Saavutettavuustestaus ruudunlukijoilla

Nämä ohjeet ovat ruudunlukijan käyttöön saavutettavuuden itsearvioinnissa.

Ruudunlukijat eli ruudunlukuohjelmat ovat sovelluksia, jotka toimivat rajapintana käyttöjärjestelmän, sovellusten ja käyttäjän välillä. Ruudunlukijat lukevat näytöllä olevaa tekstiä ja toistavat sen äänisyntetisaattorin tai pistekirjoituksen kautta käyttäjälle. Tämä mahdollistaa tietokoneen käytön esimerkiksi näkövammaisilla ja sokeilla käyttäjillä. Ruudunlukijoita ohjataan näppäinkomennoilla, jotka vastaavat haluttuja toimintoja, esimerkiksi verkkosivulla otsikkoon tai lomakekenttään siirtyminen.

Koska ruudunlukijakäyttäjät navigoivat näppäinkomennoilla ilman visuaalista palautetta, verkkosovellusten sisällön täytyy olla semanttisesti ja ohjelmallisesti määritelty oikein. Ruudunlukijaa käyttävä henkilö käy usein sivustoa läpi otsikoiden tai linkkien avulla. Testaamisen kannalta olennaisinta on osata navigoida nettisivuilla. Kaikilla testaajilla kannattaa olla samat asetukset päällä ainakin ruudunlukijakohtaisesti.

Yleistä ruudunlukijoista

Yleisimmät ruudunlukuohjelmat ovat NVDA ja JAWS Windowsille sekä VoiceOver Macille. Linuxissa tulee mukana Orca, joka ei sisälly tähän ohjeeseen. Lue lisää Orca-ruudunlukijasta GNOME:n ohjeesta.

NVDA on ilmainen. JAWSin lisenssi on kallis, mutta monet näkövammaiset käyttävät sitä opinnoissa ja töissä, sillä Kela korvaa sen käytön apuvälineenä. Ilmaisversiossa istunnon pituus on rajoitettu 40 minuuttiin.

Desktop-ympäristössä NVDA on yleisempi kuin VoiceOver, joten sillä testaaminen on ensisijaista. PC + Chrome/Firefox + NVDA yhdistelmää tulee siis mahdollisuuksien mukaan priorisoida. VoiceOver lukee asioita usein eri tavalla kuin NVDA. Mac-käyttäjät voivat käyttää NVDA:ta yliopiston etäkäytettävän työpöydän avulla.

Mobiilissa iOS + Safari + VoiceOver on yleisin ja suositeltava yhdistelmä testaamiseen, mutta tämä ohje ei sisällä mobiili-VoiceOverin käyttöohjetta.

Ruudunlukijoiden välillä on pieniä eroja, paras toimivuus taataan alla olevilla yhdistelmillä (käyttöjärjestelmä - ruudunlukija - selain):

• Windows - NVDA - Chrome
    • Windows - JAWS - Chrome
    • macOS - VoiceOver - Safari
    • Android - Talkback - Chrome
    • iOS - VoiceOver - Safari

NVDA:n käyttöönotto

Asentaminen (Windows)

NVDA on asennettavissa Software Centeristä yliopiston keskitetyssä ylläpidossa olevalle Windows-koneelle tai NVDA:n virallisilta sivuilta.

Käyttö VDI:n kautta (Mac ja Linux)

NVDA on asennettu yliopiston etäkäytettävän työpöydän eli VDI:n koneelle Windows 10 for staff. Ohjelma löytyy käynnistysvalikosta. Katso ohjeet VDI-koneen käyttöön IT-Helpdeskin ohjeesta.

Huomioitavaa: NVDA:n käyttö VDI-koneella vaatii käytännössä pitkän Windowsille tehdyn näppäimistön tai vaihtoehtoisesti pitkän Mac-näppäimistön, jossa numeronäppäimistön eli numpadin näppäin 0 vastaa Windowsin insert-näppäintä. Insert-näppäintä tai numpadin nollaa käytetään NVDA-painikkeena, capslock ei virtuaalikoneella tässä käytössä toimi. Myös muita poikkeuksia saattaa ilmetä erityisesti näppäinkomentojen suhteen.

NVDA:n yleisasetukset ja -toiminnot

NVDA = insert-näppäin oletusarvona, voi muuttaa asetuksista.

NVDA aukeaa ilmoitusalueelle, joka on tyypillisesti näytön oikeassa alareunassa. Klikkaamalla hiiren oikealla napilla kuvaketta, jossa on iso N-kirjain, pääsee käsiksi mm. ohjelman asetuksiin.

NVDA:n Yleisasetukset ja -toiminnot

• NVDA + 1 Harjoittelumoodi
      Asettaa harjoittelutilan päälle/pois.
      Näppäinten painallukset ilmoittavat niiden toiminnallisuuden suorittamatta sitä. Voi harjoitella NVDA:n käyttöä turvallisesti.
    • NVDA + Q NVDA:n sulkeminen
    • Asetukset → Asetukset → Näppäimistö → Valitse NVDA-näppäimet NVDA-näppäimen vaihto
    • Oletuksena pelkästään insert.
    • NVDA + S Hiljainen tila
      Vaihtaa puhetilan välillä (puhe, hiljennys, äänimerkit).
    • Asetukset → Asetukset → Puhe Puheen asetukset
      Säädä puhenopeutta, puhesyntetisaattorin ääntä ja äänenvoimakkuutta.
    • Työkalut → Puheen tarkastelu Ruudunlukijan puheen tarkastelu tekstimuodossa
      Näyttää ruudunlukijan puheen tekstimuodossa. Auttaa näkevää käyttäjää testauksessa.
    • Asetukset → Asetukset → Näkö → Ota korostus käyttöön Visuaalinen korostus
      Näyttää visuaalisen kohdistuksen käyttäjän sijainnissa sivulla.

