Yhteydet yliopiston ulkopuolelta

Category
Yhteydet yliopiston ulkopuolelta

Yliopistolla on verkkopalveluita, joiden käyttö on lisenssisyistä rajattu vain yliopiston verkkoon. Tällaisia ovat mm. kirjaston tarjoamat tietokannat ja sähköiset lehdet. Mikäli palveluita haluaa käyttää yliopiston verkon ulkopuoliselta koneelta, on se mahdollista vain muodostamalla suojattu yhteys kotikoneen ja yliopiston palvelimen välille.

Yleisin tekniikka tälläisen yhteyden muodostamiseen on VPN (Wikipedia). VPN-yhteyden käyttämiseen tarvitaan voimassa oleva yliopiston käyttäjätunnus.

Yliopiston kannettavien päivittäminen yliopistoverkon ulkopuolella:
Yliopiston kannettavien tietoturvapäivitykset yliopistoverkon ulkopuolella toimii OpenVPN:n kautta. Pelkkä internetyhteys ei riitä, sillä kone ei välttämättä saa tarvittavia ohjelmisto- ja tietoturvapäivityksiä.

Osaa yliopiston verkossa toimivista palveluista, esim. Flammaan voi käyttää mistä tahansa verkosta käsin, VPN-yhteyttä ei vaadita.

Haluatko yhdistää ryhmä- tai kotihakemistosi yliopiston ulkopuolelta? Lue ohjeet tämän linkin takaa.

Haluatko käyttää kirjaston e-aineistoja etänä? Lue kirjaston e-aineisto-ohjeet kirjaston sivuilta.

Huomioitavaa

OpenVPN pähkinänkuoressa

Käytä uh-vpn-helsinkifi-only -yhteyttä, jos olet kotiverkossa tai muussa verkossa, johon luotat

• Ainoastaan tarpeellinen liikenne menee yliopiston kautta (mm. kotihakemistot, Efecte, SAP)
  • Kuormittaa vähemmän yliopiston verkkoa

Käytä uh-vpn-allroute -yhteyttä, jos olet muussa verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa

• Kaikki liikenne kulkee tietoturvallisesti yliopiston kautta
  • Kuormittaa enemmän yliopiston verkkoa
    • Käytä tätä yhteyttä, jos haluat käyttää kirjaston maksullisia e-aineistoja.
    • Käytä tätä yhteyttä, kun kirjaudut Rapoon.

Yhteys OpenVPN-asiakasohjelman kautta

VPN-ohjelmaa käytettäessä liikenne omalta koneelta yliopiston palomuurin sisäpuolella sijaitsevaan VPN-palvelimelle asti on salattua ja VPN-yhteyttä käyttävät koneet saavat yliopiston verkko-osoitteen. Jälkimmäinen mahdollistaa useiden vain yliopiston koneille rajattujen palveluiden käytön.

Ohjeita asennukseen

Ohjeita käyttöön

Ohjeita virhetilanteisiin

Ongelmatilanteissa suosittelemme poistamaan OpenVPN -ohjelman ja asentamaan uudelleen.

Lisätietoa VPN-yhteydestä ja sen käytöstä

Etäkäytettävät työpöydät

Monia yliopiston sisäisiä palveluja voi käyttää etäkäytettävällä työpöydällä. Etäkäytettävistä työpöydistä kerrotaan tarkemmin tässä ohjeessa.

Satunnaista käyttöä varten erillistä etätyöpöytäohjelmaa ei tarvitse asentaa, sillä voit käyttää etätyöpöytää selaimella osoitteessa https://vdi.helsinki.fi

Yliopiston koneille tarvittava asiakasohjelma on asennettu valmiiksi. Tarvittaessa voit asentaa sen myös omalle kotikoneellesi. Yhteys etätyöpöydälle on automaattisesti suojattu. Sinun ei tarvitse käyttää lisäksi VPN-yhteyttä.