Roskaposti ja kalasteluviestit

Yliopiston sähköpostissa liikkuu säännöllisesti kalasteluviestejä (phishing), joilla yritetään urkkia tietoon käyttäjän tunniste- ja henkilötietoja. Monet viestit näyttävät virallisilta, vaikka ovatkin huijauksia.

Roskapostitus (spam, bulk mail, junk mail, unsolicited bulk email...) on sähköposti- tai news-viestintää useille vastaanottajille ilman vastaanottajien lupaa. Roskaposti voi olla niin kaupallista, poliittista, uskonnollista kuin aatteellistakin. Lähtökohtaisesti on syytä olettaa, että kaikki, mitä roskapostittaja väittää, on roskaa.

Tabs

Tarkka ohje

Office 365 -pilvipostin käyttäjille erillinen ohjeistus

Tietotekniikkakeskus on kiinnostunut kaikista kalasteluviesteistä, joissa yritään urkkia yliopistolaisten salasanoja. Tällaisista kannattaa raportoida sähköpostin ylläpitäjille. Vahinkojen rajoittamiseksi ylläpito estää postin lähettämisen kalastelijan osoitteeseen.

• Raportoi ainoastaan kalasteluyritykset, joissa urkitaan salasanoja.
  • Tarkasta, onko viestin lähettäjän osoite jo estolistalla. Tämä onnistuu WWW-osoitteessa http://majordomo.helsinki.fi/check_email_address.html
  • Jos havaitsemasi kalastelu on uusi, raportoi asiasta osoitteeseen atk-posti [ät] helsinki.fi. Liitä saamasi viesti otsikkotietoineen raporttiisi.

Ohjeita roskapostin tunnistamiseen:

Instructions in English: