X-ikkunointi Xming-ohjelman avulla

Linux-palvelimien tilasto-ohjelmien ja matemaattisten ohjelmien interaktiivinen käyttö vaatii yleensä X-ikkunointijärjestelmää. X-ikkunoinnin avulla voit luoda etäyhteyden linux-palvelimelle ja käyttää työasemaasi päätteenä sovellusten ajamisessa.
Xming-ohjelman saa asennettua yliopiston työasemille Software Portalista. Kotikoneille ohjelman voi ladata verkosta osoitteesta http://sourceforge.net/projects/xming/

Tabs

Tarkka ohje

Xmingin käynnistäminen

• Käynnistä Start-valikosta XLaunch.
    Xming-ohjelman käynnistäminen

• Valitse Multiple windows ja napsauta Next.
    Xming valitse Multiple windows -vaihtoehto

• Valitse Start no client. Napsauta Next.
    Xming valitse Start no client -vaihtoehto

• Napsauta Next.
    Xming valitse parametrit

• Napsauta Finish.
    Xming konfigurointi on valmis

• Ikkuna sulkeutuu ja ohjelma käynnistyy taustalle Windowsin ilmaisinalueelle.  Ohjelman voi sulkea napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella ikonia ja valitsemalla Exit.
    Xming xlaunch-ilmaisinalue

Kirjautuminen linux-palvelimelle

• Käynnistä PuTTY. Varmista, että kohdasta X11 on valittu Enable X11 forwarding.
  • Muodosta yhteys kohdasta Session jollekin linux-palvelimelle, esimerkiksi koneelle pultti.it.helsinki.fi. Kirjoita kohtaan Host Name (or IP Address) palvelinkoneen nimi. Muissa valinnoissa kannattaa käyttää oletusarvoja.
  • Tarvittavat asetukset on tehty. Napsauta Open avataksesi yhteyden.
  • Ensimmäisellä kerralla sinulta kysytään luotatko isäntäkoneeseen. Vastaa Yes. Voit tarkistaa palvelimen sormenjäljet täältä.
  • Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja paina Enter. Anna salasanasi, jos sitä pyydetään. Paina Enter.

X-ikkunasovelluksen käynnistäminen

• Käynnistä haluamasi sovellus, esimerkiksi stata. Huomaa, että kaikkia ohjelmia ei ole asennettu kaikille linux-palvelimille. Stata löytyy koneelta pultti.it.helsinki.fi. Ohjelman graafinen versio käynnistyy komennolla xstata.
  • Stata aukeaa X-ikkunaan.

HUOM: Voit käyttää Stataa myös VDI-etätyöpöydällä tai asentaa sen yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille Software Centeristä (ohje).