Tunnelblick-ohjelman asennus ja käyttäminen (Mac)

Yliopiston ulkopuolisista verkoista on mahdollista muodostaa salattu etäyhteys Helsingin yliopiston palvelimille. VPN-yhteys on hyödyllinen salaamattomissa verkoissa (esim. vierailijaverkot kirjastoissa, lentokentillä yms. muissa julkisissa tiloissa). Jos haluat saada kotihakemistosi (eli Z-aseman) tai ryhmähakemistoja (P-asema) käyttöösi kotikoneelta, toimi ensin tämän ohjeen mukaan ja avaa sitten ohje Koti- ja ryhmähakemiston etäkäyttöön

Tunnelblick on OpenVPN:n Mac-versio.
Ohje on kirjoitettu sekä kotikoneille että yliopiston Mac-koneille.
Tunnelblickin voi asentaa yliopiston Macille yliopistomenusta löytyvästä Managed Software Centeristä (katso ohjeet MSC:n käyttöön)

HY-VPN pähkinänkuoressa

Käytä uh-vpn-helsinkifi-only (eli HY-TUN) -yhteyttä, jos olet kotiverkossa tai muussa verkossa, johon luotat

•   Ainoastaan tarpeellinen liikenne menee yliopiston kautta (mm. kotihakemistot, Efecte, SAP)
  •   Kuormittaa vähemmän yliopiston verkkoa

Käytä uh-vpn-allroute (eli HY-VPN) -yhteyttä, jos olet muussa verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa

•   Kaikki liikenne kulkee tietoturvallisesti yliopiston kautta
  •   Kuormittaa enemmän yliopiston verkkoa

Yliopiston keskitetyssä hallinnassa olevat koneet voi nyt päivittää itsepalveluna macOS Monterey-versioon.

• Intel-koneiden päivitys käynnistetään Managed Software Updatessa. Päivitys tulee tarjolle vain niille koneille, joille asentuminen on vaatimusten mukaan mahdollista.
  • M1-mallinen tai uudempi Apple Silicon -prosessorilla varustettu Mac: Valitse Omenavalikko ­> System Preferences > Software Update
    • Tunnistat Apple Silicon -prosessorillisen Omenavalikon About This Mac -näkymän Chip-kohdasta.

Uudet Mac-koneet tulevat jo uusin käyttöjärjestelmä asennettuna. Lue tarkempia ohjeita Flamman uutisesta.

Pikaohje kotikoneelle

1. Lataa ja asenna Tunnelblick osoitteesta https://tunnelblick.net/
  2. Lataa konfigurointiprofiilit
    Voit ladata tiedostot Ohjelmistojakelusta, etsi ladattavat hakusanalla "VPN" tai tästä:
  3. Avaa tuplanapsauttamalla ladattuja tiedostoja
  4. Käynnistä Tunnelblick ja muodosta yhteys valitsemalla uh-vpn-helsinkifi-only tai uh-vpn-allroute

Katso kuvalliset ohjeet tarkka ohje -välilehdeltä

Tunnelblickin ja asetusten asentaminen kotikoneelle

Lataa Tunnelblick:n uusin versio osoitteesta https://tunnelblick.net/

Kopioi Tunnelblick.app lataamaltasi levykuvalta Applications-kansioon

Lataa tarvittavat asetustiedostot:

Voit ladata tiedostot Ohjelmistojakelusta. Etsi ladattavat hakusanalla "VPN".

Tai ladata tästä:

• uh-vpn-helsinkifi-only.ovpn
  • uh-vpn-allroute.ovpn
    Tallennusohje: napsauta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Tallenna tiedosto tai Tallenna tiedosto nimellä (sanamuoto on selainkohtainen).
    Jos jostain syystä tiedostot ovat tallentuneet loppupäätteellä .txt, niin voit muokata tiedostojen nimiä poistamalla lopusta osion .txt niin, että päätteeksi jää .ovpn (esim. uh-vpn-allroute.ovpn.txt > uh-vpn-allroute.ovpn)

Avaa ladatut tiedostot kaksoisnapsauttamalla (asennus tehdään molemmille tiedostoille erikseen). Tunnelblick käynnistyy. Kirjoita ylläpitäjän salasana kysyttäessä.

Valitse vaihtoehto All Users (kaikilta käyttäjätileiltä voidaan käyttää VPN-yhteyttä). Vaihtoehtoisesti voit valita Only Me (VPN-asetukset asennetaan vain kirjautuneena olevalle käyttäjätilille).

