UniTube

UniTube on palvelukokonaisuus, joka mahdollistaa video- ja äänimateriaalin katselun, julkaisemisen ja hallinnan. UniTube on kehitetty Helsingin yliopistolla tietotekniikkakeskuksen, tila- ja kiinteistökeskuksen, viestinnän ja opetusteknologiakeskuksen välisenä yhteistyönä vuodesta 2010 alkaen. Palveluiden käyttö tapahtuu itsepalveluperiaatteella ja on yliopistolaisille maksutonta.

UniTube-palvelu koostuu seuraavista osapalveluista:

Kysymyksiä ja vastauksia UniTubesta

Tabs

Tarkka ohje

UniTube-palvelulla on joka kuukausi säännöllinen huoltoikkuna-ajankohta, jolloin videopalvelimiin tehdään päivityksiä. Huoltoikkunan aikana UniTube-katsomon käyttö, ml. kirjautuminen, suoratoistolähetys tai Lataamo, ei välttämättä ole mahdollista. Huoltoikkuna on joka kuun viimeinen tiistai klo 8.00-10.00.

UniTube-katsomo

UniTube-katsomo on yliopistolaisille kehitetty video- ja äänitiedostojen katselunäkymä, joka löytyy yliopiston verkkosivuilta osoitteesta https://www.helsinki.fi/fi/unitube. Katsomossa yliopistolaiset voivat katsella ja kuunnella yliopistolaisten julkaisemia video- ja äänitallenteita selaimen avulla.

Kysymyksiä ja vastauksia UniTube-katsomosta

UniTube-lataamo

UniTube-lataamo on video- ja äänitallenteiden julkaisemiseen kehitetty työkalu, jonka avulla yliopistolaiset voivat julkaista tuottamiaan opetus-, tutkimus- ym. tallenteita. Tallenne voi olla esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattu video, tietokoneanimaatio, sanelukoneella tehty äänitiedosto tai vastaava mediatiedosto. UniTube-lataamo (lataamo löytyy vain vanhasta Flammasta) .

UniTube-lataamon avulla voit luoda sarjoja (vrt. mappi tai hakemisto), johon voit tämän jälkeen tuoda koneeltasi yhden tai useampia tallenteita. Jos sinulla on esimerkiksi kemian peruskurssi, sinun kannattaa luoda kurssiasi varten sarja, esimerkiksi "Kemian peruskurssi 2014". Tällöin eri aihepiirien videosi pysyvät hyvässä järjestyksessä.

Seuraava kuva esittää UniTube-lataamon etusivunäkymän:

Unitube-lataamon etusivunäkymä

UniTube-lataamolla luomasi sarjat ovat henkilökohtaisia, toisin sanoen vain sinä voit ladata luomaasi sarjaan videoita. Jos haluat tehdä sarjan, johon useat eri henkilöt voivat ladata videoita, sinun tulee hankkia työryhmällesi ryhmäkäyttäjätunnus, jota kukin työryhmäsi jäsen voi sitten käyttää videoiden lataamiseen

Sarjaa luodessasi anna sarjalle selkeä otsikko ja valitse yksikkö, jonka alaisuudesta toivot sarjasi löytyvän UniTube-katsomossa (yksikkö voi olla esim. tiedekunta, laitos tai muu hallinnon yksikkö).

Näkyvyystaso määrittää sen, kuka pääsee näkemään sarjaan lataamasi videot. Jos valitset kohdan "Moodle", tulee sinun syöttää sarjaan liitettävän Moodle-kurssin tunnistenumero.

Kun sinulla on olemassa sarja, voit lähettää siihen tallenteita UniTube-studiosta, UniTube-luentotallennustiloista tai UniTube-lataamosta. Seuraava kuva esittää UniTube-lataamon lataustyökalun, jolla voit lähettää (upload) palvelimelle videoita:

Huomaa, että videoiden lähettäminen voi viedä huomattavan kauan aikaa (lähetysnopeus riippuu mm. käyttämästäsi nettiyhteydestä). Lähettäessäsi videota palvelimelle odota siis rauhallisesti, kunnes lähetysikkunaan tulee ilmoitus lähetyksen onnistumisesta. Onnistuneen lähetyksen tunnistat seuraavasta tekstistä:

Kun palvelin on prosessoinut lähettämäsi videon, se ilmestyy automaattisesti esille valitsemassasi sarjassa.

