XWikin peruskäyttö ja wikisivuston luominen

Yliopisto korvaa aiemman Confluence-alustalle perustuvan wiki-palvelun (https://wiki-emerita.it.helsinki.fi) uudella avoimen lähdekoodin XWiki-palvelulla vuonna 2024. Muutos tehdään kustannussyistä, sillä nykyisen wiki-palvelun palveluntarjoaja Atlassian korottaa tuotteidensa hinnoittelua merkittävästi. Uusi XWiki-palvelu soveltuu nykyisen Wikin tavoin sellaisten sisältöjen tuottamiseen ja hallinnointiin, joihin on oltava pääsy myös yliopiston ulkopuolelta (kirjautumatta yliopiston palveluihin).

Tähän ohjeeseen on koottu tärkeimmät osat XWikin toiminnasta sivuston ja sivujen luomiseen, poistamiseen ja muokkaamiseen liittyen. Lisää tietoa XWikin toimivuuksista ja työkaluista voit lukea XWikin omilta sivuilta (saatavilla vain englanniksi).

XWiki löytyy osoitteesta https://wiki.helsinki.fi

Aiempi Confluence-alustalle perustuva wiki-palvelu löytyy toistaiseksi osoitteesta https://wiki-emerita.it.helsinki.fi

Sanastoa

• juurisivu = wikisivuston hierarkian ylin sivu, joka muodostuu, kun wikisivusto luodaan
  • makro = plugin, jolla tuodaan lisätoiminnallisuutta XWikiin
  • lapsisivu = sivu, joka on luotu tai siirretty toisen wikisivun alle (ns. sivupuussa)
  • sivu, wikisivu = yksittäinen sivu, jolla voi olla omat asetukset ja ylläpitäjä
  • sivupohja = sivu, jota voi käyttää uusien sivujen pohjana ja joka voi sisältää valmista tekstiä tai makroja yms.
  • sivupuu = vanhempi- ja lapsisivujen muodostama hierarkkinen kokonaisuus jollain tietyllä wikialueella
  • wikisivusto = useamman sivun muodostama hierarkkinen kokonaisuus

Näin kirjaudut XWikiin

• Mene selaimella osoitteeseen https://wiki.helsinki.fi/
    • Kirjautuaksesi XWikiin, klikkaa valikkoriviltä kolmella vaakaviivalla merkittyä ”Drawer” -ikonia (hampurilaisvalikko).
    • Valitse avautuvasta valikosta ylin vaihtoehto ”Log In”.
    • Valitse ilmestyneistä vaihtoehdoista ylin ”Login with a Helsinki University account".
    • Kirjaudu sisään palveluun käyttäen Helsingin yliopiston käyttäjätunnustasi sen lyhyessä muodossa ktunnus (esim. Raimo Keski-Väännön tunnus on rkeskiva).

Näin luot Wikisivuston XWikiin

Tarkka ohje -välilehdeltä löydät kuvalliset ohjeet

Kirjautuminen XWikiin

Mene selaimellasi osoitteeseen https://wiki.helsinki.fi/

• Kirjautuaksesi XWikiin, klikkaa etusivun oikeasta yläkulmasta kolmella vaakaviivalla merkittyä ”Drawer -ikonia (hampurilaisvalikko).
    • Valitse ilmestyneestä valikosta ylin vaihtoehto ”Log In”.
    • Valitse seuraavaksi vaihtoehdoista ylin ”Login with a Helsinki University account”.
    • Kirjaudu sisään palveluun käyttäen Helsingin yliopiston käyttäjätunnustasi sen lyhyessä muodossa ktunnus (esim. Raimo Keski-Väännön tunnus on rkeskiva).

Wikisivuston luominen XWikiin

Luo uusi wikisivusto XWikiin käyttämällä tätä työkalua. Wikisivuston luoja saa sivustolle hallinnointioikeudet, joilla on mahdollista hallita käyttäjien ja käyttäjäryhmien oikeuksia editoida wikisivustoa sekä lisätä sinne sisältöä.

