OpenVPN kotikoneilla (Windows 10)

Tämä ohje koskee vain kotikoneita! Yliopiston koneille ohjeen löydät täältä.

Katso myös ohjeet:

OpenVPN löytyy Windowsin alapalkista

HY-VPN pähkinänkuoressa

Käytä uh-vpn-helsinkifi-only (eli HY-TUN) -yhteyttä, jos olet kotiverkossa tai muussa verkossa, johon luotat

•   Ainoastaan tarpeellinen liikenne menee yliopiston kautta (mm. kotihakemistot, Efecte, SAP)
  •   Kuormittaa vähemmän yliopiston verkkoa

Käytä uh-vpn-allroute (eli HY-VPN) -yhteyttä, jos olet muussa verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa

•   Kaikki liikenne kulkee tietoturvallisesti yliopiston kautta
  •   Kuormittaa enemmän yliopiston verkkoa
  1. Lataa ja asenna OpenVPN-ohjelma: https://openvpn.net/community-downloads/
    Valitse uusin release-versio. Listalla saattaa olla beta-versioita, mutta niitä ei suositella peruskäyttäjälle.
  2. Lataa konfiguraatiotiedostot
    Tallenna koneellesi klikkaamalla hiiren kakkospainikkeella
  3. Tuo konfiguraatiotiedostot OpenVPN-ohjelmaan Import-toiminnolla.
  4. Yhdistä VPN-yhteys

Lue yksityiskohtaisemmat ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä

Asennustiedostojen lataus

Käytä asennusvaiheessa uusinta versiota ohjelmistosta (valitse uusin release-versio).

Sinun on ladattava kolme tiedostoa:

1. OpenVPN-asennuspaketti OpenVPN-sivustolta https://openvpn.net/community-downloads/
  2. Lataa näistä linkeistä konfiguraatiotiedostot
    Latausohje: napsauta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Tallenna linkki

1. Lataa OpenVPN–ohjelmisto osoitteesta: https://openvpn.net/community-downloads/
Valitse uusin release-versio. Listalla saattaa olla beta-versioita, mutta niitä ei suositella peruskäyttäjälle.

2. Ohjelman asennustiedoston lisäksi tarvitset konfiguraatiotiedostot (nimeltä uh-vpn-helsinkifi-only.ovpn ja uh-vpn-allroute.ovpn). Näistä tiedostoista löytyvät asetukset yliopiston VPN-palvelun käyttöönottoon.

Vinkki: napsauta linkkejä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Tallenna

Ohjelmiston asennus

Huom! Yliopiston VPN-palvelu on suunniteltu siten, että helpoin ja varmasti toimiva tapa asentaa OpenVPN-ohjelmisto on hyväksyä asennusohjelman tarjoamat oletusasetukset. Jos myöhemmin tarvitset apua ohjelmiston käytössä, oletetaan että olet asentanut ohjelmiston asennusohjelman oletusasetuksin.

Aloita asennus klikkaamalla asennustiedostoa Downloads-kansiossa.

Kun asennusohjelma käynnistyy, valitse Next.

Lue ja hyväksy lisenssiehdot.
Hyväksy ehdot valitsemalla I Agree

Asennusohjelmassa on valittuina oletusasetukset, joita ei tarvitse muuttaa.

Myöskään asennuskansiota ei tarvitse muuttaa.

Klikkaa Next.

Kun asennus on valmis, napsauta Finish. Siirry nyt konfiguraation asennukseen.

Konfiguraatiotiedostojen asennus

Kun ohjelma on asentunut, on vielä asennettava konfiguraatiotiedostot ennen käyttöä.
Käynnistä OpenVPN-ohjelmisto valitsemalla Start-valikosta OpenVPN  >  OpenVPN-gui.

Kun OpenVPN-ohjelma on käynnistynyt, voit ladata ohjelmistojakelusta hakemasi konfiguraatiotiedoston seuraavasti:
Napsauta alavalikon OpenVPN-kuvaketta hiirellä. Avautuvasta valikosta valitse Import file…

Valitse aiemmin lataamasi konfiguraatiotiedostot uh-vpn-helsinkifi-only.ovpn ja uh-vpn-allroute.ovpn (Huomaa, että tiedostot pitää tuoda ohjelmaan yksi kerrallaan). Tiedostot löytyvät oletusasetuksilla Downloads-kansiosta. Valitse tiedosto ja napsauta Open

Kun asennus on valmis, ohjelmisto ilmoittaa onnistuneesta toimenpiteestä.

Tämän jälkeen on hyvä sulkea ohjelma ja käynnistää uudelleen (katso tarkemmat ohjeet Ohjelman käyttäminen -otsikon alta). OpenVPN:n yhteysvalikosta pitäisi löytyä yhteydet:

• uh-vpn-helsinkifi-only
  • uh-vpn-allroute

Ohjelman käyttäminen

Avaa ohjelma napsauttamalla hiiren oikealla näppäimellä OpenVPN-pikakuvaketta alavalikossa ja valitse Connect.

Tämän jälkeen ohjelma kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa (käytä yliopiston käyttäjätunnusta perusmuodossa, esim. rkeskiva). Käyttäjätiedot välitetään salattuina yliopiston palvelimelle.

Onnistuneen sisäänkirjautumisen jälkeen OpenVPN-kuvake tilapalkissa muuttuu vihreäksi. Pitämällä hiirtä kuvakkeen päällä näet yhteydestä kertovan pop-up –ikkunan.

Lopeta VPN-yhteys valitsemalla edelläkuvatusta OpenVPN-käynnistysvalikosta Disconnect.

Sulje ohjelma valitsemalla Exit