Huom: älä lähetä tallennetta useita kertoja äläkä lähetä palvelimelle isoja koetallenteita!
Siirto kestää yleensä muutamia minuutteja ja tallenne ilmestyy Flamman UniTube-katselunäkymään yleensä muutamien tuntien kuluessa tallenteen lähettämisestä.

Kysymyksiä ja vastauksia Unitube-lataamosta

UniTube-studio

UniTube-palvelulla on säännöllinen huoltoikkuna-ajankohta joka kuun viimeinen tiistai klo 8.00-10.00, jolloin videopalvelimiin tehdään päivityksiä. Huoltokatkon aikana korttikirjautumisessa voi olla katkoksia.

UniTube-studioita on oppimiskeskus Aleksandrian tilassa 233 sekä Viikin Infokeskus Koronan tilassa 314. Keskustan studiota voivat varata ja käyttää kaikki HY:n normaalit oikeudet omaavat käyttäjät (niin henkilökunta kuin opiskelijatkin), kunhan käyttö liittyy läheisesti Helsingin yliopiston opetukseen, tutkimukseen tai viestinnällisiin tarpeisiin. Viikin studio on toistaiseksi vain henkilökunnan varattavissa. UniTube-studioiden käyttö on maksutonta peruspalvelua.

Keskustan studiossa on istumapaikat neljälle henkilölle, Viikissä kahdelle. Studioon ei siis mahdu suurta ihmismäärää kerrallaan.
Studion voi varata vain, kun rakennus on avoinna. Aleksandrian ja Infokeskus Koronan vahtimestarit päästävät studioon vain tilan asianmukaisesti varanneet aukioloaikojen rajoissa. Opiskelijat voivat käyttää studiota opettajansa tai muun HY:n henkilökuntaan kuuluvan jäsenen varauksella.

Etenkin uusien käyttäjien on suositeltavaa tehdä koetallenne ja katsoa siitä, että halutut materiaalit näkyvät ja ääni kuuluu hyvin. Jos et tarkista kuvalähdettä koetallenteen avulla, voi tallenteeseen vahingossa päätyä esimerkiksi esitys-pc:n kuva läppärin sijasta tai ei pc-kuvaa ollenkaan!

• Studion varaaminen

• Valmistelu

• Paina huoneen molemmat valokytkimet päälle oven pielestä (käynnistää myös kuvausvalot ja laitteet).
    • Tunnistaudu näyttämällä uniflow-kortinlukijalle sitä korttia, jota käytät tulostaessasi.  Useimmissa tapauksissa tämä on henkilökuntakorttisi.
    • Halutessasi kiinnitä oma kannettavasi vapaaseen hdmi- tai vga-johtoon (myös adaptereita on tarjolla), tai lataa esityksesi studion esityskoneelle, jolle on langaton näppäimistö.
    • Tallenninta ohjataan kosketusnäytöstä. Kun näytön vasemmassa reunassa näkyy oma käyttäjätunnus, se on käyttövalmis.
    • Kokeile eri layouteja (kamerakuvan ja pc-kuvan sijoittelua), ja valitse se, joka sopii parhaiten esityksellesi. Se mitä näet salin vasemmassa isossa ruudussa vastaa tallennettavaa (tai suoratoistettua) kuvaa.
      • Kuvan layouttia voi vaihdella kosketusnäytöstä.
      • Toistaiseksi layoutia ei voi vaihtaa useammin kuin 4-5 sekunnin välein. Asiasta valitettu laitevalmistajalle.
      • Huom! DUAL MODE tallennustilassa sekä kamerakuva että pc-kuva tallennetaan omiin videoraitoihinsa. Tällöin siis molempien ruutujen kuva tallennetaan. Tämä on kätevää etenkin, jos haluat itse koostaa lopullisen videon myöhemmin editointiohjelmalla, jolloin kuvajakoja ja muita voi tehdä monin eri tavoin.
    • Tunnistauduttuasi voit aloittaa nauhoitteen sekä suoratoiston.  Molemmat voivat olla päällä yhtä aikaa toisistaan riippumatta.

• Tallennus

• Tallennus käynnistetään paneelin rec-nappulasta. Nappulan painamisesta tallennuksen käynnistymiseen menee noin 4-5 sekuntia (paneelin reunaan syttyy punainen valo).
    • Jos haluat tauon esitykseen, valitse paneelista pause. Yksi painallus pysäyttää tallennuksen ja toinen jatkaa sitä.
    • Painamalla stop tallenne pysähtyy.  Samalla esittäjätieto pyyhkiytyy pois. Aloittaaksesi uuden tallenteen sinun pitää näyttää jälleen kortinlukijalle tulostuskorttiasi paneelin sitä pyytäessä.

• Suoratoisto (striimaus)

• Suoratoisto menee päälle/pois painamalla Stream-painiketta.  Striimi näkyy pienellä viiveellä salin suoratoistosivulla. Sivujen osoitteet on listattu täällä.

• Vinkkejä studion käyttöön

• Kameraa saa siirrellä ja sen korkeutta muuttaa. Kannattaa huomata, että kamera on laajakulmainen ja sen saa tuoda tavallista videokameraa lähemmäs esittäjiä.
    • Lattiamikrofonia saa siirrellä.  Kattomikrofonit poimivat ääntä hyvin, mutta parhaan äänenlaadun saat puhumalla lattiamikrofoniin alle metrin etäisyydeltä.

• Studion varustus

• 1 kpl jalustalla oleva kamera, jota saa siirtää studiotilassa vapaasti ja jota saat operoida haluamallasi tavalla. Kameran johdotuksiin ei kuitenkaan saa koskea eikä kameraa saa irrottaa jalustasta!
    • 2 kpl 55" monitoreja: vasen = videotallenninlaitteen hallintamonitori, oikea = esitysmateriaalin näyttämismonitori.
    • 5 kpl kiinteästi asennettuja, automaattimiksattuja mikrofoneja (riippuvat katosta, eivät ole siirrettävissä).
    • 1 kpl jalustalla olevia suurikalvoisia automaattimiksattuja mikrofoneja (Aleksandrian mikrofoni vielä tulossa).
    • 1 kpl PC-tietokoneita, "Presentation PC" (esitysmateriaalin näyttäminen).

Kysymyksiä ja vastauksia UniTube-studiosta

UniTube-luentotallennustilat

HY:n Kiinteistöpalvelut on yhteistyössä tietotekniikkakeskuksen kanssa asentanut tiettyihin HY:n opetustiloihin tee se itse -tyyppisesti käytettävät UniTube-luentotallennuslaitteistot. Luentotallennuslaitteita ei etäajasteta, vaan tallenninlaitteen käynnistää ja pysäyttää aina tilaisuuden järjestäjä (opettaja) itse.

Huom. Joissain saleissa streaming-nappula ei välttämättä näytä oikein onko suoratoisto päällä vai pois. Toiston toimivuuden voi tarkastaa koettamalla katsoa lähetystä.
Katso tarkemmat ohjeet kohdasta UniTube-yhteensopivien luentotilojen käyttöohje.

Huoltoikkunan aikana korttikirjautuminen tallentimiin ei välttämättä hetkellisesti toimi. Huoltoikkuna on joka kuun viimeinen tiistai klo 8.00-10.00.

Katso tilojen sijainti ja varaustilanne täältä

Luentotallennuksen eettiset ja tekijänoikeudelliset säännöt

• Sinulla tulee tallenteen tekijänä olla tallenteeseen päätyvien henkilöiden suostumus tilaisuuden tallentamiseen ja julkaisemiseen internetissä.
  • Sinulla on tallenteen tekijänä vastuu siitä, ettei tallenteeseen päädy tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia. Sinulla on siis oltava esitetyn materiaalin tekijänoikeudet tai lupa esittää materiaaleja (ml. luennolla esitetyt videotiedostot, äänitiedostot, kuvamateriaali yms.).
  • Tallennusjärjestelmää saa käyttää HY:n opetusta, tutkimusta ja yhteiskunnallista vuorovaikusta palveleviin käyttötarkoituksiin. Järjestelmän käyttö mm. poliittisiin ja henkilökohtaisiin tarpeisiin liittyen ei ole sallittua.
  • Tietotekniikkakeskus pidättää oikeuden poistaa tallenteet, jotka rikkovat tietotekniikkakeskuksen yleisiä käyttösääntöjä tai haittaavat järjestelmän teknistä toimintaa.
  • Tietotekniikkakeskus ei vastaa sisällöistä, jotka tallenteen tekijä on julkaissut.

UniTube-yhteensopivien luentotallennustilojen käyttöohje

Tallentimien hallinta löytyy salin ohjauspaneelista vasemman reunan valikosta nimellä UNITUBE. Ohjainpaneelin layout voi vaihdella salista riippuen mutta toimintalogiikka on silti aina samanlainen.

Tallennus käynnistetään/tauotetaan/pysäytetään painamalla ympyrää kohdassa TALLENNUS
Striimaus käynnistetään/lopetetaan painikkeesta kohdassa SUORATOISTO.

Nappien värin vaihtuminen punaiseksi indikoi, kun tallennus tai suoratoisto päällä. Muut painikkeet muuttuvat siniseksi kun ne ovat valittuina.

1. Ennen tallennus / suoratoistotarvetta

• Tutustu ohjeisiin.
  • Valmista mahdollinen kalvomateriaali niin, että huomioit tallennuksen.
    • Tallentimissa voi salin paneelista valita tallenteen kuvalayoutin tallenne, esimerkiksi isot kalvot ja esittäjä pienellä oikeassa yläreunassa.
  • Jos tekniikka on sinulle uutta, käy joitakin päiviä etukäteen kokeilemassa tallentamista ja tee koetallenne.
  • Striimin linkin löydät tältä sivulta.

2. Aloita näyttämällä tulostukseen käyttämääsi korttia lukijalle (yleensä henkilökortti)

• Unitube-järjestelmä vaatii tunnistautumisen.
  • Tunnistautuminen ohjaa videotallenteen oikealle omistajalle tämän UniTube-lataamoon jatkokäsittelyä ja julkaisua varten
  • Huom! Kortti täytyy rekisteröidä viimeistään edellisenä päivänä, että tieto ehtii päivittymään UniTuben käyttämään tietokantaan.

