Salasanojen hallintaohjelma KeePass

Yliopiston keskitetysti hallinnoiduille koneille on mahdollista asentaa salasananhallintaohjelma KeePass. Katso tarkemmat ohjeet ohjelman asentamiseen Software Centeristä. Tällä hetkellä jakelussa on KeePass-ohjelman versio 2.32. Kotikoneille ohjelman voi ladata verkosta osoitteesta https://keepass.info/.

KeePass-ohjelman avulla voit tallentaa kaikki salasanasi yhteen tietokantaan. Riittää, kun muistat tietokannan salasanan, sen avulla voit avata kaikki muutkin salasanat.

Tallenna tietokanta turvalliseen paikkaan, esimerkiksi omalle Z-levyllesi.

Huom! Helpdesk tai tietotekniikkakeskus eivät voi palauttaa tietojasi, jos unohdat KeePass-pääsalasanasi.

Lue Tarkka ohje -välilehdeltä kuvalliset ohjeet

Huom! Helpdesk tai tietotekniikkakeskus eivät voi palauttaa tietojasi, jos unohdat KeePass-pääsalasanasi.

KeePass-tietokannan luominen

Käynnistä KeePass-ohjelma. Valitse File > New.

Tallenna tietokanta turvalliseen paikkaan, esimerkiksi omalle Z-levyllesi.

Täytä Master password -kohta. Se on salasana, jolla myöhemmin saat auki koko tietokannan ja sen sisältämät salasanat.

Huom! Helpdesk tai tietotekniikkakeskus eivät voi palauttaa tietojasi, jos unohdat KeePass-pääsalasanasi.

Voit halutessasi valita myös kohdat Key file / provider ja Windows user account, mutta silloin tarvitset ne kaikki, jotta voit avata tietokannan. Normaalikäytössä riittää salasanan käyttäminen.

Windows user account -vaihtoehtoa ei kuitenkaan suositella, koska tällöin salasanatietokanta ei ole siirrettävissä toiselle koneelle. Jos haluat käyttää KeePassia myös kotikoneella, niin saman nimisen tunnuksen luominen siihen ei auta. Eli suosittelemme vain salasanaa tai salasanan ja key filen yhdistelmää.

Klikkaa OK.

Voit antaa tietokannalle nimen, kuvauksen ja määritellä muita tietoja. Klikkaa OK.

Tietokanta avautuu. Kannassa on valmiina kaksi mallitiedostoa.

Salasanan lisääminen tietokantaan

Avaa Edit > Add Entry.

Täytä kentät. Klikkaamalla (1) näet salasanat selväkielisenä. Voit asettaa tiedoille päättymisajan kohdasta (2).
    Klikkaa OK.

Uusi salasana on listassa viimeisenä.

KeePass-tietokannan käyttäminen

Kun haluat käyttää saada tallennetut salasanat käyttöösi, toimi näin:

Avaa KeePass. Syötä Master Password ja klikkaa OK.

Tietokanta avautuu. Voit avata tiedoston kaksoisklikkaamalla

Hiiren kakkospainikkeella voi kopioida salasanan. Salasana katoaa leikepöydältä 12 sekunnissa.