Eduroam iOS-laitteissa (iPhone ja iPad)

Yliopistolla on käytössä kolme langatonta verkkoa:

• HelsinkiUni-verkko on tarkoitettu yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville henkilöstön Windows-kannettaville.
    Lue lisää HelsinkiUni-verkosta

• Eduroam on kansainvälinen langaton verkko henkilökunnalle, opiskelijoille ja eduroam-verkostoon kuuluville jäsenille. Eduroamia voi käyttää niin tietokoneilla kuin mobiililaitteilla.
    Ohjeita löydät IT-Helpdeskin hausta hakusanalla eduroam.

• HelsinkiUni Guest -vierailijaverkko on tarkoitettu käyttäjille, joilla ei ole yliopiston tunnuksia eikä pääsyä eduroam-verkkoon.
    Lue lisää HelsinkiUni Guest -vierailijaverkosta

iOS-laitteeseen on tarjolla helposti asennettava eduroam-profiili, jonka asentamisen jälkeen eduroam on aina automaattisesti käytössä. Profiili on xml-tiedosto, joka voi sisältää erilaisia asetuksia. iOS:aan voidaan asentaa useita profiileita.

Ohjeen kuvat ovat otettu iPad Air -laitteella iOS 15 -versiolla.

Saat ladattua eduroam-asennusohjelman esim. HelsinkiUni Guest -verkossa. Asenna AppStoresta eduroamin asennustyökalu geteduroam

Eduroamin asennus

Käytä asennusvaiheessa esim. mobiilidatayhteyttä tai HelsinkiUni Guest -vierailijaverkkoa.
    1. Asenna AppStoresta ohjelma geteduroam.
    2. Avaa ohjelma ja seuraa ohjeita.
      Valitse kotiorganisaatiosi listalta (esim. University of Helsinki).
    3. Profiili-osiossa voit valita joko Käyttäjätunnus ja salasana (Username and password) tai Varmenteella tunnistautuminen (Certificate authentication)-vaihtoehdon. Ohjeessa neuvomme käyttäjätunnus ja salasana -tavan, mutta varmennetunnistautuminen on hieman helpompi. Emme ohjeista sitä vielä, koska se on vasta pilottivaiheessa.
    4. Täytä käyttäjätunnus ja salasanasi. Muista käyttää tunnusta muodossa tunnus@helsinki.fi tai tunnus@ad.helsinki.fi
      (esim. Raimo Keski-Väännön tunnus on rkeskiva@helsinki.fi tai rkeskiva@ad.helsinki.fi)
    5. Napsauta yhdistä verkkoon (Connect to network).
    6. Lopuksi asennusohjelma liittää laitteesi verkkoon.
    Katso kuvalliset ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä.
    Mikäli geteduroam-appia ei löydy laitteesi AppStoresta, käytä ohjetta vanhemmille laitteille Tarkka ohje -välilehdellä.

Salasanan vaihtaminen

Yliopiston salasanan vaihtamisen jälkeen eduroamiin kirjautuminen ei onnistu.

1. Poista eduroam-profiili laitteesta menemällä Asetukset (Settings) > Yleiset (General) > VPN & Laitehallinta (VPN & Device management). Napauta eduroam-profiilia ja valitse Poista profiili (remove profile). Naputtele laitteen pääsykoodi.
    2. Asenna eduroam uudestaan yllä olevan ohjeen mukaisesti.

Eduroamin asennus (geteduroam)

Tarvitset asennusvaiheessa verkkoyhteyden. Käytä laitteen mobiilidatayhteyttä tai esim. HelsinkiUni Guest -vierailijaverkkoa.

Asenna AppStoresta ohjelma geteduroam.

Avaa ohjelma.

Valitse avautuvasta listasta oma kotiorganisaatiosi, esim Helsingin yliopisto (University of Helsinki).
    Asennusohjelma on vain englanniksi.

Muiden korkeakoulujen vierailijat voivat valita oman kotiorganisaationsa, mikäli kyseinen organisaatio on osa eduroam-verkostoa.

Valitse profiiliasetus Käyttäjätunnus ja salasana -tunnistautuminen (Username and password authentication). Napsauta Next.