Uusien sivujen luominen

Sivuston juurisivu muodostaa sivuhierarkian ylimmän tason. Wikisivustosi kaikki sivut ovat siis hierarkiassa eli sivupuussa tämän juurisivun alla. Juurisivun lisäksi minkä tahansa muun wikisivun alle voi luoda sivuja alemmille hierarkiatasoille. Tällöin ylemmällä tasolla olevaan sivuun viitataan vanhempisivuna (”parent page”) ja alemmalla tasolla oleviin sivuihin lapsisivuina (”child page”).

• Luodaksesi uuden sivun wikisivustollesi, paina wikisivustosi millä tahansa sivullasi ollessasi sivun oikeassa yläreunassa olevaa ”Create”-nappia.
    "Create" -painike näkyy sinulla, jos olet itse perustamallasi wikisivustolla tai sinulla on muokkausoikeudet sille sivustolle tai sivulle, jolla olet. Jos tarvitset oikeudet sivun tai sivuston muokkaukseen, pyydä niitä henkilöltä, jonka nimi näkyy sivun "Last Modified By" -kohdassa.​​​​
    • Create Page” sivulla nimeät uuden sivusi, määrität sen käyttämän sivupohjan ja sen paikan sivupuussa.
    • Title”-kohtaan (1) tulee uuden sivusi nimi.
    • Location”-kohdasta (2) voit valita, mihin uusi sivusi sijoittuu sivupuussa klikkaamalla sivupuun ikonia (3). Jos et valitse mitään sivua, luotu sivu syntyy sen sivun alasivuksi, jossa "Create" -painiketta painettiin.
    • Type”-kohdasta (4) voit valita, luotko sivun tyhjänä (”Blank page”) (5) vai käyttäen valmista (6) sivupohjaa ("Templates").
    • Sivustasi tulee sen sivun lapsisivu, jonka olet valinnut sivupuusta sen vanhempisivuksi.

Sivun ja sivuston poistaminen

Jos haluat poistaa wikisivun, mene sivulle, jonka haluat poistaa, ja valitse oikean yläkulman (1) kolmen pisteen alta (2)Delete”.

• Seuraavasta ruudusta voit valita, vaikuttaako sivun poistaminen sen lapsisivuihin. Ruksi (1)Affect children”, jos haluat poistaa myös kaikki valitun sivun alla olevat lapsisivut - tarkista muuten, että ruutu on tyhjä kuten kuvassa. Napsauta sen jälkeen (2)Delete” poistaaksesi sivun ja mahdollisesti valitsemasi lapsisivut.
    • Jos haluat poistaa kokonaisen wikisivuston, mene sivuston juurisivulle ja noudata yllä olevaa ohjetta sivun poistamiseksi. Valitse ”Affect children” ja ”Delete” niin koko wikisivustosi sisältö poistetaan.

Sisällön lisääminen ja muokkaus sivulla

• Kun klikkaat oikeassa yläkulmassa olevaa (1) Edit-painiketta, pääset muokkaamaan auki olevaa sivua. Sivun alareunaan ilmestyvistä (2)Save & View” (3), ”Save(4) ja ”Cancel” -painikkeista voit tallentaa muutokset ja siirtyä tarkastelemaan sivua sekä pelkästään tallentaa tai perua tekemäsi muokkaukset
    • Klikkaamalla sivun otsikkoa (4) voit muuttaa sivun nimeä.
    Edit -painike näkyy sinulla, jos olet itse perustamallasi wikisivustolla tai sinulla on muokkausoikeudet sille sivustolle tai sivulle, jolla olet. Jos tarvitset oikeudet sivun tai sivuston muokkaukseen, pyydä niitä henkilöltä, jonka nimi näkyy sivun "Last Modified By" -kohdassa.
    • Kun klikkaat "Start typing here..." -kohdassa hiirellä, pääset muokkaamaan sivun sisältöä. Samalla tulee esiin muokkausikkuna. Voit kirjoittaa ja muotoilla tähän tekstiä kuten mihin tahansa tekstieditoriin käyttäen muokkausikkunan työkaluja.
    Muokkausikkuna vaihtelee sivulla käytetyn sivupohjan ("page template") mukaan. Esimerkiksi kaaviokuvasivun ("diagram page") muokkausikkunan sisältö on erilainen kuin tyhjällä tekstisivulla ("blank page").
    • Voit säätää alasvetovalikosta (1) tekstin tyylin joko leipätekstiksi (”Normal”) tai jollekin otsikkotasoista 1-6 (”Heading 1-6”).
    Sisällysluettelon tekeminen sivulle automaattisesti sisällysluettelomakron avulla edellyttää otsikkotasojen käyttöä. Niitä kannattaa siis aina hyödyntää sivun sisällön jäsentämisessä. Lisäksi saavutettavuusvaatimukset edellyttävät otsikkotasojen 1-6 käyttöä.

