Tillgänglighetstestning med skärmläsare

Dessa anvisningar gäller användning av skärmläsare i självvärdering av tillgänglighet.

Skärmläsare, det vill säga skärmläsarprogram, är applikationer som fungerar som ett gränssnitt mellan operativsystem, applikationer och användare. Skärmläsare läser texten på skärmen och återger den för användaren med hjälp av en röstsyntetisator eller punktskrift. Detta gör det möjligt för exempelvis synskadade och blinda personer att använda en dator. Skärmläsarna styrs med tangentbordskommandon som motsvarar önskade funktioner, exempelvis att gå till en rubrik eller ett formulärfält på en webbplats.

Eftersom användare av skärmläsare navigerar med tangentbordskommandon utan visuell respons, måste webbapplikationernas innehåll vara korrekt definierat semantiskt och programmässigt. En person som använder skärmläsare går ofta igenom webbplatsen med hjälp av rubriker eller länkar. Ur testsynpunkt är det viktigaste att kunna navigera på webbplatsen. Alla testare bör ha samma inställningar aktiverade, åtminstone skärmläsarspecifikt.

Allmänt om skärmläsare

De vanligaste skärmläsarprogrammen är NVDA och JAWS för Windows samt VoiceOver för Mac. I Linux medföljer Orca, som inte ingår i dessa anvisningar. Läs mer om skärmläsaren Orca i GNOME:s anvisningar (på engelska).

NVDA är gratis. Licensen för JAWS är dyr, men många synskadade använder den i studier och arbete, eftersom FPA ersätter användningen av den som hjälpmedel. I gratisversionen är sessionslängden begränsad till 40 minuter.

I desktop-miljöer är NVDA vanligare än VoiceOver, så testning med den prioriteras. Kombinationen PC + Chrome/Firefox + NVDA ska alltså prioriteras om det är möjligt. VoiceOver läser ofta saker annorlunda än NVDA. Mac-användare kan använda NVDA med hjälp av universitetets virtuella arbetsstation.

På mobilen är iOS + Safari + VoiceOver den vanligaste kombinationen och den som det rekommenderas att man testar, men dessa anvisningar innehåller inte någon bruksanvisning för mobil-VoiceOver.

Det finns små skillnader mellan skärmläsarna, och den bästa funktionaliteten garanteras genom nedanstående kombinationer (operativsystem - skärmläsare - webbläsare):

• Windows - NVDA - Chrome
    • Windows - JAWS - Chrome
    • macOS - VoiceOver - Safari
    • Android - Talkback - Chrome
    • iOS - VoiceOver - Safari

Så tar du NVDA i bruk

Installation (Windows)

NVDA kan installeras från Software Center på Windows-datorer som administreras centraliserat av universitetet eller från NVDA:s officiella webbplats.

Användning via VDI (Mac och Linux)

NVDA finns installerat på universitetets virtuella arbetsstations (VDI) datorer Windows 10 for staff. Programmet finns i startmenyn. Läs anvisningar för användning av en VDI-dator i IT-Helpdesks anvisningar.

Att observera: För att använda NVDA på en VDI-dator krävs i praktiken ett långt tangentbord för Windows eller alternativt ett långt Mac-tangentbord, där 0 på knappsatsen (numpad) motsvarar Windows insert-knapp. Insert-knappen eller nollan på numpad används som NVDA-knapp, capslock fungerar inte för denna funktion på den virtuella arbetsstationen. Även andra avvikelser kan förekomma i synnerhet i fråga om tangentkommandon.

NVDA:s allmänna inställningar och funktioner

NVDA = insert-tangenten som standard, kan ändras i inställningarna.

NVDA öppnas i meddelandefältet, som vanligtvis är längst ner till höger på skärmen. Genom att högerklicka på ikonen med ett stort N kommer man bland annat till programmets inställningar.

NVDA:s allmänna inställningar och funktioner

• NVDA + 1 Övningsläge
      Aktiverar/stänger av övningsläget.
      När man trycker på tangenter anges deras funktioner, utan att de genomförs. Man kan öva på att använda NVDA på ett säkert sätt.
    • NVDA + Q NVDA stängs
    • Inställningar → Inställningar → Tangentbord → Välj NVDA-tangenter Byte av NVDA-tangenter
    • Som standard endast insert.
    • NVDA + S Tyst läge
      Växlar mellan tallägen (tal, tystnad, ljudsignaler).
    • Inställningar → Inställningar → Tal Inställningar för tal
      Justera talhastigheten, talsyntetisatorns röst och ljudstyrkan.
    • Verktyg → Talruta Granskning av skärmläsarens tal i textform
      Visar skärmläsarens tal i textform. Hjälper en seende användare vid testning.
    • Inställningar → Inställningar → Syn → Aktivera överstrykning Visuell markering
      Visar den visuella inriktningen i användarens position på sidan.

