Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic on ruudunkaappausvideoiden tekemiseen ja editointiin tarkoitettu ohjelma. Voit ladata sen Software Centeristä Windows-koneille.

Valmistajan kotisivulla on runsaasti ohjevideoita eri tilanteisiin.

Helpdeskin ohje on tehty ohjelman versiolle 2.3.12.
Uudemmat versiot ja Screencast-O-Maticin omat ohjeet voivat poiketa hieman yksityiskohdissa tässä esitetystä.

Tietoturva

Muista tietoturva, kun tallennat ja jaat Screencast-O-Maticilla tehtyjä videoita. Siihen pätee samat säännöt ja ohjeet kuin esimerkiksi sähköpostiin. Lue lisää tietoturvasta Flammasta.

Tabs

Tarkka ohje

Käyttöönotto

Screencast-O-Maticin voi asentaa yliopiston koneille Software Centeristä.

• Käynnistä Screencast-O-Matic (Start > Screencast-O-Matic > Screencast-O-Matic).
  • Klikkaa I have a Team Plan.
  • Kirjoita osoitekenttään https://screencast-o-matic.com/helsinki (1) ja klikkaa Submit (2).
  • Ohjelma käynnistyy ja voit aloittaa työskentelyn.

Käynnistys ensimmäisen kerran

• Sinulla ei vielä ole tallennuksia. Ohjelma kertoo mihin kansioon nauhoitukset tallentuvat (1). Kohdassa (2) on ohjeita ohjelman käytöstä. Varsinaiset käyttöpainikkeet ovat oikeassa yläkulmassa kohdassa (3).

Videon tallentaminen

• Käynnistä tallennus klikkaamalla Record oikeassa yläkulmassa.
  • Voit tallentaa tapahtumia ruudulta, web-kamerasta tai molemmista yhtä aikaa (1). Alempaa voit muuttaa joitakin asetuksia, esimerkiksi valita tallennuksen joillakin standardiresoluutioilla tai valita aktiivisen ikkunan tai kokoruudun tallennuksen (2). Ohjelma näyttää kehyksen (3), jonka sisältö tallennetaan. Voit muuttaa kehyksen kokoa portaattomasti raahaamalla jostakin nurkassa olevasta kohdistusmerkistä (4). Koko kehystä voit siirtää raahaamalla keskellä olevaa kohdistusmerkkiä (5).
    HUOM! Toisin kuin monet muut ohjelmat, Screencast-O-Matic EI OSAA näyttää kaikkia avoimia ikkunoita valintalistalla. Klikkaa ensin joku sovellus aktiiviseksi ja valitse vasta sen jälkeen tallennusalueeksi aktiivinen ikkuna.
  • Tässä esimerkissä tallennettavaksi on valittu aktiivinen ikkuna. Katkoviiva (1) osoittaa tallennettavan alueen. Tallennus alkaa, kun klikkaat Rec-painiketta (2).
  • Kun haluat lopettaa tallentamisen, keskeytä ensin tallennus klikkaamalla Pause-näppäintä.
  • Klikkaa Done.
  • Voit joko muokata videota välittömästi (Edit Video) tai tallentaa sen (Save / Upload).
  • Anna tallennukselle nimi (1) ja klikkaa Save As Video File (2).
  • Klikkaa Publish.
  • Konvertointi voi viedä hetken.
  • Klikkaa OK.
  • Tallennukset on oletuksena järjestetty aikajärjestykseen (1). Voit editoida videoita klikkaamalla esikatselukuvaa. Jos haluat siirtää, kopioida, poistaa, tai muuten käsitellä tallenteita, rastita ensin Manage Recordings (2).
  • Valitse sitten ensin tallenne ja sitten toimenpide.

Videon editoiminen

• Klikkaa tallennetta, jota haluat editoida.
  • Klikkaa Edit.
  • Oikeaan reunaan avautuu työkaluikkuna. Audio-kohdasta voit lisätä videoon selostuksen tai musiikkia. Show-kohdasta voit valita näkyykö kursorin liike videolla, voit ottaa web-kameran kuvan näkyviin tai piilottaa sen ja voit lisätä tekstityksiä.

