Käyttäjätunnus

Palvelukoodi
0102
Palvelun tila
4 - Käytössä
Palvelu on tarkoitettu
Henkilöstö
Opiskelijat
Ulkopuoliset
Lyhyt kuvaus

Yliopiston verkkopalveluiden kuten sähköpostin ja intranetin käyttöön vaadittava tunnus, johon sisältyy käyttäjän digitaalinen identiteetti ja käyttövaltuudet.

Palvelun kuvaus

Yliopistossa työskentelevä tai opiskeleva henkilö tarvitsee käyttäjätunnuksen, johon liittyy aina salasana. Käyttäjätunnus ja salasana antavat käyttövaltuudet yliopiston sähköisiin palveluihin kuten sähköpostiin, henkilökohtaiseen tallennustilaan ja erilaisiin tietojärjestelmiin. Käyttäjätunnuksia on kolmea tyyppiä. Henkilökohtainen tunnus myönnetään opiskelijoille ja henkilöstölle. Tähän tunnukseen kuuluu sähköposti ja henkilökohtainen tallennustila. Rajatumpi kevyttunnus oikeuttaa käyttämään vain osaa yliopiston palveluista. Se on tarkoitettu yliopiston ulkopuolisille, eikä siihen kuulu sähköpostia tai henkilökohtaista tallennustilaa. Lisäksi käytössä on muu-tyyppisiä tunnuksia, joiden ominaisuudet vaihtelevat. Muihin tunnuksiin kuuluvat esimerkiksi kurssi- ja konferenssiluvat sekä maksulliset käyttäjätunnukset. Käyttäjätunnuksia myönnetään mikroverkkoon (AD) ja unix-ympäristöön. Joidenkin yliopiston sisäisten järjestelmien käyttöön tarvitaan lisäksi erillinen käyttäjätunnus tai käyttövaltuus.

Palvelun saa käyttöön

Läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat voivat aktivoida ensimmäisen käyttölupansa henkilökohtaisten verkkopankkitunnuksien avulla: https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/kirjautuminen-ja-yhteydet/kayttajatunnus/uuden-kayttajatunnu…

Muut hakevat käyttölupaa käyttölupahakemuksella oman pääainelaitoksen tai yksikön atk-yhdyshenkilöltä. Käyttölupahakemus ja ohjeita sen täyttöön löytyy osoitteesta:
https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/kirjautuminen-ja-yhteydet/kayttajatunnus/kayttajatunnushakem…

Käyttölupa-asioita voi hoitaa myös puhelimitse, tunnistautumalla ennakkoon palvelun ID Point -tunnistautuminen avulla. ID Point-palvelupisteet löytyvät mm. useimpien kampuskirjastojen yhteydestä.

Vastuut

Jokainen käyttäjä vastaa omasta käyttäjätunnuksestaan. Käyttäjätunnus on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa kenenkään muun käyttöön. Käyttäjä sitoutuu noudattamaan tietojärjestelmien käyttösääntöjä (https://www.helsinki.fi/fi/it/it-palveluiden-kayttosaannot-ja-rekisteriselosteet).

Lisätiedot

Henkilökohtainen käyttäjätunnus, kevyttunnus, muu käyttäjätunnus. ID Point -tunnistautuminen.

Palveluyksikkö
TIKE
Palvelun omistaja
Minna Harjuniemi
Palveluvastaava
Janne Peltonen
Takaisin ylös