3. Tarkistuslista tilanteen alkaessa

• Valaistus
    • mielellään enemmän kuin vähemmän valoa salissa
    • jos kirjoitat liitutaululle, laita tauluvalot päälle, muuten tauluvalot pois
    • jos käytät kalvoja, laita tauluvalot pois, jotta puhuja näkyy paremmin
  • Kameran suuntaus
    • Valitse kamerakulma paneelin esiasetuksista 1-4. Voit tallentaa omat kuvakulmat nappeihin 5 ja 6 painamalla niitä noin 10 sekuntia, kun kamera on säädetty tarkoitukseesi sopivalla tavalla. Säädä nuolipainikkeilla. Puhujan seuranta- painikkeesta voit laittaa kameran seuraamaan esittäjää automaattisesti.
  • Tallenteen näkymät: valitse paneelista sopiva vaihtoehto (projektori 1:n kuva voi olla pc-kuvaa, dokumenttikameran kuvaa, jne.,eli valitsemasi kuvalähde.)
    • pelkkä projektorin kuva (se, mitä salin yleisöstä katsoen vasemmalla tykillä näkyy)
    • projektorin näkymä (esim. kalvot) koko näkymässä, kameran kuva oikeassa yläkulmassa (huom: peittää oikean yläkulman esim. kalvosta)
    • projektorin kuva ja kameran kuva vierekkäin
    • kamera koko näkymässä, kalvot pienellä vasemmassa yläkulmassa
    • pelkkä kamera
  • Ääni
    • Luennoijan kannattaa aina käyttää madonnamikkiä tai solmiomikkiä. Tarkista että mikrofoni on päällä ja lähetin ei valita akun vähyydestä (ettei se sammu vahingossa kesken kaiken).
    • Joissain saleissa jokaisessa pöytämikeissä erillinen on/off kytkin. Jos kaikki mikit ovat pois päältä, ei salista kuulu kun langattoman mikin ääni.
  • Kuvalähde
    • Ohjaa projektorille (valkokankaalle) valitsemasi kuvalähde paneelin KUVALÄHDE-sivulta. Lähde voi olla salin tietokone, dokumenttikamera, läppäri tai muu lähde (liitäntäjohdoissa lukee yleensä paneelissa lukevan kuvalähteen nimi)
      • Tallennettava kuva otetaan useimmiten projektori 1:ltä eli yleensä yleisöstä katsoen vasen projektorikuva, mikäli niitä on kaksi. Varmista salissa olevalta esikatselumonitorilta (yleensä vasemman puolinen näyttö) että tallenteeseen menee oikea kuva!
  • Tallennuksen käynnistys paneelista: rec=tallennus, nappi muuttuu punaiseksi kun päällä.
  • Suoratoiston käynnistys paneelista: nappi muuttuu punaiseksi kun päällä.

4. Tallennuksen / striimauksen aikana

• Näet paneelin vieressä olevalta näytöltä tallentuvan näkymän - muista seurata siitä, että näyt kuvassa. Jos kirjoitat taululle, huolehdi, että käsiala on riittävän suurta ja näkyy kamerassa. Säädä tarvittaessa kameran kohdistusta paneelista.
  • Useimmissa saleissa paneelista voi laittaa päälle kameran seuraamistoiminnon, jonka jälkeen kamera seuraa sitä henkilöä, joka liikkuu salin edessä aktiivisimmin.
  • Jos käytät seurantaa, kannattaa huolehtia siitä, että puhujaa lukuun ottamatta muut pysyvät mahdollisimman liikkumatta.
  • Yleisökysymykset kannattaa ottaa joko kapulamikkiin tai CatchBoxiin. Jos yleisölle ei ole mikkejä käytössä, toista kysymys ennen siihen vastaamista, jotta myös kysymykset päätyvät tallenteeseen.
  • Tallennuksen voi pysäyttää Pause-napista (pystyviivat) ja jatkaa Rec-napista (pallo). Kaikki tauon aikana tapahtunut leikkautuu pois tallenteesta automaattisesti.

5. Tallennuksen / striimauksen lopettaminen

• Tallennuksen voi lopettaa painamalla mustaa neliötä, jolloin tallennusnappi muuttuu valkoiseksi.
  • Tallenne lähetetään automaattisesti tallennuksen päätyttyä käyttäjän UniTube-Lataamoon.
  • Toistaiseksi tallenteen siirtäminen oikeaan sarjaan tilataan osoitteesta unitube@helsinki.fi
  • Suoratoiston voi lopettaa painamalla nappulaa uudestaan, jolloin se muuttuu valkoiseksi.

