Hyvän salasanan vaatimuksia

Salasanan pitää olla mahdollisimman vaikea murtaa. Hyvä salasana sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja joitakin sallittuja erikoismerkkejä. Hyvä salasana on mahdollisimman pitkä, mutta sellainen, jonka sinä ja vain sinä pystyt myös muistamaan. Pitkän ja satunnaiselta näyttävän salasanan muistaminen voi olla hankalaa, joten sen luomisessa kannattaa käyttää jotain muistamista helpottavaa tekniikkaa.

Tarkat salasanan vaatimukset pääset näkemään salasananvaihtosovelluksessa www.helsinki.fi/salasana. Salasanavaatimuksia ei julkaista tietoturvasyistä.

Esimerkkejä kelvollisista salasanoista

Muodosta salasana jonkin itsellesi mielekkään lauseen avulla, esimerkiksi:

vMItmtvk13ekm!

• vain Minä Itse tiedän mitä tein viime kesänä, 13, ei kukaan muu!
      satunnaiselta vaikuttava merkkijono onkin itse keksitystä lauseesta muodostettu muistisääntö

7v:JteHsemprlTk.

• Seitsemän (7) veljestä:Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen
      pohjoisella rinteellä, liki Toukolan kylää.
      jonkin riimin, runon tai muun vastaavan vakiintuneen ilmauksen muistaminen voi olla helpompaa kuin satunnaisen lauseen

4.5.=M4TTI_kukkarossa_:/

• Tiettynä päivämääränä (4.5.) koettu äkillinen rahantarve (=M4TTI_kukkarossa) ja sen aiheuttama harmitus (_:/) voidaan hyödyntää pukemalla se varsin kelvolliseksi salasanalauseeksi, salasanasta ei helposta luettavuudestaan huolimatta löydy yhtään perusmuodossaan olevaa sanaa tai erisnimeä

Raaputinkorkillaparveketta96

• Maksimipituinen, mutta muistettava salasana on yleensä erittäin vahva. Voit muodostaa salasanan esimerkin tapaan selkokielellä vaikkapa varhaisesta lapsuusmuistostasi, kunhan kukaan muu ei osaa arvata mistä on kyse, ja kun yllä listatut edellytykset täyttyvät.

Voit myös käyttää mitä tahansa satunnaista merkkijonoa, jos vain muistat sen kirjoittamatta sitä ylös mihinkään, missä se voisi päätyä vääriin käsiin.
    Käytä omaa mielikuvitustasi, kun keksit hyviä salasanoja! Älä kuitenkaan käytä edellä mainittuja esimerkkisalasanoja.