PuTTY: yhteyden muodostaminen linux-koneeseen

Tarkka ohje

PuTTY-ohjelmalla voi ottaa suojatun yhteyden linux-koneeseen.

Yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille PuTTY:n voi hakea Software Centeristä.

Kotikoneille PuTTY on haettavissa osoitteesta: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/

Tiedostojen siirtoon paikallisen koneen ja linux-koneen välillä tarvitset erillisen ohjelman, esim. WinSCP:n. PuTTY on tekstipohjainen komentoriviohjelma, graafiseen työskentelyyn linux-koneilla tarvitset erillisen ohjelman, esimerkiksi Xmingin.

Yhteyden muodostaminen

• Käynnistä ohjelma Windowsin aloitusvalikosta: Start > All Programs > PuTTY > PUTTY.
  • Ensimmäisellä kerralla virustorjunta voi varoittaa ohjelmasta. Salli ohjelman käyttö napsauttamalla Allow.

• Kirjoita kohtaan Host Name (or IP address) jokin linux-palvelinkoneista (esimerkiksi markka.it.helsinki.fi).
  • Muissa valinnoissa kannattaa käyttää oletusarvoja:
    • Port: 22
    • Protocol: SSH
  • Täytettyäsi tiedot napsauta Open.
  • Seuraavaksi on vuorossa kirjautuminen linux-koneelle. Kirjoita login as -kohtaan käyttäjätunnuksesi ja paina Enter.
  • PuTTY:n oletusasetuksena linux-komentorivin taustaväri on musta ja tekstin väri valkoinen. Monet käyttävät kuitenkin mieluummin taustavärinä valkoista ja tekstin värinä mustaa. Asetusten muuttamisesta on erillinen ohje >>
  • Käyttäjätunnuksen jälkeen anna salasanasi. Kirjoittamasi salasana ei näy ikkunassa millään lailla. Paina Enter.
  • Onnistuneen kirjautumisen jälkeen yhteys linux-koneeseen on muodostunut.

Yhteyden katkaiseminen

• Yhteyden katkaiseminen tapahtuu komennolla exit. Samalla PuTTY-ohjelman ikkuna sulkeutuu.