Kotisivujen suojaus Linux-palvelimilla

Tämä henkilökohtaisen kotisivutilan suojausvinkki on tarkoitettu tehtäväksi markka.it.helsinki.fi -Linux-palvelimella.

Tässä suojattavana hakemistona on koko internetiin päin näkyvä kotisivutilasi. Kotisivun osoite on (https://www.mv.helsinki.fi/home/kayttajatunnus, esim. https://www.mv.helsinki.fi/home/rkeskiva)

Suojattava hakemisto ja tiedostojen luonti

1. Mene markalla näkyvään kotisivuhakemistoosi cd /home/ad/web1/$USER
    2. jos et pääse hakemistoon, tilaa itsellesi kotisivutila: https://lupa.helsinki.fi/cgi-bin/kotisivu_update
    3. luo tarvittavat tiedostot touch .htpasswd .htaccess.
    4. laita tiedostoon .htaccess sisällöksi (jos haluat suojata alihakemiston, sijoita .htacccess-tiedosto suojattavaan alihakemistoon):
      AuthType Basic
      AuthUserFile /var/www/w1/kayttajatunnuksesi/.htpasswd
      AuthName "Salaiset tiedostot"
      require valid-user
    5. aseta salasana ja käyttäjätunnus, jolla haluat suojata kotisivuhakemistosi (ÄLÄ KÄYTÄ OMAA YLIOPISTON  KÄYTTÄJÄTUNNUSTA TAI SALASANAASI!)
      htpasswd -Bc .htpasswd kotisivuhakemiston_käyttäjätunnus

Jos haluat suojata kotisivuillasi olevan hakemiston salasanalla, niin luo suojattavaan hakemistoon tiedostot .htaccess ja .htpasswd

1. Mene markka.it.helsinki.fi-palvelimella näkyvään kotisivuhakemistoosi
      cd /home/ad/web1/$USER
    2. jos et pääse hakemistoon, tilaa itsellesi kotisivutila:
      https://lupa.helsinki.fi/cgi-bin/kotisivu_update
    3. luo tarvittavat tiedostot
      touch .htpasswd .htaccess
    4. .htaccess-tiedoston sisällöksi tulisi alla olevan tyyliset asetukset ( (jos haluat suojata alihakemiston, sijoita .htacccess-tiedosto suojattavaan alihakemistoon):):
      AuthType Basic
      AuthUserFile /var/www/w1/kayttajatunnuksesi/.htpasswd
      AuthName "Salaiset tiedostot"
      require valid-user
    5. aseta salasana ja käyttäjätunnus
      htpasswd -Bc .htpasswd haluamasi_käyttäjätunnus

* AuthUserFile kertoo mistä tiedostosta tarkistetaan käyttäjätunnukset ja salasanat. Teknisistä syistä tämä ei ole markalla näkyvä /home/ad/web1/$USER vaan aina /var/www/w1/kayttajatunnuksesi/

* AuthName on kuvaus hakemiston sisällöstä. Se näytetään joidenkin selaimen (mm. Firefox) salasanakyselyssä.

* .htpasswd-tiedoston sisältö muodostuu käyttäjätunnus- ja salasanapareista. Käyttäjätunnuksena ei ole syytä käyttää omaa tunnusta ja/tai omaa salasanaa! Sen sijaan esimerkiksi:
    kayttaja:Jk9Jks9d8K989k
    vieras:3KjkKj8KJn8fd