Linkkien luominen sivulle

Voit luoda tekstiin linkkejä sekä ulkoisille sivuille että wikisivuston toisille sivuille.

• Valitse hiirelläsi maalaamalla se osa tekstiä, jonka haluat toimivan linkkinä. Napsauta seuraavaksi linkkityökalua.

• Alasvetovalikosta voit valita, viittaako linkiksi valitsemasi teksti toiseen wikisivuun (Page) (1), sivulle ladattuun liitetiedostoon (Attachment) (2) , ulkopuoliselle verkkosivulle (URL”(3) vai sähköpostiosoitteeseen (Mail Address(4).
    • Jos haluat tehdä linkin ulkoiselle sivuille, valitse ”URL” ja syötä osoitekenttään sivun osoite, johon haluat tekstin linkitettävän.
    • Paina OK luodaksesi linkin.

• Jos haluat linkin aukeavan käyttäjällä uuteen välilehteen, avaa ennen linkin luomista linkki-ikkunan "Target" -välilehti.
    • Avaa "Target" -alasvetovalikko ja valitse sieltä vaihtoehto "New Window (_blank)".

• Tehdäksesi linkin toiselle wikisivulle, valitse ”Page” (1) ja klikkaa sen jälkeen ”Select a page(2).
    • Etsi ja valitse sen jälkeen sivupuusta sivu, jolle haluat linkin osoittavan.
    • Valitse ”Select” ja paina sen jälkeen linkkisivulla OK luodaksesi linkin.

Kuvan lisääminen wikisivulle

• Voit lisätä kuvan sivulle muokkausikkunan ”Image”-painikkeesta

• Voit lisätä kuvia wikisivustolla jo olevista kuvista (”Gallery” & ”Tree”) (1), lataamalla ne koneeltasi ("Upload") (2), ikonivalikoimasta ("Icon") (3) tai linkkaamalla sivulle kuvan muualta verkosta ("Url") (4).
    • Jos haluat ladata sivullesi kuvan omalta koneeltasi, valitse (1)Upload”. Paina sen jälkeen (2) Choose File (”Valitse tiedosto”) -painiketta valitaksesi kuvan koneeltasi.
    • Paina sen jälkeen (3) toista ”Upload”-painiketta ladataksesi kuvan XWikiin ja napsauta (4) Select”.
    • Jos haluat lisätä kuvaan saavutettavuuden kannalta tärkeän vaihtoehtoisen tekstin, voit tehdä sen ”Alternative text” -kenttään.
    • Lisää kuva painamalla ”Insert”-nappia.
    • Voit säätää kuvan kokoa raahaamalla sitä editorissa kohdasta "Click and drag to resize".

Wikitilan ja -sivun oikeuksien jakaminen ja poistaminen

Voit säätää XWiki-sivustosi luku-, muokkaus- ja ylläpito-oikeuksia joko koko sivustolle tai sen alasivuille erikseen.

