Etäkäytettävät työpöydät (VDI) ja VMware

Helsingin yliopistolla on käytössä etäkäytettävä työpöytä (Virtuaalinen työasemaympäristö, Virtual Desktop Infrastructure, VDI-ympäristö), jota käytetään VMware-asiakasohjelmalla (VMWare Horizon Client). Etäkäytettävässä työpöydässä voidaan käyttää kaikkia muitakin ohjelmia samoin kuin perinteisessä yliopiston työasemassa. Täällä kerrotaan tarkemmin, mikä on virtuaalinen työasema.

VMware-ohjelma asennetaan keskitetysti sitä tarvitsevien henkilöiden työasemille. Jos ohjelmaa ei löydy työasemalta, katso ohje VMware-ohjelman asennuksesta.

Ohje on kirjoitettu Windows-koneille, mutta voidaan soveltaa myös Macille.

Tabs

Tarkka ohje

Yhteyden avaus etäkäytettävään työpöytään

• Valitse Start > Programs > VMware > VMware Horizon Client

• Avautuvassa ikkunassa näkyvät kuvakkeet yhteyspalvelimelle vdi.helsinki.fi
  • Tuplanapsauta vdi.helsinki.fi -kuvaketta.
  • Odota, että virtuaalinen työpöytä latautuu.
  • Työpöydän latauduttua voidaan käynnistää haluttu ohjelma valitsemalla Start > All programs > <ohjelman nimi >

• Kun haluat lopettaa virtuaalityöpöydän käytön, kirjaudu ulos valitsemalla Start > Log off.

vdi - kirjaudu ulos

Virtuaalisen työpöydän automaattinen avaaminen

Voit valita tietyn virtuaalisen työpöydän avautumaan seuraavasti:

• Avaa VMware Horizon Client. Klikkaa yhteyspalvelimen vdi.helsinki.fi -kuvaketta hiiren kakkosnäppäimellä.
  • Avautuu valikko, josta valitset Autoconnect to this Server.

• Tämän jälkeen voit sulkea VMware Horizon Client -ohjelman ja käynnistää sen uudelleen.
  • Nyt ohjelma avautuu automaattisesti työpöytävalikkoon.
  • Mikäli käytät normaalisti vain yhtä tiettyä työpöytää (esim. Cubblia), voit valita vielä sen avautumaan automaattisesti.
  • Napsauta hiiren kakkospainikkeella haluttua palvelimen kuvaketta.
  • Avautuu valikko, josta valitaan Settings.
  • Avautuu uusi ikkuna, josta pääset säätämään palvelimen asetuksia.
  • Laita ruksi ruutuun Autoconnect to this Desktop. Napsauta OK.
  • Tämän jälkeen voit sulkea VMware Horizon Clientin vielä kerran ja käynnistää uudelleen.
  • Nyt haluttu työpöytä avautuu automaattisesti.

Mikäli haluat vaihtaa virtuaalisen työpöydän automaattisen käynnistymisen asetuksia, avaa Start-valikko ja etsi viimeisimmistä avatuista ohjelmista (Start-valikon vasen palkki) VMware Horizon Client > Recent servers ja valitse vdi.helsinki.fi.

Virtuaalisen työpöydän automaattinen käynnistäminen

Säästät jatkossa aikaa, kun teet virtuaalisen työpöydän pikakuvakkeen suoraan omalle työpöydälle. Tee pikakuvake seuraavasti:

• Avaa Horizon Client normaalisti auki. Napsauta halutun työpöydän kuvaketta (esim. Cubbli) hiiren kakkospainikkeella. Avautuu valikko, josta valitset Create shortcut
  • Toiminto luo pikakuvakkeen työpöydälle. Seuraavan kerran saat valitun työpöydän suoraan auki työpöydän pikakuvakkeesta.

