Tiedostojen ja kansioiden edelliset versiot

Jos olet vahingossa poistanut tärkeän tiedoston tai tehnyt jälkeenpäin huonoksi havaittuja muutoksia esim. asiakirjaan, voit palauttaa tiedostoistasi tai kansioistasi vanhoja versioita.

Tämä ohje koskee yliopiston keskitetyssä hallinnassa olevia Windows-tietokoneita. Huomaathan, että HY-DATA tai LocalData -kansioon tallennetut tiedostot eivät kuulu varmuuskopioinnin piiriin eivätkä myöskään tämän ohjeen piiriin. Lue lisää tallentamisesta.

Käyttäjien koti- ja ryhmähakemistoista otetaan säännöllisesti kopioita sekä samaan paikkaan kuin missä tiedostotkin ovat että erilliseen varmuuskopiolaitteistoon. Saman ja edellisen vuorokauden aikana tiedostoista otetaan kopio tunnin välein. Vanhimmista kopioista säilytetään viikon välein otetut versiot.

Yli 6 kk vanhemmat versiot löytyvät yhdistämällä tietokoneeseen levy \\ad.helsinki.fi\home-bak (kotihakemiston varmuuskopio) tai \\ad.helsinki.fi\group-bak (ryhmähakemiston varmuuskopio). Lue täältä ohje levyn yhdistämisestä tietokoneeseen.

Tabs

Tarkka ohje

Tehokkain tapa palauttaa tiedostot

Tässä esimerkissä palautetaan työpöydällä olleen tiedoston aiempi versio. Samalla tavalla voit palauttaa muitakin koti- tai ryhmähakemistossasi olevia tiedostoja.

• Klikkaa hiiren kakkospainikkeella Työpöydän kuvaketta.
  • Valitse Restore previous versions (Palauta aiemmat versiot).
  • Avaa lista oikealta kohdalta (tänään, eilen, jne.). Pääset valitsemaan kyseisenä ajankohtana tehtyjen versioiden joukosta haluamasi.
  • Oikea palsta Date modified (Muokkauspäivä) näyttää version päivämäärän ja kellonajan.
  • Valitse oikea versio (1) ja klikkaa Open (Avaa) (2). (Jos valitset Avaa, voit tarkastella kyseistä versiota. Jos valitset Palauta, voit korvata nykyisen version valitsemallasi versiolla. Katso alempaa tarkemmin).
  • Tiedostoikkuna aukeaa. Otsikkoriviltä näet päivämäärän. Voit avata tiedoston sen hetkisen version normaalisti kaksoisklikkaamalla sitä.
  • Jos klikkaat edellä Restore (Palauta), nykyinen versio ylikirjoitetaan!

Yli 6 kuukautta vanhojen tiedostojen palauttaminen

Yli kuusi kuukautta vanhojen tiedostojen varmuuskoipot ovat erillisillä varmistusasemilla.
Kotihakemiston varmistuslevy on \\ad.helsinki.fi\home-bak ja
ryhmähakemistojen varmistuslevy \\ad.helsinki.fi\group-bak
Lue täältä ohje levyn yhdistämisestä tietokoneeseen.

Ohjelmien tallentamat versiot

Jotkin ohjelmat tallentavat uusimman version lisäksi myös muutamia vanhempia versiota dokumenteista. Huomaa kuitenkin, että tämä riippuu ohjelmasta, eikä seuraavassa esitettävä palautustapa ole läheskään yhtä täydellinen kuin edellä esitetty.

• Klikkaa tiedoston ikonia hiiren kakkospainikkeella.
  • Jos ohjelma on tallentanut aiempia verisoita dokumentista, voit palauttaa ne kuten edellä.
  • Todennäköisemmin et voi palauttaa versiota, tai niitä on vain muutama tarjolla. Kokeile ensimmäisenä neuvottua tapaa, jos lista on tyhjä.

Palauttamien roskakorista

Jos olet äskettäin poistanut (deletoinut) tiedoston, se saattaa löytyä roskakorista.

• Avaa roskakori kaksoisklikkaamalla.
  • Kaksoisklikkaa tiedostoa, jonka haluat palauttaa. Kohdassa (1) näet tiedoston alkuperäisen sijainnin. Kohdassa (2) näkyy tiedoston luonti- ja poistopäivä. Klikkaamalla Restore (Palauta) (3), tiedosto palautuu alkuperäiseen sijaintipaikkaansa (1).

Eikö roskakori näy työpöydällä?

Jos roskakori ei näy työpöydällä, saat sen näkyviin näin:

• Avaa Start > ratasikoni.
  • Avaa Personalization (Mukauttaminen)
  • Avaa Themes (Teemat) > Desktop icon settings (Työpöydän kuvakeasetukset).
  • Laita rasti kohtaan Recycle bin (Roskakori) (1)
  • Klikkaa OK (2).
  • Nyt roskakori näkyy työpöydällä.

Lisätietoa muualla

Microsoftin ohje