Cubbli vid Helsingfors universitet

Cubbli (Common Ubuntu based Linux) är Helsingfors universitets Linux-distribution. Cubbli är baserad på Ubuntu och har modifierats för att möta universitetets behov.

Den aktuella versionen av Cubbli som stöds är 22.04. Version 20.04 kommer endast att få säkerhetsuppdateringar. Vi rekommenderar att du alltid använder den senaste versionen.

Allmänt om Cubbli

• Många universitetsstuderande och -anställda använder Unix-baserade system och servrar, och universitetet har också sin egen Cubbli Linux. Den version av Cubbli som nu används  är baserad på Ubuntu  version 22.04 LTS och har modifierats för att möta universitetets behov. Standardskrivbordet är Unity, men till exempel Gnome är färdigt installerat i Cubbli.
    • Universitetspersonalen kan få tillgång till Cubbli via IT-Helpdesk om de så önskar. Cubbli kan endast installeras på universitetsägda enheter, du kan använda en virtualiserad Cubbli (Cubbli-wiki, endast på engelska) på din hemdator.
    • Cubbli administreras centraliserat. Användaren behöver inte oroa sig för att hålla programmen eller datasäkerheten uppdaterade.
    • Du loggar in i Cubbli med universitetets användarnamn och den erbjuder universitetets centrala tjänster, såsom hemkataloger (Z-station) och grupplagringsutrymmen (P-station), utskrift via Unigrafias multifunktionsskrivare, VPN-anslutning  och eduroam-anslutning.
    • Det är möjligt att installera forskningsrelevanta program som saknas i basdistributionen genom att skicka en begäran till e-postadressen helpdesk@helsinki.fi.

Problemsituationer

Problem med Cubbli? Kontrollera på Gumtäkts Cubbli-supportsida om ditt problem redan har lösts.

Du kan skicka in frågor i Issues-tjänsten eller besvara befintliga frågor.

Nätförbindelser