Huomaa, jos et lisää oikeuksia millekään ryhmälle, sivusto näkyy kaikille kirjautuneille käyttäjille.
    • Määrittääksesi oikeudet sivustollesi, valitse sivulla olevasta "More Actions" (kolme pistettä) -valikosta "Manage" > "Administer Page".
    • Valitse seuraavaksi vasemmalla olevasta valikosta (1) "Users & Rights".
    • (2) "Rights: Page & Children" määrittää käyttö- ja muokkausoikeudet kyseiselle sivulle sekä sen alasivulle.
    • Säätääksesi koko XWiki-sivustosi oikeuksia, mene sivuston juurisivulle ja valitse siellä ollessasi "Rights: Page & Children". Säätääksesi vain yhden sivun käyttö- ja muokkausoikeuksia, valitse sivulla ollessasi (3) "Rights: Page".
    • Voit säätää käyttö- ja muokkausoikeuksia eri ryhmille valitsemalla (1) Groups tai käyttäjille valitsemalla (2) Users.
    • Käyttämällä (3) hakutoimintoa ("Search filter") voit hakea haluamaasi käyttäjää tai ryhmää.
    • Kun löydät haulla haluamasi ryhmän tai käyttäjän tunnuksen, voit säätää sen perästä (1) käyttäjän oikeudet katsoa (View), kommentoida (Comment), muokata (Edit), lisätä skriptejä (Script), poistaa (Delete) tai hallinnoida (Admin) yhtä tiettyä sivua tai koko XWiki-sivustoasi.
    • Kohdasta (2) Unregistered Users voit säätää XWikiin rekisteröitymättömien henkilöiden oikeuksia katsoa tai muokata XWiki-sivustoasi.
      • Varmista, että et ole ruksinut tästä kohdasta mitään, jos et erityisesti halua rekisteröimättömille käyttäjille luku- tai muokkausoikeuksia wikiisi.
    Voit kokeilla, mitä oikeuksia rekisteröitymättömillä käyttäjillä on avaamalla selaimesi yksityinen ikkuna -tilassa (katso ohje yksityisen ikkunan käyttämiseen) ja tutkimalla wikisivustoasi kirjautumatta sinne.
    • Voit tarkistaa minkä tahansa sivun käyttö- ja muokkausoikeudet menemällä tälle sivulle ja valitsemassa sivun vasemmassa alakulmassa "Page access rights" -kohdan alta "View permissions for current page." Tästä näet sekä juuri tälle sivulle myönnetyt muokkausoikeudet että oikeudet, jotka periytyvät sivuhierarkian mukaan.

Paikallisten käyttäjätunnusten luominen ja käsittely

XWikin paikalliset käyttäjätunnukset on tarkoitettu tilanteisiin, joissa wikisisältöjä tai -sivuja jaetaan käyttäjille, joilla ei ole yliopiston käyttäjätunnusta. Paikallisten käyttäjien käsittely tapahtuu XWikissä samalla tavoin kuin aiemmassa Confluence-alustalla toimineessa wikipalvelussa. Sivuston omistaja lähettää linkin liittymissivulle uudelle käyttäjälle, joka rekisteröidyttyään ilmoittaa käyttäjätunnuksen tiedot sivuston omistajalle. Sen jälkeen hänelle voidaan antaa halutut oikeudet kyseiselle wikisivustolle.

Paikallisten käyttäjien lisääminen

• Jos haluat kutsua ulkopuolisia käyttäjiä XWikiin, lähetä heille linkki osoitteeseen https://xwiki-prod.it.helsinki.fi/xwiki/bin/register/
    • Voit myös vaihtoehtoisesti ohjeistaa heitä menemään XWikin etusivulle, avaamaan valikkoriviltä kolmella vaakaviivalla merkityn ”Drawer” -ikonin (hampurilaisvalikko) ja valitsemalla sen jälkeen ilmestyneestä kirjautumisvalikosta vaihtoehdon "Register".
    • Käyttäjä täyttää ilmestyneen rekisteröintisivun tiedoillaan ja painaa lopuksi "Register". Pyydä käyttäjää lähettämään tämän jälkeen käyttäjänimensä sinulle, jotta voit lisätä hänelle oikeudet wikisivustollesi "Administer Page" -sivun kautta.
    Paikalliset käyttäjät löytyvät hausta käyttäjätunnuksellaan eivätkä sähköpostiosoitteellaan. Pyydä siis uusia käyttäjiä olemaan tarkkana, että he lähettävät nimenomaan rekisteröimänsä käyttäjätunnuksen eivätkä rekisteröintiin käytettyä sähköpostiosoitetta sinulle.
    • Kun olet saanut uuden ulkopuolisen käyttäjän rekisteröintiin käyttämän käyttäjätunnuksen nimen, lisää käyttäjälle haluamasi oikeudet wikisivustollesi seuraten tämän XWiki-ohjeen neuvoja kohdassa Wikitilan ja -sivun oikeuksien jakaminen ja poistaminen. Syötä oikeuksia lisätessäsi (1) "Search filter" -kohtaan uuden käyttäjän sinulle lähettämä käyttäjätunnus ja (2) valitse käyttäjälle haluamasi oikeudet.

