Cubbli-työaseman käyttö kotikoneelta

Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka kotikoneelta saadaan yhteys yliopiston Cubbli-työkoneelle duuni.laitos.helsinki.fi.

Tabs

Tarkka ohje

Käyttö Linux-kotikoneelta

Käyttäjällä on oltava yliopiston käyttäjätunnus, kotikoneena Linux-kone ja työkoneena Cubbli-kone duuni.laitos.helsinki.fi. Työkoneeseen ei yleensä pääse kotoa suoralla ssh-yhteydellä yliopiston palomuurin vuoksi. Tämän vuoksi tarvitaan välikone, jonka ssh-portti on auki ulkomaailmaan. Tällaiseksi käy kone pangolin.it.helsinki.fi, jota käytetään yliopiston tunnuksilla.

Jos tarvitaan vain ssh-yhteyttä, niin komennolla
ssh -t yliopistonkayttajatunnus@pangolin.it.helsinki.fi ssh yliopistonkayttajatunnus@duuni.laitos.helsinki.fi
saa ssh-yhteyden työkoneeseen ja salasana tarvitsee antaa vain kerran.

Jos tarvitaan X-ikkunointia, komento on vastaavasti
ssh -X -t yliopistonkayttajatunnus@pangolin.it.helsinki.fi ssh -X yliopistonkayttajatunnus@duuni.laitos.helsinki.fi

Jos halutaan lisäksi kopioida tiedostoja koti- ja työkoneen välillä, niin kotikoneen kotihakemistoon ~/.ssh tehdään tekstitiedosto nimeltä config, jossa on rivit

Host pangtunnel
Hostname pangolin.it.helsinki.fi
LocalForward 1111 duuni.laitos.helsinki.fi:22
User yliopistonkäyttäjätunnus

Host duuni
Hostname localhost
Port 1111
Forwardx11 yes
User yliopistonkäyttäjätunnus

Ssh-tunneli avataan komennolla ssh -f -N -q pangtunnel (salasana on yliopiston käyttäjätunnuksen salasana)
Nyt työkoneeseen saa ssh-yhteyden komennolla (X-ikkunointikin toimii, salasana on yliopiston käyttäjätunnuksen salasana):
ssh duuni

Tiedostoja voi kopioida kotikoneen ja työkoneen välillä komennoilla:
scp kotitiedosto duuni:
ja
scp duuni:tyotiedosto
(Näissäkin salasana on yliopiston käyttäjätunnuksen salasana)

Tiedostojen siirtoon voidaan myös käyttää graafista ohjelmaa gftp, johon tehdään asetukset
Host: duuni Port: 1111 User: kasitunnus Pass: AD-salasana Protokolla SSH2

Gftp:tä voi käyttää myös terminaalissa, jossa on avattu ssh-tunneli komennolla ssh -f -N -q pangtunnel

Käyttö Mac-kotikoneelta

Edellä olevat ohjeet käyvät myös Macille.

Macillä tiedostojen siirtoon voidaan käyttää myös graafista ohjelmaa Fugu (http://sourceforge.net/projects/fugussh/), jossa valitaan
Connect to: localhost Username: yliopiston käyttäjätunnus Port: 1111
kun ssh-tunneli on avattu Terminal-ohjelmassa yo. komennolla.

Käyttö Windows-kotikoneelta

Windows 7:lle tarvitaan Putty-pääteohjelma. Ssh-tunneli avataan komentoikkunassa komennolla
"C:\Program Files (x86)\Putty\PLINK.EXE" -L 1111:duuni.laitos.helsinki.fi:22 yliopistonkäyttäjätunnus@ pangolin.it.helsinki.fi -N

Ikkuna jätetään auki. Nyt työkoneeseen voidaan ottaa ssh-yhteys Putty-ohjelmalla, kun valitaan kohdekoneeksi localhost ja portiksi 1111. Samoilla asetuksilla voidaan siirtää tiedostoja koti- ja työkoneen välillä WinSCP-ohjelmalla. X-ikkunointi onnistuu Xming-ohjelmalla.