Trådlösa nätverk vid Helsingfors universitet

Trådlösa nätverk vid Helsingfors universitet

Helsingfors universitet har flera trådlösa nätverk:

 • HelsinkiUni är ett nytt trådlöst nätverk för centralt hanterade bärbara Windows-datorer för universitetspersonal. 
   
 • Eduroam är ett internationellt trådlösa nätverket för personal, studerande och medlemmar av eduroam-nätverket.
   
 • Gästnätverket HelsinkiUni Guest är avsett för användare som inte har universitetets användarnamn eller tillgång till eduroam-nätverket.

HelsinkiUni

Ett nytt trådlöst allmänt nätverk som inledningsvis endast används i de Windows-arbetsstationer som underhålls centraliserat av universitetet. Man loggar inte in på nätverket separat, utan får tillgång till det automatiskt när inställningarna är installerade på datorn.

Obs! HelsinkiUni-nätet syns i listan över trådlösa nät på universitetets campusområde på alla enheter, men den fungerar endast på personalens bärbara Windows-datorer som hör till universitetets centraliserade underhåll (automatiskt). Det innebär att du inte kan ansluta dig separat till nätet med universitetets inloggningsuppgifter eller till exempel med en bärbar Mac-dator eller smarttelefon.

Eduroam

Eduroam är ett internationellt trådlösa nätverket för personal, studerande och medlemmar av eduroam-nätverket.  Det är tillgängligt med geteduroam-appen.

Se eduroam.org för att se var eduroam fungerar.

OBS! I eduroam måste användarnamnet anges i formen anvandarnamn@ad.helsinki.fi (till exempel rkeskiva@ad.helsinki.fi) ELLER anvandarnamn@helsinki.fi (till exempel rkeskiva@helsinki.fi). Endast ett användarnamn utan domännamn fungerar inte.

Obs! Efter att du bytt lösenord för universitetets användarnamn måste du identifiera dig på nytt i eduroam! Se närmare instruktioner för Windows och Mac.


Instruktioner för anslutning till eduroam efter utrustning:   

  Nedladdning av konfigurationsfiler för mobila enheter och Windows från geteduroam-webbplatsen.

  HelsinkiUni Guest -gästnätvärk

  Gästnätverk för användare som inte har universitetets användarnamn eller tillgång till eduroam-nätverket. Nätverket kan också användas för att installera eduroam-inställningar på egen terminal.

  Läs närmare instruktioner om användningen av gästnätverket HelsinkiUni Guest

  Ge respons

  Webbplatsen med anvisningar från IT-Helpdesk vid Helsingfors universitet hjälper dig i dina jobbrelaterade IT-frågor. Berätta för oss hur vi skulle kunna förbättra våra anvisningar. Vi uppskattar verkligen din respons!

  Hur skulle du förbättra denna instruktion?
  Tillbaka upp