Laptoputlåningen

Tjänster
672900113
Tjänstestatus
4 - I bruk
Service är avsedd för
Personal
Studenter
Kort beskrivning

En tjänst för utlåning av bärbara datorer till studerande och personal.

Service beskrivning

Studerande och personal vid universitetet kan låna en bärbar dator från laptoputlåningen för kortvarigt bruk. Tjänsten är avsedd för studerande och personal vid Helsingfors universitet.

Genom tjänsten kan man låna en bärbar dator utan strömkälla, och lånetiden är därför begränsad till fyra timmar. Efter lånetiden kan kunden förnya sitt lån, och låneautomaten ger då kunden en annan bärbar dator.

Lånet görs från en låneautomat. Efter användningen ska kunden returnera datorn till samma låneautomat och koppla den till strömkällan i automaten. Lånaren kan ge respons på den lånade datorn via laptoputlåningens användargränssnitt i samband med återlämningen.

Lånedatorerna är Windows-datorer som administreras av IT-centret vid Helsingfors universitet, och som fungerar i det trådlösa HelsinkiUni-nätverket i universitetets byggnader. De bärbara datorerna är utrustade med samma programvarupaket som IT-stationernas datorer. På begäran man också få specialprogram för kurser som avläggs på campus installerade på datorerna. Datorerna har också webbläsaren Safe Exam Browser, som är avsedd för elektroniska tenter.

Hur tjänsten tas i bruk

Genom att registrera dig som användare av laptoputlåningen

Ansvar

IT-centret ansvarar för att tillhandahålla tjänsten. Användaren av laptoputlåningen ansvarar för den lånade datorn under lånetiden.

Användarsupport

IT-Helpdesk erbjuder användarstöd: https://helpdesk.it.helsinki.fi

Tjänsteleverantör
TIKE
Tjänsteägare
Mika Kivilompolo
Servicechef
Tuomas Puikkonen