OpenVPN yhteyden muodostaminen iOS-laitteilla

Yliopiston ulkopuolisista verkoista on mahdollista muodostaa salattu etäyhteys Helsingin yliopiston palvelimille. VPN-yhteys on hyödyllinen salaamattomissa verkoissa (esim. vierailijaverkot kirjastoissa, lentokentillä yms. muissa julkisissa tiloissa).

OpenVPN pähkinänkuoressa

Käytä uh-vpn-helsinkifi-only -yhteyttä, jos olet kotiverkossa tai muussa verkossa, johon luotat

• Ainoastaan tarpeellinen liikenne menee yliopiston kautta (mm. kotihakemistot, Efecte, SAP)
  • Kuormittaa vähemmän yliopiston verkkoa

Käytä uh-vpn-allroute -yhteyttä, jos olet muussa verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa

• Kaikki liikenne kulkee tietoturvallisesti yliopiston kautta
  • Kuormittaa enemmän yliopiston verkkoa
    • Käytä tätä yhteyttä, jos haluat käyttää kirjaston maksullisia e-aineistoja.
    • Käytä tätä yhteyttä, kun kirjaudut Rapoon.

1. Lataa AppStoresta OpenVPN Connect -niminen ohjelma

2. Lataa konfiguraatiotiedostot mobiililaitteelle joko Ohjelmistojakelusta (etsi ladattavat hakusanalla "VPN") tai tästä suorilla linkeillä:

Vinkki: Linkkiä napsauttamalla avautuu tiedoston lataus uuteen ikkunaan, napsauta Avaa apissa OpenVPN.
    Huom! Jos et saa latauslinkkiä näkyviin, valitse nuoli ylös -kuvaketta ja valitse valikosta "Pyydä työpöytäversio"

3. Lisää omat käyttäjätunnustietosi (huom. tunnus lyhyessä muodossa esim. rkeskiva).
    Käy asetuksissa lisäämässä kohtaan Allow Compression (insecure) -kohtaan Full.

4. Avaa OpenVPN-ohjelma ja aktivoi VPN-yhteys.

Asentaminen

Asenna OpenVPN Connect -ohjelma AppStoresta.

Tämän jälkeen tarvitaan vielä säätää asetukset kuntoon. Toimi seuraavasti:

Lataa konfiguraatiotiedostot mobiililaitteelle Safari-selaimella. Voit ladata tiedostot Ohjelmistojakelusta (etsi ladattavat tiedostot hakusanalla "VPN") tai tästä suorilla linkeillä:

Napsauta linkkiä laitteellasi ja avautuvasta ikkunasta valitse Open in OpenVPN (Avaa apissa OpenVPN).

Huom! Jos et saa latauslinkkiä näkyviin, avaa Tiedostot-ohjelma ja avaa ladattu tiedosto sitä kautta OpenVPN-sovellukseen.

Asetusprofiili tuodaan OpenVPN Connect -ohjelmaan. Napsauta ADD.

Täytä käyttäjätunnus (username) perusmuodossa, esim. rkeskiva (1). Napsauta Connect (2).

Laite saattaa pyytää oikeuksia asetusten asentamiseen. Napsauta Allow hyväksyäksesi.

Anna laitteen PIN-koodi hyväksyäksesi VPN-konfiguraation asennuksen.

Seuraavaksi palaa OpenVPN Connect ohjelmaan ja mene valikkoon ja valitse Settings

Napsauta auki Advanced settings ja etsi kohta Allow Compression (insecure) ja napsauta valinta Full.

Nyt OpenVPN Connect on valmis käytettäväksi.

Yhteyden muodostaminen

• Voit avata yhteyden liukukytkimestä.
    • Anna salasanasi (1) ja napsauta OK (2).
    • Laite saattaa vielä varmistaa, annatko OpenVPN Connect -ohjelman avata VPN-yhteyden. Vastaa Yes
    • Yhteys muodostuu. Tässä näkymässä näet tilastoa yhteydestä.
    • Yläpalkissa näet VPN-kuvakkeen silloin kun VPN on yhdistetty.

Yhteyden katkaiseminen

Avaa OpenVPN -ohjelma (mikäli se ei ole jo auki laitteella > kotinäppäimen tuplanapsauttamisella avautuu kaikki aukiolevat ohjelmat).

Napsauta vihreänä olevaa liukukytkintä. Yhteys katkeaa.