GnuPG: Sähköpostin ja tiedostojen salaussovellus

GnuPG on ilmainen sähköpostiliikenteen ja tiedostojen salaamiseen ja allekirjoittamiseen tarkoitettu ohjelma. Ohjelmasta on olemassa versiot lähes kaikille käyttöjärjestelmille.

GnuPG:n käyttö sähköpostiliikenteen salaamiseen perustuu julkisesta ja yksityisestä avaimesta muodostuvan avainparin käyttämiseen. Julkinen avain on nimensä mukaan julkinen ja sitä voi levittää vapaasti. Julkisen avaimen avulla kuka tahansa voi salakirjoittaa sähköpostiviestin siten, että vain vastaanottaja voi avata sen omalla salaisella avaimellaan. Kukaan muu ei pysty lukemaan viestiä. Vastaavasti omaa yksityistä avainta käyttämällä viestin voi allekirjoittaa niin, että muut voivat varmistua viestin aitoudesta julkisen avaimen avulla.

Yksityinen avain on salainen eikä sitä pidä koskaan paljastaa muille.

Tabs

Tarkka ohje

Lue myös ohje liitetiedostojen salaamisesta 7-zip-ohjelmalla >>.

Thunderbird ja Enigmail

Enigmail on Thunderbirdiin asennettava lisäosa, joka mahdollistaa GnuPG:n käytön sähköpostien salaukseen.

Asentaminen

• Yliopiston Windows-koneet

GnuPG on asennettavissa yliopiston keskitetyssä hallinnassa oleville koneille ohjelmistoportaalin kautta. Ohjeet portaalin käyttöön >>.

• Linux

Linuxeille GnuPG on saatavilla paketinhallinnan kautta kaikkiin yleisiin Linux-levitysversioihin ja monessa tapauksessa se on oletusarvoisesti asennettuna, sillä sitä käytetään erittäin laajalti paketinhallinnan ja päivitysten jakelun aitoustarkastuksissa.

• Windows-kotikone

Henkilökohtaisille koneille GnuPG on saatavilla valmiiksi paketoituna versiona GPG4Win -projektin sivuilta. Peruspaketissa tulee mukana muutamia käyttöä helpottavia valinnaisia apuohjelmia kuten graafinen käyttöliittymä GnuPG:hen.

• Macintosh-kotikone

OS X:lle sovitettu valmis jakelupaketti on nimeltään GPG Suite ja se on saatavilla GPG Tools -projektin sivuilta. Kuten GPG4Win, GPG Suite sisältää itse GnuPG:n lisäksi käyttöä helpottavia apuohjelmia.

• Muut käyttöjärjestelmät

Koska GnuPG:n lähdekoodi on vapaasti saatavilla, sitä on periaatteessa mahdollista käyttää lähes millä tahansa käyttöjärjestelmällä jolle on saatavilla C-kääntäjä. Lisätietoja harvinaisempiin käyttöjärjestelmiin liittyen kannattaa etsiä GnuPG-projektin kotisivuilta.