Majordomo-sähköpostilistojen peruskäyttö

Majordomon sähköpostiosoite on majordomo@helsinki.fi

Ohjeita sähköpostilistojen ylläpitäjille löytyy täällä

Helpdeskiin on tullut viime aikoina ilmoituksia, että esimerkiksi Majordomo-listojen kautta lähetetyt viestit ovat joillain käyttäjillä menneet aiheettomasti roskapostiksi.

Voit välttää tämän lisäämällä OWA:ssa Safe Recipients (Turvalliset lähettäjät ja vastaanottajat)  -listaan haluamasi listaosoitteet, jolloin niiden kautta viestit tulevat varmasti Inboxiin.

Kun lähetät viestejä Majordomo-listoille, käytä viesteissä Plain Text -muotoa. Katso oman postiohjelmasi asetuksista miten se tapahtuu.
Nykyään lähes kaikki postiohjelmat käyttävät oletuksena HTML-muotoisia viestejä. Majordomo ei sellaisia ymmärrä, ja viesti ei välttämättä mene oikein perille.

  Majordomo-listalle liittyminen ja sieltä eroaminen

  Kirjoita komento sähköpostiviestin tekstiosaan (Body). Viestin otsikkokenttää (Subject) Majordomo ei käsittele, siihen ei siis tarvitse kirjoittaa mitään. Majordomo yrittää tulkita komennoiksi kaiken viestissä olevan tekstin, kuten mahdollisen allekirjoituksesi, joten tarkista viesti ennen lähetystä ja poista kaikki ylimääräinen.

  Sähköpostilistoille liittyminen ja niiltä eroaminen tehdään lähettämällä sähköpostina komentoja Majordomo-listapalvelimelle osoitteeseen majordomo@helsinki.fi:

  • Listalle liitytään komennolla
  subscribe listan-nimi maija.meikalainen@helsinki.fi 
  • Listalta erotaan komennolla
  unsubscribe listan-nimi maija.meikalainen@helsinki.fi
  
  • Listan ylläpitäjän (omistajan) tavoittaa osoitteesta
  listan-nimi-owner@helsinki.fi

  Huomioi, että jossain tapauksissa listan ylläpitäjä on valinnut rekisteröitymiseen ylimääräisen vahvistuksen, jolloin listalle liittyminen pitää vielä erikseen vahvistaa vastausviestillä. Toimi kuten viestissä neuvotaan.

  Majordomo on hyvin tarkka osoitemuodon suhteen. Liittymis- ja eroamisosoitteiden on oltava identtiset.

  Komentojen lähettäminen listapalvelimelle

  Sähköpostilistojen hallintaan liittyvät toimet, kuten listoille liittyminen ja niiltä eroaminen, tehdään lähettämällä sähköpostina komentoja Majordomo-listapalvelimelle osoitteeseen majordomo@helsinki.fi.

  Komento kirjoitetaan sähköpostiviestin tekstiosaan. Viestin otsikkokenttää (Subject) listapalvelin ei käsittele. Majordomo yrittää tulkita komennoiksi kaiken viestissä olevan tekstin, kuten mahdollisen allekirjoituksesi, joten tarkista viesti ennen lähetystä.

  Majordomo ei osaa tulkita html-muotoisia viestejä. Varmista sähköpostiohjelman asetuksista, että viesti lähtee plain text -muodossa.
  Huomaa että Outlook ja muut nykyaikaiset sähköpostiohjelmat lähettävät oletuksena html-muotoisia viestejä.

  Outlook: File (Tiedosto) > Options (Asetukset) > Mail (Sähköposti) > Compose messages (Viestien luominen) > valitse alasvetovalikosta Plain Text (Vain teksti).

   

  OWA: Asetukset (ratas oikeassa yläkulmassa) > Email (Sähköposti) > Compose and reply (Kirjoittaminen ja vastaaminen) > valitse alasvetovalikosta Plain text (Plain text).

  Samassa viestissä voi lähettää useampia komentoja, yksi komento riviä kohti. Jos komento on pidempi kuin yksi rivi, sen voi katkaista kenoviivamerkillä (\), esim.

  subscribe oikeinpitka-listannimi \
  viela-pitempi.sahkopostiosoite@helsinki.fi

  Anna palautetta

  Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

  Kuinka parantaisit ohjeistusta?
  Takaisin ylös