Kirjoita käyttäjätunnuksesi muodossa tunnus@helsinki.fi tai tunnus@ad.helsinki.fi (1) ja salasanasi (2).
    Napsauta Connect to network (3).

Hyväksy seuraava verkon asennus napsauttamalla Salli (Allow).

Seuraavaksi asennusohjelma liittää laitteesi eduroam-verkkoon. Valitse Yhdistä (Join).

Asennus on nyt valmis ja voit lopettaa asennusohjelman.

Jatkossa eduroam on automaattisesti käytössä.

Geteduroam-sovelluksen voi jäädä laitteelle. Sitä tarvitaan taas, kun salasanasi vaihtuu.

eduroamCAT vanhemmille iOS-versioille

Käynnistä Safari iOS-laitteessa.

Käytä tässä vaiheessa mobiilidatayhteyttä tai jotain muuta verkkoa (esim. HelsinkiUni Guest -vierailijaverkko.)

Mene osoitteeseen cat.eduroam.org

Napauta painiketta Lataa asennusohjelma eduroam

Valitse avautuvasta listasta kotiorganisaatioksi Helsingin yliopisto.
    Muiden korkeakoulujen vierailijat voivat valita oman kotiorganisaationsa, mikäli kyseinen organisaatio on osa eduroam-verkostoa.

Seuraavaksi valitaan käyttäjäryhmä. Napsauta valikkoa Valitse käyttäjäryhmä (Select user group).

Avautuvasta valikosta valitse Käyttäjätunnus ja salasana -tunnistus (Username and password authentication), mikäli et ole mukana pilotissa.

Napauta painiketta Lataa asennusohjelma eduroam: Apple mobiililaitteet.

Lataus alkaa ja varmistaa haluatko ladata eduroam-profiilin. Lataus suoritetaan, kun napsautat Hyväksy (Allow) -painiketta.

Nyt voit sulkea selaimen.

Mene Asetukset (Settings)-valikkoon. Löydät Asetukset-kuvakkeen työpöydältä.

Päävalikossa näkyy nyt Profiili ladattu (Profile Downloaded) -ilmoitus.
    Napsauta painiketta ja pääset VPN&Device management -välilehdelle. Napsauta eduroam -linkkiä.

Napsauta Asenna (Install).

Asennus kysyy laitteesi pääsykoodia (passcode).

Asennus varoittaa sertifikaatista, mutta varmista että se on "HYAD ROOT CA" ja sitten voit napsauttaa Asenna (Install).

Napsauta Asenna (Install).

Kirjoita nyt käyttäjätunnuksesi.

Huom! Kirjoita käyttäjätunnuksesi muodossa tunnus@helsinki.fi TAI tunnus@ad.helsinki.fi
    (esim. Raimo Keski-Väännön käyttäjätunnus on muodossa rkeskiva@helsinki.fi)

Napsauta Seuraava (Next).

Sitten kirjoita salasanasi ja napsauta Seuraava (Next).

Napsauta lopuksi Valmis (Done) ja asennus on valmis.

Nyt voit napsauttaa Asetukset-valikosta kohtaa Wi-Fi. Valitse verkkolistasta eduroam. Yhteys muodostuu ja jatkossa eduroam on automaattisesti käytössä.

Salasanan vaihtaminen

Yliopiston salasanan vaihtamisen jälkeen eduroamiin kirjautuminen ei onnistu.

Poista eduroam-profiili laitteesta seuraavasti:

• Mene Asetukset (Settings) > Yleiset (General) (1) > VPN ja laitehallinta (VPN & Device Management) (2)

Napauta eduroam-profiilia (3).

Valitse Poista profiili (Remove profile). Poistoprosessi varmistaa käyttöoikeuden kysymällä laitteen pääsykoodin. Naputtele laitteen pääsykoodi.

Poista geteduroam-appi jos se on vielä laitteella.

Asenna eduroam uudestaan yllä olevan ohjeen mukaisesti geteduroam-ohjelman avustuksella.

Geteduroam IOS-laitteissa

Ohje on tehty iPad Air -laitteella iOS 15.3.1 -versiolla.