Ryhmätallennustila

Ryhmätallennustila on tietyn käyttäjäryhmän yhteisessä käytössä oleva, verkossa sijaitseva varmuuskopioitu tallennuspaikka. Ryhmätallennustilaa kutsutaan myös ryhmähakemistoksi, ryhmälevyksi, verkkolevyksi tai P-levyksi.

Ryhmätallennustilan käyttöoikeudet annetaan IAM-ryhmien avulla, joten tallennustilan käyttäjiä varten tarvitaan IAM-ryhmä (olemassa oleva tai tätä varten perustettu).

Henkilökuntaan kuuluva voi tilata tallennustilan ryhmänsä käyttöön RYHTI-työkalun tilauslomakkeella

Levytilan perustaminen ja kiintiön kasvattaminen
Tallennustilan perustaminen sekä tallennuskiintiön kasvattaminen hyväksytetään palvelukoordinaattoreilla, koska ryhmätallennustilat ovat (periaatteessa) maksullista palvelua, ks. Tietotekniikkakeskuksen sisäinen hinnasto Flammassa. Hintaa ei kannata verrata kotikäyttöön tarkoitettuihin kiintolevyihin, sillä ryhmätallennustiloissa tiedot ovat oikeasti turvassa ja esim. vahingossa poistetut tiedostot voi helposti palauttaa varmuuskopioista.

Ryhmätallennustilan ja sen sisältämät tiedot omistaa yliopiston yksikkö, vaikka tallennustila olisi tehty henkilökohtaiseen käyttöön.

Tietoturvallinen kansio
Sensitiiviselle datalle on olemassa tietoturvallinen verkkokansio, Umpio-tallennustila. Tallennustilan tilaukset menevät ratkaisukonsulttien kautta, koska tarpeet joudutaan käymään tapauskohtaisesti läpi.

  Ryhmätallennustilan voit tilata itsepalveluna tämän ohjeen mukaisesti.

  HUOM: ryhmän omistaja ei ole automaattisesti ryhmän jäsen, joten jos haluat että myös omistaja pääsee käyttämään levyä, lisää hänet myös jäseneksi.

  Käsitteitä

  Ryhmä

  • Tässä ohjeessa ryhmällä tarkoitetaan IAM-ryhmiä.
  • Kuka tahansa yliopistolainen voi luoda ryhmän IAM-hallintatyökalulla (ryhmärekisteri). Ohje hallintatyökalun käytöstä.
  • Ryhmällä voi olla erilaisia käyttötarkoituksia. Niillä voi hallita esimerkiksi sähköpostilistoja, Flamma-työryhmiä tai ryhmätallennustiloja. Tämä ohje keskittyy ryhmien käyttöön ryhmätallennustilojen hallinnassa.

  IAM

  Ryhmän jäsen

  • Ryhmään voi kuulua henkilöjäseniä tai muita ryhmiä.
  • Ryhmällä on omistaja, joka hallitsee ryhmän jäsenlistaa hallintatyökalulla.
  • Huomaa, että ryhmän omistaja ei ole automaattisesti ryhmän jäsen, hänet on lisättävä jäseneksi kuten muutkin.

  Ryhmän omistaja

  • Ryhmän omistaja voi lisätä ja poistaa jäseniä ryhmään/ryhmästä. Vain omistaja näkee grp-alkuisen ryhmän jäsenet ( lue lisää ryhmistä). Ryhmän omistajan voi jokainen selvittää hallintatyökalulla.
  • Huomaa, että ryhmän omistaja ei ole automaattisesti ryhmän jäsen.

  Helpdeskin ohjeita tallennuksesta ja tallennusvälineen valinnasta

  Ryhmätallennustila

  • Verkossa sijaitseva tallennuspaikka. Ryhmätallennustilaa kutsutaan myös ryhmähakemistoksi, ryhmälevyksi, verkkolevyksi tai P-levyksi.
  • Maksutonta peruspalvelua yksikkökohtaiseen kiintiörajaan asti, laskutettavaa palvelua sen ylittävältä osalta. Tietotekniikkakeskuksen sisäinen hinnasto Flammassa. Voi näkyä automaattisesti, kun työasemalle kirjautuu, tai voi vaatia levyn ns. mappaamisen eli verkkolevyn yhdistämisen:

  Ryhmätallennustilan omistajaryhmä

  Omistajaryhmän jäsenet voivat RYHTI-työkalulla päivittää tallennustilan perustietoja sekä hallita, millä ryhmillä on ryhmätallennustilaan lukuoikeudet / luku- ja kirjoitusoikeudet. Huomaa, että pääsyryhmän jäsenlistaa hallitsee kyseisen ryhmän omistaja. 
  Ryhmätallennustilan omistajaryhmä saa ilmoitukset tallennustilan vanhenemisesta ja tallennuskiintiön loppumisesta.

  Palvelukoordinaattori

  Miksi ryhmätallennustila ei näy? 

  1. Ryhmäjäsenyydet asetetaan vain sisäänkirjautumisen yhteydessä. Jos olet saanut uusia oikeuksia, ne tulevat voimaan vasta, kun olet kerran kirjautunut ulos ja takaisin sisään.
  2. Tarkista oletko tallennustilaa käyttävän ryhmän jäsen. Ryhmän omistaja voi lisätä uusia jäseniä. Ryhmän omistajan voi selvittää IAM-hallintatyökalun hakutoiminnolla.
    HUOM: ryhmän omistaja ei ole automaattisesti ryhmän jäsen, joten jos haluat että myös omistaja pääsee käyttämään levyä, lisää hänet myös jäseneksi.
  3. Tarvittaessa palvelukoordinaattori voi selvittää, mitkä ryhmät käyttävät tiettyä ryhmätallennustilaa.
  4. Tallennustilan pitäisi näkyä automaattisesti standardityöasemille. Jossain tapauksessa voi vaatia levyn ns. mappaamisen eli verkkolevyn yhdistämisen, ks. ohjeet:
  5. Jos et tiedä ryhmätallennustilan polkua, kysy muilta tallennustilaa käyttäviltä kollegoiltasi tai viime kädessä palvelukoordinaattorilta. 

  Anna palautetta

  Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

  Kuinka parantaisit ohjeistusta?
  Takaisin ylös