Navigering på webbplatsen med NVDA

NVDA = insert-tangenten som standard, kan ändras i inställningarna.
    Shift + tangentkombination navigerar till föregående element på sidan som motsvarar kombinationen, om inte något annat nämnts.

• Nedåtpil Läs nästa rad
    • Uppåtpil Läs föregående rad
    • NVDA + uppåtpil Läs den aktuella raden på nytt
    • Shift Avbryt läsningen av den aktuella raden
    • NVDA Avsluta läsningen av den aktuella raden
    • Tab Läs nästa funktionella element (länk, knapp, formulärfält etc.)
    • Läs nästa rubrik
    • Läs nästa tabell
    • Läs nästa landmärke
    • G Läs nästa bild

Mer att läsa

Ibruktagande av VoiceOver

Mac-datorer levereras med VoiceOver-skärmläsaren som ingår i operativsystemet, det finns praktiskt taget inga alternativa program.

NVDA är ändå installerat i universitetets virtuella arbetsstationsmiljö för Windows 10 for staff-datorer, så NVDA kan användas på Mac-datorer den vägen. Anvisningar för användning av en virtuell arbetsstationsmiljö finns på IT-Helpdesks anvisningswebbplats.

Det rekommenderas att webbläsaren Safari används tillsammans med VoiceOver, men även Chrome fungerar i regel bra.

VoiceOvers allmänna inställningar och funktioner

VO = Control + Option (standard)
    Eftersom F1–F12-tangenterna ofta också används till exempel för att justera volymen och skärmens ljusstyrka, kan det också vara nödvändigt att trycka på Fn-tangenten för att F1–F12 ska fungera korrekt.

• Command + F5 eller Command + knappen för fingeravtrycksigenkänning snabbt tre gånger tai Fn + Command + F5 (Kort löst tangentbord)
      Start och avstängning
      Tangentbord för bärbar dator eller långt tangentbord med separat knappsats
    • Control
      Tysta tal
    • VO + F8
      Öppna VoiceOver-verktyget när VoiceOver är på
      Med VoiceOver-verktyget kan man ändra inställningarna för skärmläsaren. Verktyget finns i verktygsmappen i datorns applikationsmapp.
    • AllmäntSpecialtangenter för användning med VoiceOver Byte av VO-omvandlingstangent
      Som standard Control + Option, alternativt även Capslock
    • VO + ; Låsning och upplåsning av VO-omvandlingstangenten
      Efter att VO-omvandlingstangenten låsts kan tangentkommandon användas utan att trycka på VO
    • Tal Tysta tal
      Tyst läge
    • BildeffekterPaneler och menyerVisa textpanel Granskning av skärmläsarens tal i textform.
      Visar skärmläsarens tal i textform. Hjälper en seende användare vid testning.
    • TalRöster Tal: röst, hastighet och språk
    • BildeffekterPekareVisa VoiceOver-pekaren Visuell inriktning.
      Visar den visuella inriktningen i användarens position på sidan. Förstoring av VoiceOver-pekaren bör gärna hållas liten.
    • VO + Öppna rotorn
      esc Stäng rotorn
      högerpil nästa fönster
      vänsterpil föregående fönster
      pil upp eller ner bläddra i lista
      enter val av objekt
      Med hjälp av rotorn kan man exempelvis granska olika elementlistor, såsom rubriker på en webbplats eller i en textfil.

Webbplatsnavigering

VO = Control + Option (standard)
    föregående element = som tillägg i tangentkombinationen Shift

• VO + höger- eller vänsterpil
      Går igenom allt webbplatsinnehåll
    • Tab
      Läs nästa funktionella element (länk, knapp, formulärfält etc.)
    • VO + mellanslag
      Öppna länk/dubbelklick
    • VO + Shift + nedåtpil
      Gå till innehållet
    • VO + Shift + uppåtpil
      Lämna innehållet
    • VO + Command +
      Läs nästa rubrik
    • VO + Command + L
      Läs nästa länk
    • VO + Command + G
      Läs nästa grafik
    • VO + Command + J
      Läs nästa del av blanketten
    • VO + Command + X
      Läs nästa lista

Länkar