Tunnelblick luo Application Support -kansioon Tunnelblick-kansion, jonne määritystiedostot kopioidaan. Only Me -valinta luo kansion kotikansion Library-kansioon ja All Users Macintosh HD:n Library-kansioon.

Suojatun yhteyden muodostaminen ja katkaisu

• Avaa Ohjelmat (Applications) -kansio ja napsauta Tunnelblick-ohjelman kuvaketta.
  • Valikkoriville näytön oikeaan yläkulmaan ilmestyy tunnelikuvake.
  • Napsauta kuvaketta ja valitse Connect uh-vpn-helsinkifi-only (tai HY-TUN) tai Connect uh-vpn-allroute (tai HY-VPN).
  • Ohjelma kysyy yliopiston palveluissa käyttämiäsi tunnuksia. Voit ruksia Tallenna avainnippuun (Save in Keychain), jotta jatkossa ei tarvitse kirjautua erikseen. Oikeat tunnukset annettuasi yhteys muodostuu.
  • Jatkossa voit muodostaa suojatun yhteyden toistamalla kolme viimeisintä vaihetta.

Yhteyden katkaiseminen

Katkaise yhteys napsauttamalla Tunnelblick-kuvaketta ylävalikossa Disconnect...

Salasanan poistaminen

Jos Tunnelblickin kirjautumisikkunassa on Save in Keychain (Tallenna Avainnippuun) valittuna, käyttäjätunnus ja salasana tallennetaan OS X:n Keychainiin (Avainnippu).

Saat poistettua tallennetut tiedot napsauttamalla Tunnelblickin tunnelikuvakkeesta VPN Details… (VPN-yksityiskohdat...) ja napsauttamalla ikkunan vasemman alakulman rataspyörästä Delete Configuration's Credentials from Keychain (Poista konfiguraation käyttäjätunnukset Avainnipusta)

Ongelmatilanteita

• macOS HighSierra (ja siitä uudemmat käyttöjärjestelmät) antaa tietoturvavirheen, joka on dokumentoitu hyvin Tunnelblickin sivuilla. Lisäosan salliminen on tässä tapauksessa hyväksyttävää.

• Jos yhteys ei toimi, napsauta tunnelikuvaketta ja valitse VPN Details. Valitse Set DNS/WINS-valikosta Set nameserver. Jos yhteys ei toimi vieläkään, kokeile toista asetusta.

• Jos VPN-yhteys katkeilee tai Tunnelblick menee jumiin, poista Tunnelblick ja lataa uusi versio: https://tunnelblick.net/
  • Jos VPN-yhteys ei muodostu, VPN-lokista näkee todennäköisesti mikä on mennyt vikaan. Avaa loki napsauttamalla Tunnelblickin tunnelikuvakkeesta VPN Details…
  • Jos VPN-yhteys aukeaa, mutta mikään web-sivu ei lataudu, muuta nimipalvelinasetuksia. Napsauta Tunnelblickin tunnelikuvakkeesta VPN Details… ja valitse Settings. Valinta Set DNS/WINS: vaikuttaa nimipalveliin. Yleensä asetus Set nameserver toimii uusimmissa Tunnelblickin versioissa.
  • Asetus Monitor network settings muodostaa yhteyden automaattisesti jos Tunnelblick havaitsee muutoksia nimipalvelimissa. Joissakin tilanteissa se voi aiheuttaa epävakautta.

Jos nimipalvelimien muutoksilla ei ole vaikutusta, yliopiston nimipalvelimet voidaan määrittää käsin OS X:n verkkoasetuksiin.

1. Sammuta Tunnelblick ja valitse Järjestelmäasetukset/System Preferences -> Verkko/Network.

VPN:lle oma käyttöpaikka
Nimipalvelinta ei tarvita kuin vain VPN:n käytössä, joten sille kannattaa luoda uusi Käyttöpaikka (Location).

Napsauta Muokkaa/Edit  ja luo plus-painikkeesta uusi käyttöpaikka nimellä VPN. Jatkossa voidaan valita omenavalikossa Käyttöpaikka (Location)-valikosta VPN ja avata sen jälkeen Tunnelblickin. Ja kun ei haluta käyttää VPN-yhteyttä, Käyttöpaikka-valikosta valitaan Automaattinen (Automatic).

2. Valitse vasemmalla olevasta verkkoporttilistasta Ethernet jos kyseessä on langallinen yhteys tai AirPort/Wi-Fi jos langaton.

3. Napsauta Lisävalinnat (Advanced), DNS ja lisää palvelinosoitteet 128.214.4.64 ja 128.214.3.31 listalle plus-painikkeesta. Tallenna muutokset napsauttamalla Käytä (Apply).