Tietoturvaohjelmat

Virustorjuntaohjelmistot ovat keskeinen osa tietokoneen tietoturvaa, erityisesti yliopistoympäristössä, jossa tietokoneita käytetään laajasti tutkimukseen ja opiskeluun. Yliopiston tietokoneissa on jo valmiiksi konfiguroituna tietoturvaohjelma (WithSecure / Microsoft). Tietotekniikkakeskuksen asiantuntijat asentavat ja ylläpitävät virustorjuntaohjelmistoja keskitetysti kaikilla työkoneilla. Käyttäjän ei tarvitse itse huolehtia virustorjunnan hankinnasta tai päivityksistä.

Lue lisää tietoturvasta Flammassa.

    Windows-koneiden virusturva

    Helsingin yliopiston Windows 10 -koneilla on käytössä WithSecuren Client Security -virusturvaohjelma, joka on suunniteltu suojaamaan laitteesi haittaohjelmilta ja viruksilta.

    Mac-koneiden virusturva

    Helsingin yliopiston Mac-tietokoneissa on käytössä Microsoft Defender -virusturvaohjelma, joka on suunniteltu suojaamaan laitteesi haittaohjelmilta ja viruksilta.

    Mitä Microsoft Defender tekee?

    • Valvoo Macin tiedostojärjestelmää reaaliajassa ja tarkistaa epäilyttävät tai haitalliset muutokset.
    • Estää haittaohjelmat ja virukset ennen kuin ne vahingoittavat tiedostojasi tai vaarantavat tietosi.
    • Toimii hiljaa taustalla, jotta voit keskittyä töihisi keskeytyksettä.

    Mitä tapahtuu, jos uhka havaitaan?

    • Jos Microsoft Defender havaitsee jotain epäilyttävää, se raportoi asiasta IT-tiimillemme.
      Et saa itse ilmoitusta. Tiimimme ottaa sinuun yhteyttä, jos sinulta vaaditaan jotain toimenpiteitä.

    Mitä minun täytyy tehdä?

    Virusturvaa kotikoneelle

    Henkilökunta ja opiskelijat voivat ostaa F-Securen tuotteita alennuksella. Lue tietoturvasta kotikoneelle tarkemmin erillisestä ohjeesta.

    Sähköpostin suojausohjelmat

    Luottamuksellisen tiedon välittäminen on tärkeä osa tietoturvaa. Yliopistolla sähköpostin ja liitetiedostojen salaamiseen on käytössä useita eri menetelmiä. Niistä jokaisesta on oma erillinen ohje Helpdeskin sivuilla.

    Lue lisää sähköpostin suojausmenetelmistä erillisestä ohjeesta.

    • Microsoft Office 365 Message encryption -suojaus
      Microsoft 365 -sähköpostin oma suojausmenetelmä. Toimii OWAssa ja Outlook-versioissa. 
       
    • Securemail
      Deltagonin Securemail-palvelu sähköpostin suojaamiseen mahdollistaa viestien turvallisen lähettämisen sekä vastausviestin vastaanottamisen luottamuksellisesti mihin tahansa sähköpostiosoitteeseen. Käyttäminen ei vaadi työasemille asennettavia ohjelmia lähettäjällä eikä vastaanottajalla.

    • S/MIME salaus
      S/MIME on tarkoitettu enemmän luottamuksellista tietoa käsitteleville henkilöille. Tämä tapa tulee ottaa käyttöön esim. esihenkilön tai Helpdeskin suosituksesta. 
    • GnuPG

      GnuPG on ilmainen sähköpostiliikenteen ja tiedostojen salaamiseen ja allekirjoittamiseen tarkoitettu ohjelma. Ohjelmasta on olemassa versiot lähes kaikille käyttöjärjestelmille.

    • 7-zip
      Luottamukselliset liitetiedostot on mahdollista salata myös 7-zip-ohjelmalla.

    Anna palautetta

    Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

    Kuinka parantaisit ohjeistusta?
    Takaisin ylös