GnuPG: Salaaminen ja allekirjoittaminen leikepöydällä

Tarkka ohje

Kleopatralla on mahdollista käsitellä tekstimuotoista dataa leikepöydällä, mikä mahdollistaa salauksen ja allekirjoittamisen myös sellaisten ohjelmien ja viestintävälineiden kanssa jotka eivät suoraan tue GnuPG:tä.

Salaaminen

• Valitse teksti jonka haluat salata ja kopioi se leikepöydälle
  • klikkaa ruudun oikeasta alakulmasta Kleopatran kuvakkeen päältä hiiren oikealla painikkeella
  • avaa valikko Clipboard
  • valitse Encrypt

Tiedon salaaminen leikepöydällä

• Klikkaa avautuvasta ikkunasta Add recipient

Vastaanottajan lisääminen Kleopatra-ohjelmassa

• Valitse avautuvasta listasta vastaanottajat
    • Jos haluat valita useamman vastaanottajan kerrallaan,pidä control-nappia pohjassa ja klikkaa kutakin valittavaa.
  • Klikkaa Ok.

Usean vastaanottajan valitseminen

• Kun kaikki halutut vastaanottajat on valittu, klikkaa Next.
  • Kleopatra vahvistaa salauksen onnistumisen ja palauttaa tekstin salatussa muodossa leikepöydälle. Liitä salattu teksti leikepöydältä haluamaasi paikkaan tai ohjelmaan.

Salauksen purkaminen ja allekirjoitusten tarkistaminen

Valitse salattu tai allekirjoitettu viest,i jonka haluat käsitellä ja kopioi se leikepöydälle. Muista, että tekstin kaikkien otsakkeiden (katso tarkemmin alempaa) ja kaiken niiden välissä olevan on oltava virheettä mukana, jotta salauksen purkaminen ja allekirjoituksen tarkistaminen onnistuvat.

Salatun tekstin otsakkeet:
-----BEGIN PGP MESSAGE-----
<salattu teksti>
-----END PGP MESSAGE-----

Allekirjoitetun tekstin otsakkeet:
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
<itse teksti>
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
<allekirjoitus>
-----END PGP SIGNATURE-----

• Klikkaa ruudun oikeasta alakulmasta Kleopatran kuvakkeen päältä hiiren oikealla painikkeella
  • avaa valikko Clipboard
  • valitse Decrypt/Verify

Salauksen purkaminen

Kleopatra purkaa salauksen ja/tai tarkastaa allekirjoituksen, vahvistaa operaation onnistumisen ja jos kyse oli salauksen purkamisesta, palauttaa tekstin selkokielisessä muodossa leikepöydälle. Tämän jälkeen liitä salattu teksti leikepöydältä haluamaasi paikkaan tai ohjelmaan.

Vahvistus onnistumisesta

HUOM! Kleopatra on hyvin tarkka allekirjoittajien avainten luottosuhteista. Jos luottamusta ei sen mielestä ole tarpeeksi, eli allekirjoittajan avaimella vähintään yhtä vahvasti luotetun henkilön varmennusta, ei allekirjoituksen oikeellisuutta voida todeta ("Not enough information to check signature validity"). Tämä ei tarkoita ettei allekirjoitus olisi teknisesti oikein ja takaisi allekirjoitetun aineiston muuttumattomuutta. Klikkaamalla kohdasta Show details Kleopatra näyttää tarkempaa tietoa siitä, mistä huomautus johtuu. Jos allekirjoitus on ehjä, lisätiedoissa lukee Signed on <pvm klo> by <sähköpostiosoite>.