Paikalliset käyttäjätunnukset migraatioissa

Wikitilojen paikalliset Confluence-wikin käyttäjät ja näiden oikeudet siirtyvät migraatiossa XWikiin. Käyttäjien salasanat eivät kuitenkaan siirry, joten käyttäjien pitää ensimmäisen XWiki-kirjautumisen yhteydessä antaa uusi salasana "Forgot your password?" -toiminnon kautta. Toiminto lähettää sähköpostin ja linkin salasanan vaihtoa varten paikallisen käyttäjän Confluence-wikissä määriteltyyn sähköpostiin.

• Kirjautuaksesi Confluence-wikistä migroidulla paikallisella käyttäjätunnuksella, klikkaa valikkoriviltä kolmella vaakaviivalla merkittyä ”Drawer” -ikonia (hampurilaisvalikko) ja valitse sen jälkeen ilmestyneestä kirjautumisvalikosta vaihtoehto "Log-in".
    • Valitse "Local login" kohdan alta "Forgot your password?".
    • Syötä "USERNAME" kohtaan käyttäjätunnuksesi Confluence-wikistä ja paina "Reset password". Huomioi kuitenkin seuraava:
    XWikin käyttäjätunnuksissa ei voi olla pistettä tai useimpia erikoismerkkejä, joten migraatioissa ne korvataan alaviivalla. Esimerkiksi käyttäjä "uusi.kayttaja" muutetaan siis muotoon "uusi_kayttaja", joten XWikiin ensimmäistä kertaa kirjautuessa "Forgot your password?" -sivulla olevaan "USERNAME"-kenttään tulee syöttää tunnus, jossa erikoismerkit on korvattu alaviivalla (eli tässä tapauksessa "uusi_kayttaja").

Sisällysluettelo

Sisällysluettelo on helpoin tapa järjestää yhden wikisivun sisältö hierarkkisesti eri otsikkotasojen alle.

Voit luoda sisällysluettelon sivulle automaattisesti käyttämällä XWikin sisällysluettelomakroa ("Table of Contents”).

Jos haluat luoda sisällysluettelon automaattisesti makrotoiminnon avulla, sinun täytyy käyttää eri otsikkotasoja (”Heading 1-6”) luodessasi otsikkoja wikisivullesi.
    • Mene sivullasi muokkaustilassa siihen kohtaan, johon haluat sijoittaa sivulle sisällysluettelon. Valitse sitten muokkausikkunan Insert-työkalusta (1) vaihtoehto Table of Contents (2).
    • Sisällysluettelomakro luo nyt valitsemaasi kohtaan sivua sisällysluettelon perustuen sivullasi käyttämiin eri otsikkotasoihin.
    • Jos haluat luoda sisällysluettelon omaan laatikkoonsa sivun alkuun ja sen oikeaan reunaan, tee ensin sivun alkuun tyhjä muotoilematon rivi ja lisää siihen muotoiluikkunan Styles -valikon alta (1)  ”Floating Box(2) .
    • Kirjoita oikeaan laitaan ilmestyneeseen harmaaseen laatikkoon sisällysluettelolle haluamasi otsikko, esimerkiksi ”Sisällysluettelo” (1). Tässä esimerkissä otsikko on lihavoitu ”Bold” -työkalulla (2).
    • Tämän jälkeen varmista, että kursori on edelleen aktiivisena laatikossa ja valitse jälkeen ”Table of Contents” -makro ”Insert”-työkalun alta.
    • Sisällysluettelomakro tekee nyt sisällysluettelon luomaasi laatikkoon.

