Eduroam-verkon asennus ja käyttö Maceilla

Eduroam on helppo asentaa profiilitiedostona kaikkiin Mac OS X -koneisiin. Ohje on tarkoitettu kotikoneille. Yliopiston keskitetyssä hallinnassa olevilla koneilla eduroam on asennettu automaattisesti.

Suosittelemme, että päivität koneesi aina uusimpaan saatavilla olevaan versioon.

Käyttöjärjestelmäversion eli OS X -version näkee napsauttamalla omenavalikkoa ja valitsemalla Tietoja tästä Macista/ About this Mac.
Tuetut versiot ovat kolme viimeisintä käyttöjärjestelmäversiota. Lue lisää versioista Applen sivuilta.

HUOM! Eduroam vaatii käyttäjätunnuksen muodossa kayttajatunnus@ad.helsinki.fi (esim. rkeskiva@ad.helsinki.fi) TAI kayttajatunnus@helsinki.fi (esim. rkeskiva@helsinki.fi), pelkkä päätteetön käyttäjätunnus ei toimi.

Salasanan vaihdon jälkeen sinun on tunnistauduttava uudestaan eduroamiin! Katso tarkemmat ohjeet Windowsille ja Macille.

Eduroamin asennus

Mene Safari-selaimella osoitteeseen cat.eduroam.org

Napsauta painiketta

Napsauta avautuvasta kotiorganisaatiolistasta Helsingin yliopistoa. Jos et näe sitä, kirjoita hakukenttään Helsingin

• Napsauta käyttöjärjestelmälistasta oman koneesi käyttöjärjestelmä (voit tarkistaa koneesi version napsauttamalla omenavalikkoa ja valitsemalla Tietoja tästä Macista/ About this Mac). Jos selain kysyy, mitä tiedostolle tehdään, valitse Tallenna (Save). Jos selain avaa tiedoston tekstimassana, palaa takaisin ja lataa tiedosto napsauttamalla sitä alt-näppäin pohjassa.

• Avaa tarvittaessa Lataukset (Downloads) -kansiosta ladattu eduroam-profiilitiedosto. Jos mitään ei tapahdu, napsauta tiedostoa control-näppäin pohjassa ja valitse Avaa ohjelmassa (Open with) -> Järjestelmäasetukset (System Preferences).
  • Napsauta Jatka (Continue). Järjestelmäasetukset pyytää varmistusta yliopiston sertifikaatin asentamiseen. Napsauta uudelleen Jatka (Continue).

eduroam

• Kirjoita ikkunan kenttiin käyttäjätunnuksesi muodossa tunnus@helsinki.fi (esim. rkeskiva@helsinki.fi) ja salasana.

• Valitse lopuksi Asenna (Install) ja syötä kysyttäessä Macin ylläpitäjäkäyttäjätilin tunnus ja salasana.

Valitse lopuksi valikkoriviltä langattomien verkkojen listasta eduroam. Jos kaikki on mennyt oikein, yhteyden pitäisi nyt toimia! Eduroam-verkko yhdistyy jatkossa käyttöön automaattisesti kun verkko on saatavilla.

Eduroam-salasanan vaihtaminen

Salasanan vaihtamisen jälkeen eduroam-salasanakin pitää päivittää. Toimi seuraavasti:

1. Avaa Keychain Access (Avainnippu), esim. etsimällä yläkulman suurennuslasilla (=Spotlight Search).

keychain-access.png

2. Keychain Access avautuu. Kirjoita yläreunan etsi-kenttään eduroam. Avaa eduroamin asetukset tuplanapsauttamalla riviä.

keychain-access-eduroam.png

3. Avautuvan ikkunan alimmaisena sijaitsee salasana. Pääset editoimaan salasanaa napsauttamalla Show password (Näytä salasana).

keychain-access-eduroam2.png

4. Järjestelmä kysyy käyttäjän salasanaa. Kirjoita salasanasi ja napsauta Allow.

keychain-access-eduroam3.png

5. Tämän jälkeen pääset syöttämään uuden salasanan. Lopuksi napsauta Save Changes (Tallenna muutokset).

Salasanan päivittämisen jälkeen eduroam toimii jälleen.