Microsoft Copilot vid Helsingfors universitet

Obs! Dessa anvisningar gäller endast tjänsten Copilot with commercial data protection, som vi i anvisningarna kortfattat hänvisar till med namnet Copilot.

Copilot with commercial data protection är ett chattverktyg som utvecklats av Microsoft och som baserar sig på generativ artificiell intelligens. Verktyget är tillgängligt för alla anställda och alla studerande över 18 år vid Helsingfors universitet. Tjänsten kan användas för att skapa och bearbeta text, och man kan också använda den för att skapa bilder. Tjänsten baserar sig på OpenAI:s språkmodell GPT4 och bildgenereringsmodellen Dall-E 3.

Uppgifter som matas in i tjänsten Copilot with commercial data protection sparas inte någonstans och visas inte för någon annan än användaren själv, men inputen och svaren kan behandlas även utanför EU. Man får därför aldrig mata in personuppgifter eller information som inte lika gärna skulle kunna vara offentlig i tjänsten. Inga uppgifter om användaren eller organisationen behandlas utanför EU.

Mer information om skyddsfunktionerna i tjänsten Copilot with commercial data protection och hur uppgifterna behandlas finns i Microsofts egna anvisningar.

Användningsvillkor för tjänsten Copilot.

Du hittar tjänsten på https://copilot.microsoft.com, där du loggar in med dina universitetsuppgifter.

Läs mer om generativ artificiell intelligens vid Helsingfors universitet i våra separata anvisningar.

Inloggning

Gå till adressen https://copilot.microsoft.com via din webbläsare och logga in. För att logga in använder du ditt användarnamn vid Helsingfors universitet i formen ”anvandarnamn@ad.helsinki.fi” (t.ex. Raimo Keski-Vääntös användarnamn är rkeskiva@ad.helsinki.fi).

När du är inloggad ser du ditt användarnamn och en grön Protected-symbol uppe till höger i webbläsarfönstret. På så sätt vet du att du omfattas av Microsofts Commercial data protection. Om Protected-symbolen saknas ska du logga ut från tjänsten och logga in på nytt.

Användning

Skriv ditt ärende och eventuella anvisningar för AI:ns svar i inputfältet. Du kan också be den artificiella intelligensen skapa bilder (t.ex. ”Ge mig en bild av en axolotl”). Du kan använda knapparna ovanför inputfältet för att välja om svaret ska vara i kreativ, exakt eller balanserad stil.

Tips för att skapa bilder

• Skriv en prompt som så exakt som möjligt beskriver vad du vill ha.
    • Använd många adjektiv och berätta i vilken stil bilden ska vara tecknad eller med hurdan kamera den ska vara tagen.
    • Iterera: du får fyra olika bilder, och du kan välja den bästa eller begära ytterligare versioner. Ibland räcker det med att begära fler bilder med samma prompt.

Du kan hitta fler bra tips på internet, exempelvis på YouTube.

Precisering, följdfrågor och nya konversationer

När du har gett Copilot en prompt kan du ställa preciserande frågor om samma tema utan att beskriva samma innehåll igen. Du kan fortsätta samma konversation i upp till 30 svar. Efter det måste du börja på ett nytt tema. Du kan påbörja ett nytt tema genom att klicka på knappen ”New topic” till vänster om inputfältet.

Konversationerna och de bilder som genererats sparas endast så länge du håller konversationen öppen i webbläsaren. Spara därför de mest användbara resultaten på din dator innan du avslutar konversationen.

Anteckningsboksläget

Genom att klicka på ”Notebook” längst upp i webbläsaren kan du öppna ett ”anteckningsboksläge”. Anteckningsboksläget skiljer sig från den vanliga Copilotchatten på så sätt att man i stället för 4 000 tecken kan skriva in texter på upp till 18 000 tecken. Du kommer tillbaka till chattläget genom att klicka på ”Copilot” längst upp i webbläsaren.

Användning av eget material med Copilot

En enskild fråga som ställs till den artificiella intelligensen kan vara upp till 4 000 tecken i chattläget, men i anteckningsboksläget kan den vara upp till 18 000 tecken. Skriv aldrig in personuppgifter, upphovsrättsskyddat innehåll eller annat material som inte kan publiceras fritt.

Vid tidpunkten när dessa anvisningar skrivs går det inte att klistra in bilder, men man måste tänka på samma upphovsrättsliga aspekter när det gäller bilder som när det gäller textinnehåll.

Det är användaren som ansvarar för innehållet

Tänk på att det är ditt ansvar att kontrollera riktigheten hos det innehåll som genereras av AI innan du publicerar det.

Mobilanvändning

Du kan använda Copilot with commercial data protection även via en mobilapplikation. Copilot-appen från Microsoft finns i Apple Store och Google Play Store.