Uusi toimintamalli yliopiston työpuhelinten käyttöönottoon otetaan käyttöön kaikkien uusien puhelimien osalta 12.5.2025 alkaen. Mallia pilotoitiin viime syksyn ja kevään 2025 aikana Mobiililaitteiden hallinta -projektissa, jonka tavoitteena oli mm. sujuvampi käyttäjäkokemus sekä tietoturvan ja tietosuojan parempi huomioiminen yliopiston mobiililaitteilla.
Viime vuonna aloitetussa Mobiililaitteiden hallinta -projektissa on suunniteltu, testattu ja pilotoitu uusi toimintamalli puhelinten käyttöönottoon ja hallintaan. Malli otetaan käyttöön kaikkiin uusiin Android- ja iOS-puhelimiin 12.5.2025 alkaen.
Uuteen toimintamalliin olennaisena osana liittyy Microsoft Intunen käyttöönotto. Microsoft Intune on päätelaitteiden hallintaohjelmisto, joka mahdollistaa yliopiston mobiililaitteiden suunnitelmallisemman elinkaaren hallinnan. Sen avulla yliopisto jatkossa tukee keskitetysti tietoturvallista mobiililaitteiden käyttöä, varmistaa tietoturvapäivitysten asentumisen yliopiston mobiililaitteille ja tarjoaa käyttöönoton yhteydessä käyttäjälle esiasennettuna tärkeimmät työsovellukset.
Mobiililaitteiden keskitettyä hallintaa yliopistolla puoltavat erilaiset laillisuusvaatimukset niin tietoturvan, tietosuojan kuin käyttöomaisuushallinnan näkökulmasta. Yliopiston tulee olla tietoinen julkisin varoin hankittujen mobiililaitteiden käyttäjistä ja käytöstä. Lisäksi pyritään varmistamaan, että työhön liittyviä tietoja käsitellään tietosuojan ja tietoturvan kannalta vaatimusten mukaisesti, myös mobiililaitteissa.
Mikä muuttuu mobiililaitteiden uuden käyttöönottoprosessin myötä?
- Käyttöönotossa laite yhdistyy automaattisesti yliopiston Microsoft Intune -mobiililaitehallintaan, johon kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella.
- Puhelimen käyttöönottoa helpotetaan esiasentamalla tietty valikoima sovelluksia valmiiksi (esim. Microsoft Authenticator, Microsoft Intune, Outlook, Teams, Zoom, OneDrive ja Eduroam-yhteyttä varten tarvittava Geteduroam).
- Android-puhelimeen muodostuu kaksi profiilia: työprofiili sekä henkilökohtainen profiili. Työprofiilista löytyvät kaikki esiasennetut sovellukset ja voit asentaa lisää työsovelluksia Helsingin yliopiston omasta sovelluskaupasta. Henkilökohtaisen profiilin puolelle voit asentaa muita tarvitsemiasi sovelluksia myös Google Play-kaupasta. Lue lisää ohjeesta Keskitetysti hallinnoidun Android-mobiililaitteen käyttöönotto IT-Helpdeskin ohjesivustolla
- iOS-puhelimessa taas esiasennetut sovellukset ja muut sovellukset ovat samassa näkymässä. Lisää sovelluksia voit asentaa Applen Storesta. Lue lisää ohjeesta Keskitetysti hallinnoidun iOS-mobiililaitteen käyttöönotto IT-Helpdeskin ohjesivustolla
- Mobiililaitehallinnan käyttöönotto asettaa päätelaitteille joitakin teknisiä vaatimuksia, mikä rajoittaa jonkin verran käytettävissä olevaa laitevalikoimaa. Puhelinten hankintaprosessiin tulee myös joitain muutoksia, esim. käyttäjä saa uuden mobiililaitteensa käyttöönsä jatkossa kampusten IT-lähituesta. Puhelimet ja puhelinpalvelut -sivu Flammassa päivitetään tältä osin uuden prosessin mukaiseksi 12.5. mennessä.
Uusi käyttöönottomalli koettiin sujuvana saadun palautteen perusteella
Mobiililaitteiden uutta käyttöönottomallia pilotoitiin syksyn 2024 ja alkuvuoden 2025 aikana. Pilottiin osallistui Tietotekniikkakeskuksen lisäksi 58 yliopiston työntekijää mm. Humanistisesta, Maatalous-metsätieteellisestä ja Valtiotieteellisestä tiedekunnasta sekä Yliopistopalveluista. Kaikki pilottiin osallistujat olivat Android-käyttäjiä, mutta myös iOS-käyttöönottoa testattiin projektin aikana.
Pilotin palautekyselyyn vastasi 26 pilottiin osallistunutta. Palautekyselyssä kysyttiin tuen tarpeesta prosessin aikana, prosessin sujuvuudesta sekä erillisen työ- ja henkilökohtaisen profiilin käytön helppoudesta. Lisäksi oli mahdollista antaa sanallista palautetta.
- Tuen tarve: Suurin osa palautetta antaneista (70 %) ei tarvinnut ulkopuolista tukea ja teki käyttöönoton itsenäisesti ohjeiden avulla. Vastaajista 19 % tarvitsi prosessissa tukea. Loput vastaajista tekivät käyttöönoton ilman ohjeita tai tukea.
- Prosessin sujuvuutta arvioitaessa 74 % vastanneista piti prosessia erittäin tai melko sujuvana ja 5 % melko hankalana. Loput olivat neutraalilla kannalla.
- Android-puhelinten kahden erillisen profiilin käyttöä piti suurin osa vastaajista (65%) erittäin tai melko helppona. Melko hankalana käytön koki 5 % vastaajista.
Sanallisessa palautteessa ohjeet saivat kiitosta. Palautteen pohjalta myös kehitimme ohjeita ja saimme uusia ehdotuksia sovellusvalikoimaan. Sovellusvalikoimaa onkin tarkoitus myös jatkossa kehittää käyttäjäpalautteen avulla.
Uuden käyttöönottomallin mukaiset ohjeet puhelimesi käyttöönottoon löydät IT-Helpdeskin ohjesivustolta:
- Keskitetysti hallinnoidun Android-mobiililaitteen käyttöönotto (IT-Helpdeskin ohjesivusto)
- Keskitetysti hallinnoidun iOS-mobiililaitteen käyttöönotto (IT-Helpdeskin ohjesivusto)
- Microsoft Defender keskitetysti hallinnoidussa Android-mobiililaitteessa (IT-Helpdeskin ohjesivusto)
Jos tarvitset tukea ottaessasi uutta puhelintasi käyttöön, olethan yhteydessä IT-Helpdeskiin:
- Chat (ark. 9–15, chatbot 24/7): helsinki.fi/helpdesk
- Puh: 029 41 55555 (ark. 9–15, pvm/mvm)
- E-mail: helpdesk@helsinki.fi