Käyttäjätunnus

Tjänster
0102
Tjänstestatus
4 - Käytössä
Service är avsedd för
Henkilöstö
Opiskelijat
Ulkopuoliset
Kort beskrivning

Yliopiston verkkopalveluiden kuten sähköpostin ja intranetin käyttöön vaadittava tunnus, johon sisältyy käyttäjän digitaalinen identiteetti ja käyttövaltuudet.

Service beskrivning

Yliopistossa työskentelevä tai opiskeleva henkilö tarvitsee käyttäjätunnuksen, johon liittyy aina salasana. Käyttäjätunnus ja salasana antavat käyttövaltuudet yliopiston sähköisiin palveluihin kuten sähköpostiin, henkilökohtaiseen tallennustilaan ja erilaisiin tietojärjestelmiin. Käyttäjätunnuksia on kolmea tyyppiä. Henkilökohtainen tunnus myönnetään opiskelijoille ja henkilöstölle. Tähän tunnukseen kuuluu sähköposti ja henkilökohtainen tallennustila. Rajatumpi kevyttunnus oikeuttaa käyttämään vain osaa yliopiston palveluista. Se on tarkoitettu yliopiston ulkopuolisille, eikä siihen kuulu sähköpostia tai henkilökohtaista tallennustilaa. Lisäksi käytössä on muu-tyyppisiä tunnuksia, joiden ominaisuudet vaihtelevat. Muihin tunnuksiin kuuluvat esimerkiksi kurssi- ja konferenssiluvat sekä maksulliset käyttäjätunnukset. Käyttäjätunnuksia myönnetään mikroverkkoon (AD) ja unix-ympäristöön. Joidenkin yliopiston sisäisten järjestelmien käyttöön tarvitaan lisäksi erillinen käyttäjätunnus tai käyttövaltuus.

Hur tjänsten tas i bruk

Läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat voivat aktivoida ensimmäisen käyttölupansa henkilökohtaisten verkkopankkitunnuksien avulla: https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/kirjautuminen-ja-yhteydet/kayttajatunnus/uuden-kayttajatunnu…

Muut hakevat käyttölupaa käyttölupahakemuksella oman pääainelaitoksen tai yksikön atk-yhdyshenkilöltä. Käyttölupahakemus ja ohjeita sen täyttöön löytyy osoitteesta:
https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/kirjautuminen-ja-yhteydet/kayttajatunnus/kayttajatunnushakem…

Käyttölupa-asioita voi hoitaa myös puhelimitse, tunnistautumalla ennakkoon palvelun ID Point -tunnistautuminen avulla. ID Point-palvelupisteet löytyvät mm. useimpien kampuskirjastojen yhteydestä.

Ansvar

Jokainen käyttäjä vastaa omasta käyttäjätunnuksestaan. Käyttäjätunnus on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa kenenkään muun käyttöön. Käyttäjä sitoutuu noudattamaan tietojärjestelmien käyttösääntöjä (https://www.helsinki.fi/fi/it/it-palveluiden-kayttosaannot-ja-rekisteriselosteet).

Ytterligare information

Henkilökohtainen käyttäjätunnus, kevyttunnus, muu käyttäjätunnus. ID Point -tunnistautuminen.

Tjänsteleverantör
TIKE
Tjänsteägare
Minna Harjuniemi
Servicechef
Janne Peltonen
Tillbaka upp