Tömning av cache

För att minimera laddningstiderna visar de flesta webbläsare användaren tidigare nedladdade versioner av webbplatser i stället för data som laddats ner från nätet. Sidor sparas i den s.k. cachen på datorn automatiskt vid sidan av normal användning. Oftast gynnar detta användaren, men i vissa fall kan funktionen även leda till problem. Webbläsaren kan till exempel visa föråldrat innehåll i stället för det senaste, eller så kan vissa webbtjänster sluta fungera helt eller fungera på ett konstigt sätt.

I vissa situationer kan man helt behöva radera data som webbläsaren sparat på din dator. Det kan bidra till att lösa vissa problem vid internetanvändningen eller vara till nytta till exempel då en dator används av flera personer och man inte vill att informationen om internetanvändningen syns för andra.

Mozilla Firefox

• Windows:
    Klicka på hamburgermenyn i övre högra hörnet i webbläsaren (1). Välj Options (2)

• Mac:
    Välj Firefox-menyn > Preferences...
  • Välj Privacy & security (1) i vänstra balken
  • Scrolla neråt till History (2)
  • Klicka på Clear history... (3)
  • Ett nytt fönster öppnas. Välj de uppgifter som du vill radera.
  • Välj en tidsperiod i Time range to clear som du vill tömma (1).
  • Välj vad du vill radera i History (2). Oftast räcker det med att välja Browsing & Download History och Cache. (Observera att beroende på dina val kan till exempel sparade inloggnings- och/eller formuläruppgifter på olika webbplatser raderas).
    Ibland (t.ex. vid störningar i Outlook Web App) behövs tuffare åtgärder och då kan man tömma Site Preferences och Offline Website Data (3)
  • Välj Clear Now (4)
  • Nu kan du fortsätta använda webbläsaren eller stänga den.

Google Chrome

Klicka på symbolen med de tre punkterna uppe till höger (1).
Klicka på Settings i menyn om öppnas (2).

Klicka på You and Google.
Öppna menyn Clear browsing data

I fönstret som öppnas kan du välja den tidsperiod som du vill radera i Time range (1) samt kryssa för (2) vilken historik som ska raderas från din webbläsare. (Observera att beroende på dina val kan till exempel sparade inloggnings- och/eller formuläruppgifter på olika webbplatser raderas.)
Klicka slutligen på Clear data (3).

Internet Explorer (IE)

• Klicka på kugghjulsikonen i det övre högra hörnet och välj Internet options.

IE9 tools-menu

• Välj General -> Delete...

Historiatietojen poistaminen IE-yhdeksässä

• Välj de uppgifter som du vill radera. Oftast räcker det med att välja Temporary Internet files och Cookies. (Observera att beroende på dina val kan till exempel sparade inloggnings- och/eller formuläruppgifter på olika webbplatser raderas.)
  • Välj Delete

Edge

• Klicka på de tre punkterna i den övre högra kanten av fönstret. Välj Settings i menyn som öppnas.
  •  Klicka på Privacy & security.
  •  Klicka på Choose what to clear i fönstret som öppnas
  • Välj de uppgifter som du vill radera. Oftast räcker det med att välja Cookies and saved website data och Cached data and files. (Observera att beroende på dina val kan till exempel sparade inloggnings- och/eller formuläruppgifter på olika webbplatser raderas.)
  • Klicka på Clear. Cachen töms.

Safari (Mac)

Klicka på Safari i menyn.  Klicka på Clear History...

Välj den tidsperiod som du vill radera i rullgardinsmenyn (Senaste timmen / idag / idag och igår / all historik).
Klicka på Clear History