Sivupuu

Käyttämällä sivupuumakroa (”Page Tree” tai ”Document tree”) pystyt helpoiten luomaan sisällysluettelon koko wikisi sisällöstä. Lisäksi tämä on helpoin tapa saada tilakohtainen haku luotua XWikissä wikisivustollesi.

XWikin sivupuumakro luo automaattisesti sivupuun koko XWikin sisällön juuresta. Luodaksesi sivupuun pelkästään omalle wikisivustollesi, sinun täytyy ensin selvittää sivustosi juurisivun osoite.
    • Selvittääksesi wikisivustosi juurisivun osoitteen, klikkaa Wikisivustosi juurisivulla ollessasi kolmea pistettä ("More Actions" -valikko) (1) ja valitse aukeavasta alasvetovalikosta "Information(2).
    • Nyt eteesi aukeaa kyseisen wikisivun "Information" -sivu.
    • Klikkaa auenneen sivun (1)Page Reference” -kohdasta ensin (2)Display reference for all wikis”. Nyt sivun osoitteen pitäisi alkaa “xwiki:” -etuliitteellä.
    • Valitse (3)Copy the reference to the clipboard” kopioidaksesi sivusi wikiosoitteen leikepöydälle.
    • Palaa nyt juurisivullesi ja valitse yläreunasta ”Edit” palataksesi muokkaustilaan.
    • Valitse kohta sivullasi, johon haluat sivupuumakron luovan sivustosi sivupuuhierarkiakuvan ja valitse (1)Insert”-työkalusta (2)Other Macros”.
    • Kirjoita makrohakukenttään (1)page tree”, valitse se makrolistauksesta (2) ja jatka painamalla (3)Select”.
    • Napsauta avautuvasta ”Edit macro” -ikkunasta (1)More” ja vieritä ikkunaa alaspäin, kunnes löydät (2)Root”-kohdan.

• Root”-parametri määrittää, mitä sivua sivupuumakro käyttää juurisivuna sivupuuta luodessaan. Kirjoita kentän alkuun document:” ja liitä suoraan sen perään hiiren oikeaa näppäintä napsauttamalla (tai painamalla näppäinyhdistelmää ctrl + v) äsken leikepöydällesi kopioima wikisivusi juurisivun osoite.
    • Vieritä ”Edit macro” -ikkunaa vielä alaspäin ja valitse (1) ”Finder” jos haluat sivupuumakron luovan hakukentän wikisivustollesi.
    • Valitse tämän jälkeen (2) Submit luodaksesi sivupuun sivullesi.
    • Sivupuumakro luo nyt sivupuun valitsemaasi kohtaan wikisivullasi.

Taulukot

XWikissä on mahdollista luoda taulukoita sivulle muokkausikkunasta, kopioimalla taulukko Excelistä tai asettamalla parametrit suoraan lähdekoodiin. Lisäksi voit tallentaa Excel-tiedoston sivun liitteeksi tai linkata taulukon Teamsissa jaettuna tiedostona. Teamsista jaettua Excel-taulukkoa on helppo muokata suoraan selainikkunasta, kun taas sivulla liitetiedostona oleva Excel latautuu automaattisesti käyttäjän koneelle.

