Etäfasilitointityökalu Muralin parhaat käytännöt

Olemme keränneet tähän käytännössä koettuja, hyväksi havaittuja vinkkejä helpottamaan yliopistolaisten etäfasilitointia. Tämä ohje olettaa, että tiedät jo perusteet fasilitoinnista ja etätyövälineistä. Lisätietoa löytyy Fasilitointiverkosto-työryhmästä (vaatii kirjautumisen).

Lisenssit ja aloittaminen

• Palvelusta on saatavilla ilmaiseksi kokeilualueita kuukauden ajaksi osoitteessa https://mural.co
    • Jos on tarve yli 10 jäsenen ryhmille, joilla kaikilla on täydet oikeudet, on hankittava oma maksullinen lisenssi.
    • Edu-lisenssin saa pyytämällä (vain opettajat), mutta siihen kuuluu vain 10 jäsentä, 25 vierasta sekä anonyymit käyttäjät. Tilaa edu-lisenssi osoitteessa https://mural.co/education

Käyttäminen

Muralia voi käyttää sekä selaimella että asennetulla sovelluksella (ohjeet Muralin tukisivustolla). Käyttämisessä voi olla hieman eroja, mutta pääosin keskeiset toiminnot ovat samanlaisia.

Käyttäjäroolit

Muralissa on neljänlaisia rooleja, jotka kaikki voivat osallistua aktiivisesti fasilitointisessioihin. Käyttäjämäärät, jotka kuuluvat yhteen ilmaiseen edu-lisenssiin:

• 1 pääkäyttäjä (admin), 10 jäsentä (member), 25 vierasta (guest) ja rajaamaton määrä kirjautumattomia käyttäjiä (anonymous)
    • Työpajan osallistujille riittää hyvin anonymous-rooli.

Vinkkejä isomman ryhmän työskentelyyn

Jos olet työpajassa vähänkään isomman ryhmän kanssa, voit poistaa muiden kursoreiden näkymisen ruudulta. Näin yleisnäkymä ei ole liian levoton.

• Kursoria voi ajatella samankaltaisena asiana kuin mikrofonia: vuorossa oleva esiintyjä voi näyttää kursoriaan, mutta pistää sen lopetettuaan äänettömälle (mute) (eli broadcast pois päältä).
    • Voit myös pyytää osallistujia laittamaan pois päältä kursorin näkymisen
      • jokainen käy itse  hiirellä oman käyttäjäpallukan päällä > avautuu valikko, josta napsautetaan ruksi pois kohdasta Broadcast my cursor. (Vrt. "mykistä mikrofoni")
    • Vaihtoehtoisesti saat pois kaikki kursorit (vain itsellesi) valitsemalla samasta kohtaa Hide cursors. Tällöin ei kuitenkaan näe edes esim. fasilitaattorin hiirtä. (Vrt. "sulje oma kaiuttimesi")

Osallistujien huomion kiinnittäminen

Fasilitaattori voi "pakottaa" aina tarvittaessa muut seuraamaan omaa toimintaansa, eli kiinnittää huomion itseensä.

• Valitse oman käyttäjäpallukkasi valikosta Summon everyone.
    • Kaikkien osallistujien näyttö siirtyy ja zoomaa siihen osaan näyttöä,  jossa fasilitaattori on sillä hetkellä.
    • Tämän jälkeen osallistujat voivat kuitenkin taas alkaa vaellella ja harhailla, eli huomion kiinnittäminen vastaa sitä, että fasilitaattori huutaisi live-tilaisuudessa: Hei kaikki, katsokaas tänne

Osallistuja voi myös ehdottaa fasilitaattorille toiminnolla Ask to be followed, että hänellä olisi kiinnostava asia näytettäväksi.

Muut työkalut

Muralin saa myös Teamsiin välilehdeksi. Lue lisää https://mural.co/teams

Ohjeita ja vertaistukea