GnuPG: Dela offentlig nyckel

Om du ännu inte känner till metoderna för att kryptera en offentlig nyckel, läs först de allmänna instruktionerna om krypteringsmetoder.

För att andra ska kunna skicka dig krypterade meddelanden, måste de få din offentliga nyckel på något sätt. Ett vanligt sätt är att skicka den offentliga nyckeln till en nyckelserver. Andra möjliga sätt är att ladda upp nyckeln på din webbplats och dela en länk till den, samt att skicka den offentliga nyckeln per e-post till behövande.

Nyckelservrarna upprätthåller ett register, ett slags telefonkatalog, över offentliga nycklar som skickats till dem. De flesta nyckelservrarna vidarebefordrar nya nycklar och ändringar i befintliga nycklar till andra nyckelservrar och skapar på så sätt ett nätverk med information om nycklarna. För att hitta en önskad mottagares offentliga nyckel kan man göra sökningar i nyckelservrarna med lämpliga kriterier, till exempel nyckel-ID, e-postadress eller namn Det är bra att observera att nyckelservrarna endast publicerar nycklar, de kontrollerar eller garanterar inte på något sätt nycklarnas kvalitet, funktionalitet eller innehavare. Det är alltid bäst att kontrollera nyckelns information med mottagaren före sändning.

Se Detaljerad hjälp för instruktioner.

Dela nyckel med Enigmail (tillägg till Thunderbird)

Enigmail har färdiga funktioner för att skicka nycklar till nyckelservrar och direkt till användare via e-post. Du hittar funktionerna på följande sätt:

• öppna OpenPGP-menyn
    • välj Key management
    • sök din nyckel i listan
    • högerklicka på nyckeln
    • välj önskat delningssätt

Om du valde uppladdning till nyckelserver frågar Enigmail till vilken server nyckeln ska laddas upp. Detta är en smaksak, och i skrivande stund (våren 2014), är samtliga nyckelservrar som finns färdiga på listan verksamma. Största delen av nyckelservrarna delar offentliga nycklar som laddats upp på dem sinsemellan, så att alla nycklar är tillgängliga från samtliga servrar inom nätverket efter en viss tid.

Dela offentlig nyckel med Kleopatra-programmet

Nyckelhanteringsprogrammet Kleopatra har motsvarande funktioner som nyckelhanteringen i Enigmail. Nycklarna kan skickas genom att i nyckellistan välja den nyckel som ska skickas och välja Export Certificates to Server... antingen under menyn File eller menyn som öppnas då du högerklickar med musen.

Programmet säkerställer att du säkert har skapat ett återkallningscertifikat för nyckeln och att du är säker på att du vill ladda upp nyckeln till servern, eftersom den inte kan avlägsnas därifrån. Om du har följt instruktionerna, klicka på Ok. Om du inte längre vill se denna varning, kryssa för Do not ask again.

Slutligen meddelar programmet om att överföringen lyckats.