Eduroam-verkon asennus ja käyttö Maceilla

Eduroam on helppo asentaa profiilitiedostona kaikkiin Mac-koneisiin.

Tämä ohje on tarkoitettu kotikoneille. Yliopiston keskitetyssä hallinnassa olevilla koneilla eduroam on asennettu automaattisesti.

Suosittelemme, että päivität koneesi aina uusimpaan saatavilla olevaan käyttöjärjestelmäversioon.

Käyttöjärjestelmäversion eli macOS-version näkee napsauttamalla omenavalikkoa ja valitsemalla Tietoja tästä Macista/ About this Mac. Tuetut versiot ovat kolme viimeisintä käyttöjärjestelmäversiota.
Lue lisää macOS-versioista Applen sivuilta

HUOM! Eduroam vaatii käyttäjätunnuksen muodossa kayttajatunnus@ad.helsinki.fi (esim. rkeskiva@ad.helsinki.fi) TAI kayttajatunnus@helsinki.fi (esim. rkeskiva@helsinki.fi), pelkkä päätteetön käyttäjätunnus ei toimi.

Huom! Yliopiston käyttäjätunnuksen salasanan vaihdon jälkeen sinun on tunnistauduttava uudestaan eduroamiin! Katso tarkemmat ohjeet Windowsille ja Macille.

Yliopistolla on käytössä kolme langatonta verkkoa:

• HelsinkiUni-verkko on tarkoitettu yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville henkilöstön Windows-kannettaville.
    Lue lisää HelsinkiUni-verkosta

• Eduroam on kansainvälinen langaton verkko henkilökunnalle, opiskelijoille ja eduroam-verkostoon kuuluville jäsenille. Eduroamia voi käyttää niin tietokoneilla kuin mobiililaitteilla.
    Ohjeita löydät IT-Helpdeskin hausta hakusanalla eduroam.

• HelsinkiUni Guest -vierailijaverkko on tarkoitettu käyttäjille, joilla ei ole yliopiston tunnuksia eikä pääsyä eduroam-verkkoon.
    Lue lisää HelsinkiUni Guest -vierailijaverkosta

• Mene Safari-selaimella osoitteeseen cat.eduroam.org. Napsauta sivulla olevaa painiketta: Napsauta tästä ladataksesi eduroam-asennusohjelman.
    • Valitse oma organisaatiosi, esim. Helsingin yliopisto
    • Valitse käyttäjäryhmä. Tässä on kaksi vaihtoehtoa.
      Voit valita kumman vaan:
      • Käyttäjätunnus ja salasana -kirjautuminen
      • Varmennekirjautuminen (pilotti)
        Tarkassa ohjeessa neuvomme käyttäjätunnus ja salasana -tavan. Varmennekirjautuminen on helpompi ja turvallisempi, mutta vasta pilottina, joten sen takia ei sitä vielä neuvota.
     Kirjoita käyttäjätunnuksesi muodossa tunnus@helsinki.fi (esim. rkeskiva@helsinki.fi)

Katso kuvalliset ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä.

Eduroamin asennus

Mene Safari-selaimella osoitteeseen cat.eduroam.org. Napsauta sivulla olevaa painiketta:
    Napsauta tästä ladataksesi eduroam-asennusohjelman.

Avautuu organisaatiolistaus. Valitse oma organisaatiosi, esim. Helsingin yliopisto

Valitse käyttäjäryhmä. Tässä on kaksi vaihtoehtoa:

• Käyttäjätunnus ja salasana -kirjautuminen
    • Varmennekirjautuminen (pilotti)

Voit valita kumman vaan, mutta neuvomme tässä ohjeessa käyttäjätunnus ja salasana -tavan. Varmennekirjautuminen on helpompi ja turvallisempi, mutta vasta pilottina, joten sen takia ei sitä vielä neuvota.

Kun valitset käyttäjätunnus ja salasana -kirjautumisvaihtoehdon, avautuu sivulle uusi valinta: Lataa eduroam asennuspaketti Apple-laite. Napsauta linkkiä.

Kun napsautat linkkiä, avautuu varmistusikkuna, haluatko ladata tiedoston. Napsauta Hyväksy (Allow)

Avaa Lataukset (Downloads) -kansiosta juuri ladattu eduroam-profiilitiedosto tuplanapsauttamalla.

Järjestelmä ilmoittaa, että profiili on valmiina asennukseen. Mene Järjestelmäasetuksiin, jos haluat asentaa profiilin.

Avaa Järjestelmäasetukset > Profiilit

Valitse eduroam-profiili ja napsauta Asenna... (Install...). Seuraa asennusohjelman ohjeita.
    Kirjoita käyttäjätunnuksesi muodossa tunnus@helsinki.fi (esim. rkeskiva@helsinki.fi).

Valitse lopuksi valikkoriviltä langattomien verkkojen listasta eduroam. Jos kaikki on mennyt oikein, yhteyden pitäisi nyt toimia! Eduroam-verkko yhdistyy jatkossa käyttöön automaattisesti, kun verkko on saatavilla.

Salasanan vaihduttua sinun on tunnistauduttava uudella salasanalla eduroamiin.

Eduroam-salasanan vaihtaminen

Salasanan vaihtamisen jälkeen eduroam-salasanakin pitää päivittää. Toimi seuraavasti:

1. Avaa Keychain Access (Avainnippu), esim. etsimällä Spotlight Search -toiminnolla (suurennuslasi-kuvake yläpalkissa).

2. Keychain Access avautuu. Kirjoita yläreunan etsi-kenttään eduroam. Avaa eduroamin asetukset tuplanapsauttamalla riviä.

3. Avautuvassa ikkunassa näet asetukset, mukaan lukien salasanan. Pääset editoimaan salasanaa napsauttamalla ruksin ruutuun Show password (Näytä salasana).

4. Järjestelmä kysyy käyttäjän salasanaa. Kirjoita salasanasi ja napsauta Allow.

5. Tämän jälkeen pääset syöttämään uuden salasanan kenttään. Lopuksi napsauta Save Changes (Tallenna muutokset).

Salasanan päivittämisen jälkeen eduroam toimii jälleen.