Pidgin-pikaviestiohjelma

Pidgin on pikaviestinohjelma, jolla voit liittyä yliopiston jabber-palvelussa oleviin ryhmäkeskusteluihin (huoneisiin). Voi asentaa ohjelman yliopiston tietokoneille Software Centeristä.

Tabs

Pikaohje

Pidginin perusasetukset

Pidginin käytön aloitus

Syötä käyttäjätunnuksesi lyhyessä muodossa, esim. rkeskiva

Pidginin advanced-asetuksia

Pidgin salasanakysely

Tarkka ohje

Perusasetukset

Kun käynnistät Pidginin ensimmäisen kerran, joudut säätämään ohjelman asetuksia. Ohjelman konfigurointi alkaa tervetuloilmoituksella.

• Napsauta Add.

Pidginin käytön aloitus

Täytä Basic-välilehdeltä:

• Protocol = XMPP
  • Username = oma käyttäjätunnuksesi lyhyessä muodossa, esim. rkeskiva
  • Domain = chat.helsinki.fi
  • Jätä salasanakenttä tyhjäksi! Jabber tallentaa salasanat selväkielisinä.

Täytä Advanced-välilehdeltä:

• Connection security = Require encryption
  • Connect port = 5222
  • File transfer proxies = chat.helsinki.fi

Pidginin advanced-asetuksia

• Napsauta lopuksi Add.
  • Pidgin kysyy seuraavaksi salasanaa:

Pidgin salasanakysely

• Anna salasanasi ja napsauta OK.

Huoneisiin (keskusteluihin) liittyminen

Kun olet muodostanut yhteyden jabberiin, sinun täytyy vielä valita mihin huoneeseen haluat liittyä:

• Valitse Tools > Room List.

Pidgin huonelista

• Napsauta Get List.

Pidgin huonelistaus

• Napsauta Find Rooms.

Pidgin etsi huoneita

• Valitse huone, johon haluat liittyä.

Pidgin valitse huone

HUOM: listauksessa näkyy kaikki ne huoneet, jotka palvelusta löytyvät. Et välttämättä pysty liittymään niihin kaikkiin!

• Valitse listalta huone, johon haluat liittyä ja napsauta Add Chat, jos haluat lisätä huoneen pysyvästi chat-listallesi. Napsauta Join, jos haluat liittyä huoneessa käytävään keskusteluun, mutta et halua lisätä sitä listalle.

HUOM: jos huone on suojattu salasanalla, et voi liittyä (join) siihen suoraan, vaan huone on lisättävä huonelistaukseen (Add Chat).

• Jos valitsit Add Chat, saat täytettäväksi vielä yhden valintaikkunan:

Pidgin lisää huone

• Anna salasanasi, jos huone vaatii sen käyttöä.
  • Jos rastitat kohdan Autojoin when account connects, liityt jatkossa automaattisesti huoneeseen kun käynnistät Pidginin.
  • Napsauta lopuksi Add.
  • Huone ilmestyy Chat-listalle.

Huoneet Pidginissä

• Avaa huone kaksoisnapsauttamalla sen nimeä.
  • Voit aloittaa keskustelun kirjoittamalla alareunan tekstikenttään. Muiden osallistujien tunnukset näkyvät ikkunan oikeassa reunassa.

Muut ihmiset chat-huoneessa

Salasanan vaihtaminen (Not Authrorized -virheilmoitus)

tunnus@chat.helsinki.fi/ disabled. Not authorized -virheilmoitusta on ilmennyt salasanan vaihtamisen jälkeen tai kun salasana on syötetty väärin Pidginiin.

Muut ihmiset chat-huoneessa

Ongelma korjantuu helpoiten seuraavasti:

• Sulje Pidgin (Tehtäväpalkista, jotta koko ohjelma sulkeutuu)
  • Windows 7: Kirjoita Windowsin Haku-kenttään vault
  • Windows 10:  Mene ensin Control Paneliin (Ohjauspaneeli) ja hae sieltä vault. Valitse hakutuloksista Manage Windows Credentials (Hallitse Windows-tunnistetietoja)
  • Avautuu Manage Windows credentials (Hallitse Windows-tunnistetietoja).
  • Etsi avautuvasta valikosta Libpurple/prpl-jabber/ -alkuinen rivi.

Avaa auki tietokanta ja napsauta Edit (Muokkaa).

• Muokkaa salasana nykyiseen. Lopuksi napsauta Save (Tallenna).
  •  Sulje Credential Manager ja avaa Jabber uudelleen.
  • Aktivoi tili napsauttamalla ruksi ruutuun Käyttäjätilit -ikkunassa. Tämän jälkeen tili on jälleen käytettävissä.

Huoneen perustaminen

Voit perustaa uusia huoneita Pidginissä seuravasti:

• Valitse ylävalikosta Buddies > Add Chat.

Huoneen luominen Pidginissä

• Anna huoneelle nimi ja napsauta Add.

Huoneen nimeäminen

• Huoneen nimi ilmestyy Buddy List -ikkunaan.

Pidgin Buddy List

• Kaksoisnapsauta huoneen nimeä.
  • Napsauta Configure Room.

Huoneen konfigurointi Pidginissä

Voit muuttaa seuraavia huoneen asetuksia:

• List Room in Directory (1) on oletuksena. Huone näkyy kaikille.
  • Rastita valinta Room is Persistent (2). Oletuksena valinta ei ole päällä, ja silloin huone tuhoutuu, kun viimeinen osallistuja kirjautuu pois huoneesta.
  • Oletuksena huone on vain jäsenille (3). Poista rasti, jos haluat, että kaikilla on pääsy huoneeseen.
  • Voit suojata huoneen salasanalla (4). Jos rastitat kohdan, osallistujat pääsevät alueelle vain salasanalla. Suositeltava tapa rajoittaa huoneisiin pääsy tietylle joukolle on salasanan käyttäminen. Rajatulle joukolle suunnatusta huoneesta voit myös ottaa rastin pois kohdasta (1), mutta silloin käyttäjien on tiedettävä huoneen nimi, sillä se ei näy huonelistauksessa.

Pidgin-huoneen konfigurointia 1

• Valitse, haluatko alueella käydystä keskustelusta lokimerkinnät (5). Oletuksena loki tehdään.
  • Täytä huoneen omistajat. Oletuksena huoneen omistajaksi tulee sen luonut henkilö (6). Vain huoneen omistaja voi tarvittaessa tuhota huoneen ja hänellä on muutenkin suurimmat oikeudet muuttaa huoneen asetuksia. Loma- ja sairastapauksien varalta huoneelle kannattaa lisätä varahenkilöitä omistajaksi.

Pidgin-huoneen konfigurointia 2

Huoneen asetuksien muuttaminen jälkikäteen

• Jo perustetun ja konfiguroidun huoneen asetuksia pääsee muuttamaan kirjoittamalla komentoriville /config. Kirjoittamalla /help saa listan käytettävistä komennoista.

Pidginin komentorivi

Huoneen tuhoaminen

Huoneen omistaja voi tuhota huoneen muuttamalla sen asetuksia (katso kohta Huoneen asetuksien muuttaminen jälkikäteen). Poistamalla rasti kohdasta Room is Persistent huone tuhoutuu, kun viimeinenkin sisällä oleva henkilö poistuu huoneesta.