Sisään- ja uloskirjautuminen sekä käyttäjän vaihtaminen

Tämä ohje koskee vain henkilökunnan työasemia. ATK-asema- ja opetusluokkakoneisiin voi kirjautua vain yksi tunnus kerrallaan.

Henkilökuntakoneilla on tyypillisesti vain yksi käyttäjä. Windows-kone muistaa viimeisimmän käyttäjän, mutta tämän lisäksi henkilökuntakoneissa on mahdollisuus tehdä väliaikainen käyttäjän vaihtaminen eli ns. välikirjautuminen.

Tässä ohjeessa neuvotaan henkilökunnan koneisiin sisäänkirjautuminen, uloskirjautuminen sekä käyttäjän vaihtaminen.

Tabs

Tarkka ohje

Windows 10

Kirjautuminen

• Avaa kirjautumisikkuna painamalla yhtä aikaa Ctrl-, Alt- ja Delete-näppäimiä.
  • Mikäli ikkunassa näkyy käyttäjätunnuksesi:
    •  Kirjoita Password-kenttään salasanasi.
    • Napsauta lopuksi nuolipainiketta tai paina Enter.
  • Mikäli ikkunassa näkyy joku muu käyttäjätunnus:
    • Napsauta Switch User -painiketta.
    • Valitse avautuvasta ikkunasta Other User
  • Kirjoita User name -kenttään käyttäjätunnuksesi (esim. rkeskiva).
  • Kirjoita Password-kenttään salasanasi.
  • Napsauta lopuksi nuolipainiketta tai paina Enter.

Käyttäjän vaihtaminen

Voit kirjautua väliaikaisesti toisen käyttäjän koneelle, esimerkiksi halutessasi nopeasti tarkistaa sähköpostisi.
Muista lopuksi kirjautua ulos.

• Aloita napsauttamalla Start. Henkilö-ikonia napsauttamalla (ylimmäisenä) valitse avautuvasta valikosta Switch account. Vaihtoehtoisesti ensimmäinen käyttäjä voi lukita oman työnpöytänsä painamalla Windows -näppäintä + L.
  • Kirjautumisruutu avautuu. Aloita painamalla Ctrl + Alt + Del ja valitse avautuvassa näkymässä Other User.
  • Kirjaudu normaalisti omilla tunnuksillasi sisään syöttämällä tunnuksesi ja salasana.
  • Kun lopetat, napsauta Start-valikosta (1) Henkilö-ikonia (2) ja valitse Sign out (3).

Olet nyt kirjautunut ulos. Näytölle palautuu jälleen kirjautumisikkuna. Seuraava käyttäjä voi kirjautua koneelle.

Uloskirjautuminen

• Napsauta vasemman alareunan Start-painiketta (1).
  • Napsauta Start-valikosta Henkilö-ikonia (2).
  • Valitse avautuvasta valikosta kohta Sign out (3).

Mac

Keskitetyn hallinnan Mac-koneilla voit kirjautua välissä toisella tunnuksella.

• Napsauta yläpalkissa näkyvää ihmishahmoa ja valitse avautuvasta valikosta Login window... (Kirjautumisikkuna...).

• Yläpalkin kirjautumisikkunasta näet myös mitkä tunnukset ovat kirjautuneena sisään (katso kuva yllä)
  • Pääset kirjautumisikkunaan, johon voit syöttää toisen käyttäjän tunnukset (esim. rkeskiva). Paina lopuksi Enter.