Funet FileSender

Funet FileSender är en webbläsarbaserad webbtjänst för delning av stora filer (upp till flera gigabyte). Tjänsten finns tillgänglig utan separata åtgärder för alla Funet-organisationer som ingår i användarautentiseringssystemet Haka. Även användare som inte ingår i Haka kan skicka filer med hjälp av FileSender. Förutsättningen är dock att man får en s.k. Guest Voucher av en Haka-autentiserad användare som först loggar in på tjänsten och sedan skickar en voucher genom den. Tjänsten är inte avsedd för en varaktig förvaring av filer, utan filerna försvinner från tjänsten efter en viss tid.

Observera att du inte kan skicka konfidentiellt material okrypterat ens med FileSender. För detta ska du tillämpa anvisningen för Kryptering av konfidentiella bifogade filer och ersätta e post med användning av FileSender. Om du är osäker på vilken säkerhetsklassificering som ditt material har, använd varken e-post eller FileSender.

Tjänsten kan finnas sidan https://filesender.funet.fi/

Maximal filstorlek: 300 GB.

Exempel: du vill skicka en fil på 1 GB till dina kollegor på andra sidan världen.

Gör så här:

• Sök din organisation i menyn (1) och klicka på SELECT (2)
    • Dra de filer som ska överföras till fältet (1) eller sök dem genom att klicka på Select files. De filer som du valt och deras storlek syns i punkter markerade med pilar. Läs och godkänn användarregler (3). Kontrollera också länkens giltighetstid (4). Skicka filer genom att klicka på Send (6). Se ytterligare instruktioner i följande punkt om du vill precisera inställningar (4) eller kryptera sändningen med ett lösenord (5).
    • Om du vill kan du få meddelanden om användning av länken (1) och ställa in ett lösenord för sändningen (2).
    • Du får ett meddelande när uppladdningen av filer till tjänsten har lyckats.
    • Mottagaren får till sin egen e-post en länk bakom vilken man kan ladda ner filerna.
    • Även användare som inte ingår i Haka kan skicka filer med hjälp av FileSender om du först ger behörigheten för det.
      Öppna fliken Guests (1) och fyll i mottagarens uppgifter och meddelandet (2). Ställ in sluttid för voucher (3) och andra eventuella begränsningar för dess användning (4). Klicka på Send Voucher (5) när du är klar.

Mer information om tjänsten finns på samarbetsplattformen info.funet.fi. (På finska)