Cubbli-työaseman käyttö kotikoneelta

Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka kotikoneelta saadaan yhteys yliopiston Cubbli-työkoneelle duuni.laitos.helsinki.fi.

Jos et tarvitse yhteyttä juuri tietylle koneelle (esimerkiksi vain sillä koneella olevien tiedostojen takia), voit käyttää Cubblia etäkäytettävän työpöydän avulla.

Käyttö Linux-kotikoneelta

Käyttäjällä on oltava yliopiston käyttäjätunnus, kotikoneena Linux-kone ja työkoneena Cubbli-kone duuni.laitos.helsinki.fi. Työkoneeseen ei yleensä pääse kotoa suoralla ssh-yhteydellä yliopiston palomuurin vuoksi. Tämän vuoksi tarvitaan välikone, jonka ssh-portti on auki ulkomaailmaan. Tällaiseksi käy kone pangolin.it.helsinki.fi, jota käytetään yliopiston tunnuksilla.

Jos tarvitaan vain ssh-yhteyttä, niin komennolla
    ssh -t yliopistonkayttajatunnus@pangolin.it.helsinki.fi ssh yliopistonkayttajatunnus@duuni.laitos.helsinki.fi
    saa ssh-yhteyden työkoneeseen ja salasana tarvitsee antaa vain kerran.

Jos tarvitaan X-ikkunointia, komento on vastaavasti
    ssh -X -t yliopistonkayttajatunnus@pangolin.it.helsinki.fi ssh -X yliopistonkayttajatunnus@duuni.laitos.helsinki.fi

Jos halutaan lisäksi kopioida tiedostoja koti- ja työkoneen välillä, niin kotikoneen kotihakemistoon ~/.ssh tehdään tekstitiedosto nimeltä config, jossa on rivit

Host pangtunnel
    Hostname pangolin.it.helsinki.fi
    LocalForward 1111 duuni.laitos.helsinki.fi:22
    User yliopistonkäyttäjätunnus

Host duuni
    Hostname localhost
    Port 1111
    Forwardx11 yes
    User yliopistonkäyttäjätunnus

Ssh-tunneli avataan komennolla ssh -f -N -q pangtunnel (salasana on yliopiston käyttäjätunnuksen salasana)
    Nyt työkoneeseen saa ssh-yhteyden komennolla (X-ikkunointikin toimii, salasana on yliopiston käyttäjätunnuksen salasana):
    ssh duuni

Tiedostoja voi kopioida kotikoneen ja työkoneen välillä komennoilla:
    scp kotitiedosto duuni:
    ja
    scp duuni:tyotiedosto
    (Näissäkin salasana on yliopiston käyttäjätunnuksen salasana)

Tiedostojen siirtoon voidaan myös käyttää graafista ohjelmaa gftp, johon tehdään asetukset
    Host: duuni Port: 1111 User: kasitunnus Pass: AD-salasana Protokolla SSH2

Gftp:tä voi käyttää myös terminaalissa, jossa on avattu ssh-tunneli komennolla ssh -f -N -q pangtunnel

Käyttö Mac-kotikoneelta

Edellä olevat ohjeet käyvät myös Macille.

Macillä tiedostojen siirtoon voidaan käyttää myös graafista ohjelmaa Fugu (https://sourceforge.net/projects/fugussh/), jossa valitaan Connect to:​​​​​​

localhost Username: yliopiston käyttäjätunnus Port: 1111

kun ssh-tunneli on avattu Terminal-ohjelmassa yo. komennolla.

Käyttö Windows-kotikoneelta

Windows 10:lle tarvitaan PuTTY-pääteohjelma. Ssh-tunneli avataan komentoikkunassa komennolla:

"C:\Program Files\Putty\PLINK.EXE" -L 1111:duuni.laitos.helsinki.fi:22 yliopistonkäyttäjätunnus@pangolin.it.helsinki.fi -N

Ikkuna jätetään auki. Nyt työkoneeseen voidaan ottaa ssh-yhteys PuTTY-ohjelmalla, kun valitaan kohdekoneeksi localhost ja portiksi 1111. Samoilla asetuksilla voidaan siirtää tiedostoja koti- ja työkoneen välillä WinSCP-ohjelmalla. X-ikkunointi onnistuu Xming-ohjelmalla.