6. Tallennuksen saaminen käyttöön

• Kun tallenne on käsitelty palvelimella, se ilmestyy käytetyn kortin omistajan UniTube-Lataamoon inbox käyttäjätunnus  -nimiseen sarjaan. Jos sarjaa ei ole, se luodaan automaattisesti. Oletuksena sarja on piilotettu.
  • Voit ladata tallenteen sarjasta itsellesi haluamallasi laadulla. Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä lataa video -tekstin vieressä olevaa linkkiä ("Low | Medium | HD") ja valitse Save As (Tallenna nimellä).
  • Voit muuttaa inbox käyttäjätunnus -nimisen sarjasi julkiseksi tai Moodle-linkitetyksi niin halutessasi. Silloin luennot ilmestyvät automaattisesti näkyviin sitä mukaa, kun niitä tekee uusia.
  • Julkisia tallenteita voi linkittää muualle upotuskoodia tai hy.fi-linkkiä käyttäen, jos sarja on julkinen.
  • Kun et halua uusien tallenteiden enää menevän samaan sarjaan, voit uudelleen nimetä inbox käyttäjätunnus -sarjan. Seuraavan kerran tallentaessa syntyy automaattisesti uusi piilotettu inbox käyttäjätunnus -sarja.
Muista sammuttaa tallennus ja/tai striimaus tapahtuman päätteeksi!
Varminta on sammuttaa koko salijärjestelmä paneelista, jolloin myös tallennus ja striimaus katkeavat.
Jos haluat editoida tekemiäsi tallenteita omalla tieto­koneellasi, lataa se UniTube-lataamosta tai pyydä videon omistajaa lähettämään se sinulle Voit ladata videon lataamosta haluamallasi laadulla. Klikkaa hiiren oikeaa näppäintä 'lataa video'-tekstin vieressä olevien linkkien ("Low | Medium | HD") päällä ja valitsemalla Save As (Tallenna nimellä).

7. Toiminta ongelmatilanteissa

Jos törmäät ylitsepääsemättömiin teknisiin ongelmiin, ota yhteys Helpdeskiin (55555) tai palveluosoitteeseen unitube@helsinki.fi

UniTube-videot Moodlessa

UniTubessa julkaistujen tallenteiden hyödyntäminen Moodlessa on mahdollista usein eri tavoin.

Julkiseksi asetettujen videoiden hyödyntäminen Moodlessa

Kun tallennesarja on asetettu Flamman UniTube-lataamo-työkalulla (lataamo löytyy vain vanhasta Flammasta) julkiseksi (Public), voit upottaa ko. sarjassa olevia tallenteita Moodle-kurssisi sisältösivuille yleisen upotusohjeen mukaisesti.

Suojattujen UniTube-tallenteiden katseluoikeuksien myöntäminen Moodle-kursseille

Seuraava kuva esittää Moodle-kurssin katseluoikeuksien asetustyökalua Flammassa. Kuvan esimerkissä Moodle-kurssi nro 3:n videot -nimiselle tallennesarjalle on annettu katseluoikeudet Moodlessa olevalle kurssille, jonka kurssi-id on 3.

Huomaa, että voit asettaa UniTube-lataamolla samalle tallennesarjalle katseluoikeuksia niin, että useampi Moodle-kurssi voi hyödyntää saman tallennesarjan tallenteita. Tämä tapahtuu "Add new moodle course number"-painikketta klikkaamalla ja lisäämällä haluttujen Moodle-kurssien id:t haluamasi tallennesarjan katseluoikeuksiin.

Tallennesarjojen näyttäminen Moodlessa

Kun tallennesarjan katseluoikeudet on asetettu UniTube-lataamossa, voit julkaista suojatun tallennesarjan kaikki videot haluamallesi Moodle-kurssialueelle Moodle-ohjeen mukaisesti.

Kysymyksiä ja vastauksia UniTube-videoista Moodlessa

Lisätietoa

Ajankohtaisista ja teknisistä asioista on tarkempaa tietoa myös Yammerin UniTube-alueella (vaatii HY:n O365-pilvikirjautumisen).

Tutustu myös usein esitettyihin kysymyksiin.

UniTube-palvelun käyttöehdot

Tallenteen julkaisija (julkaisijalla tarkoitetaan video- tai äänitallenteen UniTube-palveluun lähettävää henkilöä) vastaa siitä, että hänellä on oikeus julkaista lähettämänsä tallenne internetissä. Jos tallenteessa esiintyy muita henkilöitä kuin julkaisija itse, julkaisija vastaa siitä, että hänellä on em. henkilöiden suostumus levittää tallennetta internetissä.