Tässä ohjeessa neuvotaan taulukon teko muokkausikkunasta, sen kopioiminen Excelistä tai jakaminen Teamsista sekä liitetiedostona wikisivulla. Emme käy tässä ohjeessa kaikkia taulukkojen ominaisuuksia läpi, joten jos haluat tutustua niihin ja taulukon muokkaukseen lähdekoodissa lähemmin, lue lisää XWikin omista ohjeista (vain englanniksi).
    • Luodaksesi taulukon XWikin muokkausikkunasta, mene sivulle, jolle haluat taulukon luoda, valitse ”Edit” ja paina taulukkoikonia (”Table”).
    • Eteesi avautuu ikkuna, josta voit määrittää ominaisuudet taulukolle, jonka luot (”Table Properties”).
    • Rows” määrittää kuinka monta riviä taulukossa on.
    • Columns” määrittää kuinka monta saraketta taulukossa on.
    • Width määrittää taulukon leveyden ja ”Height” sen korkeuden. Voit jättää myös nämä taulukkoa luodessasi tyhjäksi ja säätää ne myöhemmin taulukon asetuksista tai raahaamalla hiirellä taulukon ja solujen rajoja muokkaustilassa.
    • Alignment” kohdasta voit säätää asettuuko luomasi taulukko vasemmalle (”Left”), oikealle (”Right”) vai keskelle sivua (”Center”).
    • Luodaan kokeeksi taulukko, jossa on viisi saraketta ja viisi riviä.
    • Voit säätää taulukon ja solun parametrejä sen luotuasi painamalla hiiren oikeaa painiketta taulukon kohdalla. Jos et ole valinnut mitään solua, pystyt säätämään koko taulukon ominaisuuksia ja valitsemalla solun voit säätää sen ominaisuuksia. Voit valita myös useampia soluja kerrallaan.
    • Valitsemalla esimerkiksi koko ensimmäisen rivin, voit säätää taulukon otsikkorivin esimerkiksi selkeyden vuoksi taustaltaan harmaaksi. Valitse koko rivi kerrallaan painamalla ensimmäistä solua ja sen jälkeen rivin viimeistä solua pitäen Shift -näppäintä pohjassa.
    • Kun kaikki solut on valittu, napauta hiiren oikeaa näppäintä niin saat taulukon muokkausvalikon esiin. Valitse sieltä ”Cell” ja ”Cell properties”.
    • Nyt pääset muokkaamaan valitsemiesi solujen ominaisuuksia avautuvasta valikosta.
    • Kirjoita ”Background Color kohtaan ”grey” valitaksesi harmaan taustavärin otsikkorivin soluille.
    Voit syöttää värin tekstimuodossa tai RGB-koodina.
    • Nyt ylimmän rivin solujen taustaväri on harmaa.

Excel-taulukon kopioiminen ja liittäminen XWiki-sivulle

Voit kopioida ja liittää taulukon Excelistä XWiki-sivulle suoraan käyttämällä kopioi ja liitä -toimintoja. Tällöin taulukon muotoilu ei säily välttämättä samanlaisena kuin Excelissä, mutta sisältö kopioituu XWikiin oikein. Jos haluat taulukkoon samanlaisen muotoilun kuin Excelissä, voit käyttää XWikin taulukon muotoilua esimerkiksi värien ja muiden solujen ominaisuuksien sekä koko taulukon ominaisuuksien yhdenmukaistamiseksi alkuperäisen Excel-tiedoston kanssa.

• Kopioidaksesi taulukon Excel-tiedostosta XWikiin, mene alkuperäiseen taulukkoon Excelissä ja valitse se osa taulukkoa, jonka haluat kopioida. Alla olevassa esimerkissä emme halua kopioida ”XWiki testi Excel” -otsikkoa, joten valitaan pelkkä taulukko.
    • Valitse taulukko maalaamalla kaikki rivit ja sarakkeet, jotka haluat kopioida.
    • Kun haluamasi osa taulukkoa on kopioitu, napauta oikeaa hiiren painiketta valittu osa taulukkoa aktiivisena. Valitse avautuvasta valikosta Kopioi (”Copy”) tai paina näppäinyhdistelmää CTRL + C.
    • Mene XWikissä sille sivulle, jolle haluat taulukon kopioida, ja varmista, että olet muokkaustilassa.
    • XWiki ei salli liittämistä käyttämällä hiirtä, joten varmista, että kursori on muokkausikkunassa siinä kohdassa, johon haluat taulukon liittää, ja paina näppäinyhdistelmää CTRL + V.
    • Yllä oleva taulukko näyttää tältä XWiki-sivulle liitettynä.
    • Seuraa yllä olevia ohjeita taulukon muokkauksesta, jos haluat esimerkiksi saada liitetyn taulukon värit alkuperäisen Excelin kaltaisiksi.

