OpenVPN kotikoneilla (Windows 10)

OpenVPN-kapasiteettia kasvatettu etätöiden helpottamiseksi

Tietotekniikkakeskus on kasvattanut OpenVPN-palvelun kapasiteettia lisäämällä uuden hy-tun -yhteyden. Uusi yhteys päivittyy automaattisesti kaikille keskitetyn hallinnan Windows-koneille 18.3.2020 alkaen.

Avaa OpenVPN Windowsin alavalikosta hiiren kakkospainikkeella.

OpenVPN-valikko näyttää päivityksen jälkeen tältä:

OpenVPN-asetukset

Käyttöohje

Käytä uutta hy-tun -yhteyttä, jos olet kotiverkossa tai muussa verkossa, johon luotat

•   Ainoastaan tarpeellinen liikenne menee yliopiston kautta (mm. kotihakemistot, Efecte, SAP)
  •   Kuormittaa vähemmän yliopiston verkkoa

Käytä hy-yhteyttä, jos olet muussa verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa

•   Kaikki liikenne kulkee tietoturvallisesti yliopiston kautta
  •   Kuormittaa enemmän yliopiston verkkoa

Tämä ohje koskee vain kotikoneita! Yliopiston koneille ohjeen löydät täältä.

Katso myös ohjeet:

OpenVPN löytyy Windowsin alapalkista

Tabs

Tarkka ohje

Asennustiedostojen lataus

Yliopiston VPN-palvelu on toteutettu OpenVPN-ohjelmistolla. Käytä asennusvaiheessa uusinta versiota ohjelmistosta.

Tarvitset ladata kolme tiedostoa:

1. OpenVPN-asennuspaketti OpenVPN-sivustolta https://openvpn.net/community-downloads/
  2. Konfiguraatiotiedostot hy.ovpn ja hy-tun.ovpn Ohjelmistojakelusta

1. Lataa OpenVPN–ohjelmisto osoitteesta: https://openvpn.net/community-downloads/
Valitse uusin release-versio. Alussa saattaa olla beta-versioita, mutta niitä ei suositella peruskäyttäjälle.

2. Ohjelman asennustiedoston lisäksi tarvitset konfiguraatiotiedostot (nimeltä hy.ovpn ja hy-tun.ovpn). Näistä tiedostoista löytyvät asetukset yliopiston VPN-palvelun käyttöönottoon.

Lataa tiedostot ohjelmistojakelusta:

• hy.ovpn (tiedostopolku: Ohjelmat > HY-VPN > Windows)
  • hy-tun.ovpn (tiedostopolku: Ohjelmat > HY-VPN)

Lue myös tarvittaessa ohjeita Ohjelmistojakelun käyttöön.

Ohjelmiston asennus

Huom! Yliopiston VPN-palvelu on suunniteltu siten, että helpoin ja varmasti toimiva tapa asentaa OpenVPN-ohjelmisto on hyväksyä asennusohjelman tarjoamat oletusasetukset. Jos myöhemmin tarvitset apua ohjelmiston käytössä, oletetaan että olet asentanut ohjelmiston asennusohjelman oletusasetuksin.

Aloita asennus klikkaamalla asennustiedostoa Downloads-kansiossa.

Kun asennusohjelma käynnistyy, valitse Next.

Lue ja hyväksy lisenssiehdot.
Hyväksy ehdot valitsemalla I Agree

Asennusohjelmassa on valittuina oletusasetukset, joita ei tarvitse muuttaa.

Myöskään asennuskansiota ei ole tarvitse muuttaa.

Klikkaa Next.

Kun asennus on valmis, napsauta Finish. Siirry nyt konfiguraation asennukseen.

Konfiguraatiotiedostojen asennus

Kun ohjelma on asentunut, on vielä asennettava konfiguraatiotiedostot ennen käyttöä.
Käynnistä OpenVPN-ohjelmisto valitsemalla Start-valikosta OpenVPN  >  OpenVPN-gui.

Kun OpenVPN-ohjelma on käynnistynyt, voit ladata ohjelmistojakelusta hakemasi konfiguraatiotiedoston seuraavasti:
Napsauta alavalikon OpenVPN-kuvaketta hiirellä. Avautuvasta valikosta valitse Import file…

Valitse Ohjelmistojakelusta hakemasi konfiguraatiotiedostot hy.ovpn ja hy-tun.ovpn (Huomaa, että tiedostot pitää tuoda erikseen). Tiedostot löytyvät oletusasetuksilla Downloads-kansiosta. Valitse tiedosto ja napsauta Open

Kun asennus on valmis, ohjelmisto ilmoittaa onnistuneesta toimenpiteestä.

Tämän jälkeen on hyvä sulkea ohjelma ja käynnistää uudelleen (katso tarkemmat ohjeet Ohjelman käyttäminen -otsikon alta). Tämän jälkeen OpenVPN:n yhteysvalikon pitäisi näyttää tältä:

Ohjelman käyttäminen

Avaa ohjelma napsauttamalla hiiren oikealla näppäimellä OpenVPN-pikakuvaketta alavalikossa ja valitse Connect.

Tämän jälkeen ohjelma kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa (käytä yliopiston käyttäjätunnusta perusmuodossa, esim. rkeskiva). Käyttäjätiedot välitetään salattuina yliopiston palvelimelle.

Onnistuneen sisäänkirjautumisen jälkeen OpenVPN-kuvake tilapalkissa muuttuu vihreäksi. Pitämällä hiirtä kuvakkeen päällä näet yhteydestä kertovan pop-up –ikkunan.

Lopeta VPN-yhteys valitsemalla edelläkuvatusta OpenVPN-käynnistysvalikosta Disconnect.

Sulje ohjelma valitsemalla Exit