Tömning av cache

För att minimera laddningstiderna visar de flesta webbläsare användaren tidigare nedladdade versioner av webbplatser i stället för data som laddats ner från nätet. Sidor sparas i den s.k. cachen på datorn automatiskt vid sidan av normal användning. Oftast gynnar detta användaren, men i vissa fall kan funktionen även leda till problem. Webbläsaren kan till exempel visa föråldrat innehåll i stället för det senaste, eller så kan vissa webbtjänster sluta fungera helt eller fungera på ett konstigt sätt.

I vissa situationer kan man helt behöva radera data som webbläsaren sparat på din dator. Det kan bidra till att lösa vissa problem vid internetanvändningen eller vara till nytta till exempel då en dator används av flera personer och man inte vill att informationen om internetanvändningen syns för andra.

Tabs

Detaljerad hjälp

Mozilla Firefox

• Välj Tools -> Options (Om menybalken inte syns, tryck först en gång på "Alt"-knappen på tangentbordet.)

• Välj Privacy -> clear your recent history.

• Välj de uppgifter du vill radera. Oftast räcker det med att välja Cookies och Cache. (Observera att beroende på dina val kan till exempel sparade inloggnings- och/eller formuläruppgifter på olika webbplatser raderas.)
  • Välj Clear Now.
  • Stäng öppna inställningsmenyer genom att klicka på OK.

Google Chrome

• Klicka på symbolen med de tre punkterna uppe till höger. Klicka på Settings i menyn om öppnas.
  • Klicka på den hamburgermeny som finns uppe till vänster i fönstret som öppnas. Klicka på Advanced > Privacy and security.
  • Sök på i listan Clear browsing data och klicka på den.
  • I fönstret som öppnas kan du välja vilken och hur mycket av historiken som ska tas bort.

Internet Explorer (IE)

• Klicka på kugghjulsikonen i det övre högra hörnet och välj Internet options (om menybalken inte syns, tryck först en gång på "Alt"-knappen på tangentbordet).

• Välj General -> Delete...

• Välj de uppgifter du vill radera. Oftast räcker det med att välja Temporary Internet files och Cookies. (Observera att beroende på dina val kan till exempel sparade inloggnings- och/eller formuläruppgifter på olika webbplatser raderas.)
  • Välj Delete