Sivuston navigointi NVDA:lla

NVDA = insert-näppäin oletusarvona, voi muuttaa asetuksista.
    Shift + näppäinyhdistelmä navigoi edelliseen yhdistelmää vastaavaan elementtiin sivulla, ellei erikseen mainittu.

• Alanuoli Lue seuraava rivi
    • Ylänuoli Lue edellinen rivi
    • NVDA + ylänuoli Lue nykyinen rivi uudelleen
    • Shift Keskeytä nykyisen rivin lukeminen
    • NVDA Lopeta nykyisen rivin lukeminen
    • Tab Lue seuraava toiminnallinen elementti (linkki, painike, lomakekenttä tmv.)
    • Lue seuraava otsikko
    • Lue seuraava taulukko
    • Lue seuraava maamerkki
    • G Lue seuraava kuva

Lisää luettavaa

VoiceOverin käyttöönotto

Mac-tietokoneissa tulee mukana käyttöjärjestelmään sisältyvä VoiceOver-ruudunlukuohjelma, vaihtoehtoisia ohjelmia ei käytännössä edes ole.

NVDA on kuitenkin asennettu yliopiston virtuaalisen työasemaympäristön Windows 10 for staff -koneelle, joten myös NVDA:n käyttö onnistuu sitä kautta Macilla. Ohjeet virtuaalisen työasemaympäristön käyttöön löytyvät IT-Helpdeskin ohjesivustolta.

VoiceOverin kanssa on suositeltavaa käyttää selaimena Safaria, mutta myös Chrome toimii pääasiassa hyvin.

VoiceOverin yleisasetukset ja -toiminnot

VO = Control + Option (oletus)
    Koska näppäimet F1–F12 ovat usein käytössä myös esimerkiksi äänenvoimakkuuden ja näytön kirkkauden säätämistä varten, voi joutua lisäksi painamaan Fn-näppäintä, jotta F1-F12 toimivat oikein.

• Command + F5 tai Command + sormenjälkitunnistin-painike nopeasti kolme kertaa tai Fn + Command + F5 (Lyhyt irtonäppäimistö)
      Käynnistys ja sulkeminen
      Kannettavan näppäimistö tai pitkä näppäimistö, jossa erillinen numeronäppäimistö
    • Control
      Hiljennä puhe
    • VO + F8
      VoiceOver-työkalun avaaminen, kun VoiceOver on päällä
      VoiceOver-työkalulla voidaan muuttaa ruudunlukijaan liittyviä asetuksia. Työkalu löytyy koneen Sovelluskansion Työkalut-kansiosta.
    • Yleiset → Näppäimet, joita käytetään VoiceOver-muuntonäppäiminä VO-muuntonäppäimen vaihtaminen
      Oletuksena Control + Option, vaihtoehtona myös Capslock
    • VO + ; VO-muuntonäppäimen lukitseminen ja avaaminen
      VO-muuntonäppäimen lukitsemisen jälkeen näppäinkomentoja voi käyttää ilman VO:n painamista
    • Puhe → Mykistä puhe
      Hiljainen tila
    • Näyttökohteet → Paneelit ja valikot → Näytä tekstityspaneeli Ruudunlukijan puheen tarkastelu tekstimuodossa.
      Näyttää ruudunlukijan puheen tekstimuodossa. Auttaa näkevää käyttäjää testauksessa.
    • Puhe → Puheäänet Puhe: ääni, nopeus ja kieli
    • Näyttökohteet → Kohdistin → Näytä VoiceOver-kohdistin Visuaalinen kohdistus.
      Näyttää visuaalisen kohdistuksen käyttäjän sijainnissa sivulla. VoiceOver-kohdistimen suurennus on hyvä pitää pienenä.
    • VO + Roottorin avaaminen
      esc Roottorin sulkeminen
      nuoli oikealle seuraava ikkuna
      nuoli vasemmalle edellinen ikkuna
      nuoli ylös tai alas listan selaaminen
      enter kohteen valitseminen
      Roottorin avulla voi tarkastella esimerkiksi erilaisia elementtilistoja, kuten verkkosivun tai tekstitiedoston otsikoita.

Verkkosivuston navigointi

VO = Control + Option (oletus)
    edellinen elementti = lisänä näppäinyhdistelmässä Shift

• VO + nuoli oikealle tai vasemmalle
      Käy läpi kaikki verkkosivun sisältö
    • Tab
      Lue seuraava toiminnallinen elementti (linkki, painike, lomakekenttä tmv.)
    • VO + välilyönti
      Avaa linkki/tuplaklikkaus
    • VO + Shift + alanuoli
      Mene sisältöön
    • VO + Shift + ylänuoli
      Poistu sisällöstä
    • VO + Command +
      Lue seuraava otsikko
    • VO + Command + L
      Lue seuraava linkki
    • VO + Command + G
      Lue seuraava grafiikka
    • VO + Command + J
      Lue seuraava lomakkeen osa
    • VO + Command + X
      Lue seuraava lista

Linkkejä