Microsoft Copilot Helsingin yliopistolla

Tämä ohje käsittelee pelkästään Microsoftin Copilot with commercial data protection -palvelua ja viittaamme siihen ohjeessa lyhyesti Copilot-nimellä. Huomaathan, että Microsoftilla on erilaisia versioita Copilotista ja Microsoft Copilot with commercial data protection on eri palvelu kuin esimerkiksi Copilot Microsoft 365:lle tai GitHub Copilot.

Copilot with commercial data protection on Microsoftin kehittämä generatiiviseen tekoälyyn perustuva chat-työkalu, joka on kaikkien Helsingin yliopiston yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden sekä henkilökunnan käytettävissä. Palvelulla voidaan luoda ja käsitellä tekstiä ja sitä voi pyytää luomaan myös kuvia. Palvelu perustuu OpenAI:n GPT4 -kielimalliin sekä Dall-E 3 -kuvagenerointimalliin.

Copilot with commercial data protection -palveluun syötettyjä tietoja ei tallenneta mihinkään tai näytetä muille kuin käyttäjälle itselleen, mutta syötteitä ja vastauksia saatetaan käsitellä myös EU-alueen ulkopuolella. Palvelulle ei siis tule syöttää missään nimessä henkilötietoa tai mitään sellaista tietoa, joka ei voisi olla yhtä hyvin julkista. Mitään käyttäjään tai organisaatioon liittyviä tietoja ei käsitellä EU:n ulkopuolella.

Lisää tietoja Copilot with commercial data protection -palvelun suojauksista ja tiedon käsittelystä löydät Microsoftin omasta ohjeesta.

Copilot-palvelun käyttöehdot.

Itse palvelun löydät osoitteesta https://copilot.microsoft.com ja sinne kirjaudutaan yliopiston tunnuksella.

Lue lisää generatiivisesta tekoälystä Helsingin yliopistolla erillisestä ohjeesta.

Kirjautuminen

Mene selaimellasi osoitteeseen https://copilot.microsoft.com ja kirjaudu sisään. Kirjautumisessa käytetään Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta, muodossa ”tunnus@ad.helsinki.fi” (esim. Raimo Keski-Väännön tunnus on rkeskiva@ad.helsinki.fi).

Kun olet kirjautunut sisään, näet selainikkunan oikeassa ylänurkassa käyttäjätunnuksesi sekä vihreän Protected-merkin, joka kertoo käytön olevan Microsoftin Commercial data protectionin -käsittelyn piirissä. Mikäli Protected-merkki puuttuu, kirjaudu palvelusta ulos ja takaisin sisään.

Käyttäminen

Kirjoita syötekenttään asiasi sekä mahdolliset ohjeet tekoälyn luomaa vastausta varten. Tekoälyä voi pyytää luomaan myös kuvia (esim. ”Tee minulle kuva aksolotlista”). Voit valita vastauksen tyyliksi ”luovan”, ”tarkan” tai ”tasapainoisen” syötekentän yläpuolella sijaitsevista valintapainikkeista.

Vinkkejä kuvien luontiin

• Kirjoita kehotteeseen (prompt) mahdollisimman tarkka kuvaus siitä, mitä haluat saada aikaiseksi
    • Käytä runsaasti adjektiivejä ja kerro minkälaisella tyylillä kuva on piirretty tai millä kameralla se on otettu
    • Iteroi: saat tuloksena neljä eri kuvaa, joista voit joko valita parhaan tai pyytää uusia versioita. Joskus riittää, että pyytää lisää kuvia samalla syötteellä.

Lisää hyviä vinkkejä löydät Internetistä ja esimerkiksi YouTubesta.

Tarkentaminen, jatkokysymykset ja uudet keskustelut

Kun olet kerran antanut kehotteen Copilotille, voit antaa tarkentavia kysymyksiä samaan aihealueeseen liittyen ilman, että tarvitset kuvailla samaa sisältöä uudelleen. Samaa keskustelua voi jatkaa maksimissaan 30 vastauksen verran, jonka jälkeen on aloitettava uusi aihe. Uusi aihe aloitetaan klikkaamalla syötekentän vasemmalta puolelta löytyvää ”New topic”-nappia.

Keskustelut ja luodut kuvat pysyvät tallessa ainoastaan niin kauan, kun pidät keskustelua auki selaimessasi. Tallenna siis hyödyllisimmät tuotokset koneellesi ennen keskustelun sulkemista.

Muistikirjatila

Klikkaamalla selaimen ylälaidasta kohtaa ”Notebook”, voit avata ”muistikirjatilan”. Muistikirjatila eroaa tavallisesta Copilot-chatista siten, että sinne voi liittää 4000 merkin sijasta jopa 18000 merkin pituisia tekstejä. Pääset takaisin keskustelutilaan klikkaamalla selaimen ylälaidasta ”Copilot”.

Oman aineiston käyttö Copilotin kanssa

Yksittäinen tekoälylle esitetyn kysymyksen pituus voi olla keskustelutilassa 4000 merkkiä, muistikirjatilassa jopa 18000 merkkiä. Älä liitä keskusteluihin koskaan mitään henkilötietoja, tekijänoikeuksien alaista sisältöä tai muuta aineistoa, jota ei voi vapaasti julkaista.

Kuvien liittäminen ei toimi tämän ohjeen kirjoitushetkellä, mutta kuvien liittämiseen pätevät samat tietosuojahuomiot kuin tekstisisältöjenkin kanssa.

Vastuu sisällöstä on käyttäjällä

Muistathan, että sinulla on vastuu tarkistaa tekoälyn luoman sisällön oikeellisuus ennen sisällön julkaisua.

Mobiilikäyttö

Voit käyttää Copilot with commercial data protectionia myös matkapuhelinsovelluksen avulla. Microsoftin Copilot -sovellus löytyy Apple Storesta sekä Google Play Storesta.