Tallenteen julkaisija vastaa siitä, ettei tallenne loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia tai muita oikeuksia. Julkaisija ymmärtää ja hyväksyy sen, että UniTube-palvelu on ääni- ja videomateriaalin avoimeen julkaisemiseen kehitetty järjestelmä: Unitubea ei ole tehty korkean tietoturvaluokituksen järjestelmäksi. Julkaisija ymmärtää ja hyväksyy sen, että tallenteiden metatiedot (nimi, kuvaus) ovat avoimesti internetissä luettavissa, vaikka tallenteen katseluoikeus olisikin rajattu. Julkaisija sitoutuu siihen, ettei hän julkaise UniTube-palvelulla arkaluontoista materiaalia: arkaluontoista materiaalia ovat mm. luottamukselliset potilas-lääkäri-keskustelut, opiskelija-opettaja-arvioinnit, salaiseksi luokiteltavat kokoukset ym. luottamuksellinen sisältö. Julkaisija sitoutuu julkaisemaan vain sellaista ääni- tai videomateriaalia, jonka julkisuuteen (avoimeen internetiin) pääseminen ei aiheuta haittaa kenellekään. Julkaistavan tallenteen tulee liittyä oleellisesti yliopiston perustoimintaan: UniTube-palveluun ei saa laittaa esimerkiksi henkilökohtaisia, kaupallisia, poliittisia tai muutoin yliopistotoimintaan kuulumattomia tallenteita. Tallenteen tulee olla hyvän tavan ja maun mukainen eikä se saa loukata muita henkilöitä.

Tallenteen tekijänoikeudet eivät siirry julkaisijalta Helsingin yliopistolle, mutta Helsingin yliopisto saa maksuttoman käyttöoikeuden tallenteeseen tallenteen elinkaaren ajaksi. Julkaistujen tallenteiden elinkaaressa ei toistaiseksi ole rajoituksia, mutta tietotekniikkakeskus varaa oikeuden siirtää epäaktiivisia videoita arkistoon tai kehottaa käyttäjää poistamaan niitä. Jos tallenteen julkaissut henkilö poistuu Helsingin yliopistosta, tallenne jää Unitube-palvelussa näkyväksi julkaisijan asettamien näkyvyysehtojen mukaisesti. Julkaisija voi yliopistosta poistuessaan myös siirtää tallenteen omistajuuden toiselle Helsingin yliopistossa työskentelevälle henkilölle (suositeltu tapa) tai vaihtoehtoisesti poistaa tallenteensa UniTube-palvelusta pysyvästi.

Helsingin yliopisto tarjoaa UniTube-palvelun julkaisijoiden käytettäväksi, mutta ei päätä tai muutoin millään lailla osallistu tallenteiden julkaisemiseen. Julkaiseminen tapahtuu yksinomaan julkaisijan toimesta ja julkaisijan vastuulla. UniTube-palvelun audiovisuaalisen sisällön päätoimittajana toimii Helsingin yliopiston Verkkoviestintä, joka yhdessä tietotekniikkakeskuksen kanssa kuitenkin pidättää oikeuden jälkikäteen poistaa palvelusta tallenteita perustellusta syystä. Tällaisia ovat mm. seuraavat syyt: tallenne on tullut elinkaarensa päähän, tallenne rikkoo Unitube-palvelun käyttöehtoja, tietotekniikkakeskuksen yleisiä käyttöehtoja, lakeja, asetuksia tai viranomaisten määräyksiä tai loukkaa kolmansien osapuolien oikeuksia tai että tallenne häiritsee UniTube-järjestelmän teknistä toimintaa. Helsingin yliopistolla on myös oikeus lakkauttaa palvelu milloin tahansa ja tässä yhteydessä pysyvästi poistaa kaikki tallenteet palvelusta. Lisäksi tietotekniikkakeskus pidättää oikeuden uudelleen pakata (transcode) tallenteet uusien pakkausteknologioiden mukaisiksi tilanteen niin edellyttäessä.