Excel-taulukon jakaminen Teamsista

Voit jakaa Excel-tiedoston myös suoraan Teamsista. Tämä on suositeltava tapa, jos haluat käyttää Excel-ominaisuuksia ja alkuperäistä muotoilua taulukossa, mutta haluat käyttäjien pääsevän helposti XWiki-sivun kautta taulukkoon käsiksi. Jos jaat taulukon hyperlinkkinä Teamsista, se avautuu suoraan selaimeen muokattavaksi.

On suositeltavaa, että jaat taulukon Teamsista etkä esimerkiksi OneDrivestä, koska Teamsista jaettuna taulukko säilyy, vaikka jakajan HY käyttäjätunnus poistettaisiin esimerkiksi henkilön siirtyessä toisaalle töihin.
    • Luo tai lataa XWikiin haluamasi Excel-taulukko Teamsiin. Ole tarkkana Teamsissa jakolinkin luodessasi, kenelle haluat jakaa luku- ja muokkausoikeudet. Etsi taulukko Teamsin ”Files” -osioista, valitse ”Share” ja muokkaus- ja lukuoikeudet säädettyäsi kopioi linkki valitsemalla ”Copy link”.
    • Mene XWiki-sivulla siihen kohtaan sivua, johon haluat taulukon linkin jakaa. Valitse linkkityökalu "Link" sivun muokkausikkunasta.
    • Kirjoita avautuvaan linkki-ikkunaan ”Display Text” -kohtaan teksti, jonka haluat linkkaavan taulukkoosi (1).
    • Valitse linkkityyppialasvetovalikosta vaihtoehto ”URL (2).
    • Aseta äsken Teamsissa luomasi jakolinkki Excel-tiedostoon kohtaan ”URL (3).
    • Paina ”OK (4) luodaksesi hyperlinkin taulukkoon.
    • Nyt sivullasi on linkki taulukkoon, jota klikkaamalla sivulla oleva henkilö pääsee tarkastelemaan tai säätämiesi oikeuksien mukaan muokkaamaan taulukkoa. Taulukko avautuu selaimessa Excel-ikkunaan, jossa käyttäjien, joille on annettu siihen muokkausoikeudet, on helppo muokata taulukkoa.

Taulukon jakaminen liitetiedostona wikisivulla

Kolmas tapa jakaa taulukko on ladata se koneeltasi liitetiedostoksi XWiki-sivullesi. Tällöin taulukko ei avaudu muokattavaksi tai näkyville selaimessa sivulla kävijälle tai sen muokkaajalle, vaan se latautuu suoraan käyttäjän koneelle. Tästä syystä tätä vaihtoehtoa ei suositella käytettäväksi esimerkiksi taulukoihin, joita haluat muiden käyttäjien pystyvän muokkaavaan suoraan XWiki-sivun kautta.

• Ladataksesi Excel-tiedoston sivun liitteeksi, mene sivun alareunaan ja klikkaa sieltä ”Attachments” eli liitetiedostot-kohtaa.
    • Valitse ”Attach files to this page” -kohdan alta “Choose Files” valitaksesi liitettävän Excel-tiedoston.
    • Etsi tiedosto koneeltasi ja valitse ”Open” liittääksesi tiedoston XWiki-sivullesi.
    • Nyt tiedosto näkyy sivun alareunassa ”Attachments”-kohdassa liitteenä. Sivulla kävijät voivat avata sen täältä suoraan tai voit luoda siihen hyperlinkin sivusi tekstin sekaan samalla tavalla kuin luot linkin ulos sivuilta. Valitse tällöin linkkiä luodessasi URL” kohdan sijaan ”Attachment” ja etsi liitetiedosto avautuvasta XWikin sivupuusta.