Tekstittäminen ja litterointi

Tekstittäminen ja litterointi

Litterointi eli videon tai ääniraidan muuntaminen tekstiksi on nykyaikainen tapa tuottaa esim. tekstitykset tai tekstivastineet video-/äänilähteistä. Tekoälyn avulla voidaan saada hyvä pohjamateriaali, jota voi tarvittaessa muokata käsin jälkikäteen. Tämä sopii sekä tutkimuksen litterointitarpeisiin että netissä julkaistavien videoiden saavutettavuusvaatimuksiin. Litterointia voit myös hyödyntää esim. webinaarinauhoitteissa ja podcasteissa.

Netissä julkaistavien videoiden on oltava saavutettavia eli tekstitettyjä. Videoiden tekstittämisestä hyötyvät kuulovammaisten lisäksi muutkin. Videota voidaan katsella paikassa, jossa äänen volyymin nostaminen ei ole mahdollista, videossa on heikko äänenlaatu tai taustameteli estää videon kuuntelemisen. 

Valitse sopiva työkalu erilaisiin tarpeisiin

Tähän on listattu erilaisia työkaluja tekstityksen, litteroinnin ja sanelun tarpeisiin.

Huom! Tekoälyapureita käyttäessä on noudatettava yliopiston yleisiä pilvipalveluperiaatteita ja tekoälyohjeistusta. Ohjelmiin ei saa syöttää lisenssin alaisia aineistoja, henkilötietoja tai arkaluonteista dataa. 

Videon tekstittämisprosessi pähkinänkuoressa

1) Suunnittele kokonaisuus etukäteen (videon runko / käsikirjoitus).
2) Hoida tekstitys valitsemallasi tavalla. Erilaisia tekstitysohjelmavaihtoehtoja listattuna yllä. 
Huomaa, että voit joko polttaa tekstityksen kiinteästi videoon TAI lisätä tekstitystiedoston Unitube-lataamossa. Jos käytät tekstitystiedostoa, älä polta tekstiä videoon.
3) Julkaise, esim. Unitubessa.

Tekstityssanastoa

  • cc (closed captioning) = videon tekstitysraita
  • Speech to text = Puheentunnistuspalvelu, joka tunnistaa puhutun tekstin ja tuottaa siitä tekstitystä. 
  • Sync point = kohdistusmerkki, jolla merkitään tekstin alkamiskohta. Ohjelma tunnistaa itse kohtia, mutta voit myös itse tehdä kohdistusmerkkejä.
  • Scripted = käsikirjoitettu

Anna palautetta

Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

Kuinka parantaisit ohjeistusta?
Takaisin ylös