Textning och transkribering

Textning och transkribering

Transkribering, det vill säga att omvandla en video eller ett ljudspår till text, är ett modernt sätt att producera t.ex. undertexter eller textmotsvarigheter från video-/ljudkällor. Med hjälp av artificiell intelligens kan man få ett bra grundmaterial som man vid behov kan redigera manuellt i efterhand. Detta fungerar både för transkriberingsbehov inom forskning och för att uppfylla tillgänglighetskrav för videor som publiceras på nätet. Transkribering kan också användas för exempelvis webbinarieinspelningar och podcaster.

Videor som publiceras på nätet måste vara tillgängliga, det vill säga textade. Videotextning är inte bara till nytta för hörselskadade, utan även för andra. Någon kanske tittar på videon på en plats där det inte går att höja volymen, eller så har videon dålig ljudkvalitet eller bakgrundsbrus som gör det svårt att höra. 

Välj rätt verktyg för olika behov

Här har vi listat olika verktyg för textning, transkribering och diktering.

Obs! Vid användning av AI-assistenter ska du följa universitetets allmänna principer för molntjänster och anvisningar för AI. Licensierat material, personuppgifter eller känsliga uppgifter får inte matas in i programmen. 

Textningsprocessen i korthet

1) Planera helheten på förhand (strukturen/manuset för videon).
2) Sköt textningen på det sätt du väljer. Olika alternativ för textningsprogram listas ovan. 
Observera att du antingen kan bränna in textningen i en video ELLER lägga till textningsfilen på Unitube-nedladdningssajten. Om du använder en textningsfil ska du inte bränna in texten i videon.
3) Publicera, t.ex. Unitube.

Textningsordlista

  • cc (closed captioning) = textspåret för videon
  • Speech to text = Taligenkänningstjänst som känner igen talad text och skapar textning av den
  • Sync point = synkroniseringspunkt som markerar var texten ska börja. Programmet identifierar dessa ställen själv, men du kan också skapa egna synkroniseringspunkter.
  • Scripted = textning baserad på manus

Ge respons

Webbplatsen med anvisningar från IT-Helpdesk vid Helsingfors universitet hjälper dig i dina jobbrelaterade IT-frågor. Berätta för oss hur vi skulle kunna förbättra våra anvisningar. Vi uppskattar verkligen din respons!

Hur skulle du förbättra denna instruktion?
Tillbaka upp