostojen siirtäminen kotikoneelta

• Klikkaa VDI-koneen avauskahvaa.
    • Klikkaa avautuvasta ikkunasta tiedonsiirtokuvaketta.
    • Avaa Upload-välilehti
    • Klikkaa Choose Files.
    • Etsi siirrettävä tiedosto. Tässä esimerkissä Kotikoneella oleva tiedosto.docx.
    • Voit lisätä tiedostoja klikkaamalla Add more files.
    • Tiedostot tallentuvat omaan My Documents -kansioosi ja ovat käytettävissä työkoneellasi.

Tiedostojen siirtäminen kotikoneelle

• Avaa Download-välilehti.
    • Valitse etätyöpöydällä oleva tiedosto klikkaamalla sitä kerran. Tässä esimerkissä Etätyöpöydällä oleva tiedosto.
    • Tiedosto näkyy nyt myös siirto-ikkunassa.

Kun olet valinnut kaikki siirrettävät tiedostot, klikkaa siirto-kuvaketta oikeassa reunassa.

• Voit avata tiedoston tai tallentaa sen kotikoneellesi.

Tulostaminen VDI-koneella

VDI-koneessa on tulostusjono \\birch2\Smartcard-PCL paikallisena jonona ja muut jonot tulevat käytetyn emokoneelta (esim kotitulostin). Tulostinten toimivuus riippuu emokoneen kulloisestakin verkkoyhteydestä.

Katso lisää ohjeesta tulostaminen yliopistolla  > Tulostaminen eduroam-verkosta

VMware Horizon -ohjelma selaimessa

Voit käyttää etätyöpöytiä VMware Horizon -ohjelmalla selaimessa.

Leikepöytä

Voit käyttää leikepöytää tietojen siirtämiseen normaalin koneen ja virtuaalikoneen välillä.