Majordomo: Ohjeita sähköpostilistojen ylläpitäjille

Majordomo-sähköpostilistan perustamista pyydetään tilauslomakkeella.

MajorCoolin eli listojen ylläpitotyökalun osoite on https://majordomo.helsinki.fi/. Sen käyttäminen vaatii yliopiston käyttäjätunnuksen sekä listan nimen ja ylläpitosalasanan.

Majorcool-liittymästä et voi vaihtaa ylläpitosalasanaa, et vaihtaa ylläpitäjää etkä poistaa listaa. Pyydä muutokset Helpdeskistä.

 Yliopistolla sähköpostilistoja hallitaan mm. Majordomo-ohjelmistolla, joka välittää sähköpostiviestit listan tilaajille ja vastaanottaa palvelimelle lähetetyt liittymis- ja eroamiskomennot sekä muut listan ylläpitoon liittyvät komennot.

 
Majordomo-ohjelmistoa voidaan käyttää
 • WWW-pohjaisella MajorCool-käyttöliittymällä
 • Lähettämällä komentoja Majordomolle sähköpostilla

Kun lähetät viestejä Majordomo-listoille, käytä viesteissä Plain Text -muotoa. Katso oman postiohjelmasi asetuksista miten se tapahtuu.
Nykyään lähes kaikki postiohjelmat käyttävät oletuksena HTML-muotoisia viestejä. Majordomo ei sellaisia ymmärrä, ja viesti ei välttämättä mene oikein perille.

  MajorCool-liittymä

  Yliopistolla on käytössä Majordomo-ohjelmiston käytön helpottamiseksi WWW-liittymä MajorCool, joka lähettää hallintakomennot ohjelmistolle käyttäjän puolesta. Tämä helpottaa listan ylläpitoa, koska sähköpostitse toimittaessa tulee helposti virheitä.

  MajorCoolin osoite on https://majordomo.helsinki.fi/. Sen käyttäminen vaatii yliopiston käyttäjätunnuksen sekä listan nimen ja ylläpitosalasanan.

  Kaikista MajorCool-liittymässä tehdyistä toimenpiteistä tulee vastausviesti ylläpitäjän osoitteeseen. Huomaa, että kaikkia ylläpitotoimia, kuten sähköpostilistan salasanan vaihtoa, ei kuitenkaan voi tehdä MajorCool-liittymässä.  Jos tarvitset vaihtaa ylläpitosalasanan, vaihtaa ylläpitäjää tai poistaa listan, olethan yhteydessä Helpdeskiin.

  Sähköpostihallinta

  Majordomo ei osaa tulkita html-muotoisia viestejä. Varmista sähköpostiohjelman asetuksista, että viesti lähtee plain text -muodossa.

  Majordomo-ohjelmistoa voidaan hallita myös lähettämällä sille komentoja sähköpostiviesteinä. Majordomon sähköpostiosoite on majordomo@helsinki.fi.

  Komento kirjoitetaan sähköpostiviestin tekstiosaan. Viestin otsikkokenttää (Subject) listapalvelin ei käsittele. Majordomo yrittää tulkita komennoiksi kaiken viestissä olevan tekstin, kuten mahdollisen allekirjoituksesi, joten tarkista viesti ennen lähetystä.

  Samassa viestissä voi lähettää useampia komentoja, yksi komento riviä kohti. Jos komento on pidempi kuin yksi rivi, sen voi katkaista kenoviivamerkillä (\), esim.

  subscribe oikeinpitka-listannimi \
  viela-pitempi.sahkopostiosoite@helsinki.fi
  

  HUOM: Alatunnisteiden (footereiden) käytössä kannattaa huomioida seuraava seikka: Erilaisista merkistökoodauksista ja viestien rakenteista johtuen tunnisteet eivät nykyisin näy välttämättä oikein, eikä niiden käyttöä voi suositella. Ainakin ääkkösiä ja muita erikoismerkkejä kannattaa välttää.

  Anna palautetta

  Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

  Kuinka parantaisit ohjeistusta?
  Takaisin ylös