Roskaposti ja kalasteluviestit

Yliopiston sähköpostissa liikkuu säännöllisesti kalasteluviestejä (phishing), joilla yritetään urkkia tietoon käyttäjän tunniste- ja henkilötietoja. Monet viestit näyttävät virallisilta, vaikka ovatkin huijauksia.

Roskapostitus (spam, bulk mail, junk mail, unsolicited bulk email...) on sähköposti- tai news-viestintää useille vastaanottajille ilman vastaanottajien lupaa. Roskaposti voi olla niin kaupallista, poliittista, uskonnollista kuin aatteellistakin. Lähtökohtaisesti on syytä olettaa, että kaikki, mitä roskapostittaja väittää, on roskaa.

 

Office 365 -pilvipostin käyttäjille erillinen ohjeistus

Tietotekniikkakeskus on kiinnostunut kaikista kalasteluviesteistä, joissa yritetään urkkia yliopistolaisten salasanoja. Tällaisista kannattaa raportoida sähköpostin ylläpitäjille. Vahinkojen rajoittamiseksi ylläpito estää postin lähettämisen kalastelijan osoitteeseen.

  • Raportoi ainoastaan kalasteluyritykset, joissa urkitaan salasanoja.
  • Tarkasta, onko viestin lähettäjän osoite jo estolistalla. Tämä onnistuu WWW-osoitteessa https://majordomo.helsinki.fi/check_email_address.html
  • Jos havaitsemasi kalastelu on uusi, raportoi asiasta osoitteeseen tietoturva@helsinki.fi. Liitä saamasi viesti otsikkotietoineen raporttiisi.

Ohjeita roskapostin tunnistamiseen:

Anna palautetta

Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

Kuinka parantaisit ohjeistusta?
Takaisin ylös