Aikajana

• Ikkunan alareunassa näkyy aikajana. Voit siirtyä raahaamalla osoitinta (1) videossa siihen kohtaan, jota haluat editoida. Klikkaamalla Tools (2) aukeaa työkaluvalikko.
  • Seuraavassa kuvassa aikajanalla (1) näkyy ääniraita (2). Oikeassa reunassa olevasta Audio-valikosta voit lisätä selostuksen tai musiikkia videoosi. Kaikki ääni- ja videoraidat näkyvät päällekkäin samalla aikajanalla. Osoitin (3) näyttää missä kohtaa videota olet.
  • Voit tehdä merkintöjä videoon. Vie kursori siihen kohtaan, johon haluat tehdä korostuksia tai lisätä tekstiä, kuvia tai muita elementtejä. Voit myös lisätä videoklippejä tai selostusta Tools-valikon kautta ja muutenkin muokata videota.
    Tässä esimerkissä videoon lisätään nuoli. Klikkaa Tools > Overlay > Arrow.
  • Aikajanalla näkyy sinisellä lisätyn elementin sijainti ja kesto (1). Voit muuttaa sijaintia ja lyhentää tai kasvattaa kestoa raahaamalla sinisiä "nuppineuloja". Aikajanan yläpuolelta (2) voit esikatsella tekemääsi annotaatiota klikkaamalla play-painiketta, ja hyväksyä tai perua sen. Kysymysmerkistä aukeaa Screencast-O-Maticin oma ohjevideo. Esikatselu kohdassa (3) näyttää lisätyn nuolen ja sen vieressä sinisellä pohjalla editointiin liittyviä säätimiä. Voit siirtää nuolta tai muuttaa sen kokoa ja asentoa raahaamalla hiirellä. Klikkaa OK kohdassa (2), kun olet tyytyväinen lopputulokseen.
  • Aikajanalla näkyy nyt edellä lisätyn nuolen sijainti keltaisena (1). Jos haluat muokata nuolta tai poistaa sen, klikkaa nuolta (2). Saat kaikki edellisessä kuvassa näkyvät työkalut käyttöösi.

Tekstityksen lisääminen

• Aloita tekstitys klikkaamalla CC ikkunan oikeassa alanurkassa. Voit tuoda tekstityksen valmiista tekstitiedostosta valitsemalla Captions from file, käyttää puheentunnistusta (Speech to Text) tai kirjoittaa tekstityksen suoraan videon päälle (Blank captions). Viimeinen vaihtoehto on todennäköisesti helpoin tapa ja oletuksena valittu. Klikkaa Start.
    HUOM: SPEECH-TO-TEXT käyttää Googlen palvelua, puheentunnistus tapahtuu pilvessä. Muista tietoturva, jos käytät tätä ominaisuutta!
  • Siirrä osoitin (1) siihen kohtaan josta haluat tekstityksen alkavan. Klikkaa Sync Point (2). Oikealla olevaan ikkunaan syntyy kyseiselle ajankohdalle uusi aikaleima (3). Kirjoita tekstitys leiman alapuolelle. Kirjoittamasi teksti näkyy myös videossa (4). Jatka näin siirtämällä osoitinta ja lisäämällä tekstiä. Kun olet valmis, klikkaa OK (5).

Äänen lisääminen

• Voit lisätä videoihin ääntä ja musiikkia. Klikkaa oikeassa alakulmassa olevaa nuotti-ikonia. Avautuvasta ikkunasta voit lisätä valmiita arkistoklippejä tai valita koneeltasi äänitiedoston klikkaamalla Import Music.

Kuva- ja videopankki

• Ohjelmassa on ilmainen kuva-, musiikki- ja videopankki, josta voit lisätä materiaalia videoihisi.
  • Kuvia voit lisätä valitsemalla Edit > Tools > Overlay > Image > Stock Library.
  • Videoita voit lisätä valitsemalla Edit > Tools > Insert > Video > Stock Library.
  • Musiikkia voit lisätä valitsemalla Edit > Music > Stock Music.