Säädä näytön asetuksia

Oletusasetuksilla virtuaalinen työpöytä valtaa kaikki näytöt (jos käytössäsi on useampi). Vain yhdessä näytössä näkyy itse työpöytä. Tällöin et näe oman koneen työpöytää samaan aikaan lainkaan, ja tämä voi tehdä työnteon hankalaksi.

Voit asettaa virtuaalisen työpöydän ns. kelluvaksi ikkunaksi seuraavasti:

• Napsauta avattavan työpöydän kuvaketta hiiren kakkospainikkeella. Avautuu valikko, josta valitset esim. Display > Windows - Large. (Oletusasetus on All Windows, joka valtaa kaikki näytöt)
  • Seuraavan kerran avatessasi virtuaalinen työpöytä avautuu siinä koossa, mihin sen määrittelit.

Lukkiutunut virtuaalinen työpöytä

Jos virtuaalinen työpöytä pyytää painamaan Control + Alt + Delete, saat lähetettyä käskyn työpöydän ikkunan yläreunassa olevasta palkista: Send Ctrl-Alt-Delete.

Vaihtoehtoisesti voit painaa näppäimistöstä yhdistelmää Ctrl + Alt + Insert.

Huomaa, että mikäli painat näppäimistöltä Ctrl + Alt + Del, komento menee vain isäntäkoneelle (=koneelle, jolla olet kirjautunut virtuaaliselle työpöydälle).

Koneella ei ole Horizon Clientiä / kotikone

Mikäli sinulla on vain tilapäinen tai satunnainen tarve käyttää virtuaalista työpöytää eikä koneellasi ole asennettuna Horizon Clientiä, voit käyttää virtuaalisia työpöytiä myös selaimella.

Voit halutessasi asentaa VMware Horizon Clientin esim. kotikoneellesi. Napsauta tällöin Install VMware Horizon Client.
Huomaa, että sinulla pitää olla ylläpito-oikeudet koneeseen.

• Kirjaudu omilla käyttäjätunnuksillasi.
  • Onnistuneen kirjautumisen jälkeen virtuaalityöpöytien valikko avautuu.

Yhteyden katkaiseminen

• Napsauta virtuaalisen työpöydän vasemmassa reunassa olevaa laajennuskahvaa.
  • Yläreunassa on kolme laatikkoa, napsauta oikeanpuoleista.
  • Avautuu valikko, josta valitset Log off.
  • Varmistuskysymyksen jälkeen palaat takaisin aloitussivulle, jonka jälkeen voit sulkea ikkunan.

Asetusten mukauttaminen

Voit mukauttaa virtuaalikonetta itsellesi sopivaksi samoin kuin normaaliakin työasemaa. Tässä kerrottu yleisimpien asetuksien mukauttaminen.

Asetukset säädetään Control Panelista (Ohjauspaneeli), joka löytyy Start (Käynnistä) -valikosta.

1. Näytön asetukset ja fontin koko

Voit säätää fontin (kirjainten) kokoa suuremmaksi seuraavasti:

• Mene Control Panel (Ohjauspaneeli) > Display (Näyttö)
  • Napsauta 150 % ja valitse Apply.
  • Saat kehotuksen kirjautua ulos (Log off now). Asetukset tulevat voimaan kun kirjaudut koneelta ulos ja takaisin sisään.
  • Mikäli kirjaudut ulos ja takaisin sisään saman tien, voit saada seuraavanlaisen virheilmoituksen:

Tämä tarkoittaa, että edellinen istunto ei ole vielä sulkeutunut. Yritä hetken kuluttua uudelleen.

2. Kielen vaihtaminen

Voit vaihtaa käyttöjärjestelmän kielen. Kielivaihtoehdot ovat suomi, ruotsi ja englanti.

• Mene Control Panel (Ohjauspaneeli) > Region and Language  (Kieli- ja aluekohtaiset asetukset).
  • Avautuvasta ikkunasta avaa Keyboards and Languages (Näppäimistöt ja kielet)  -välilehti.
  • Valitse haluamasi kieli Choose a display language (Valitse kieli) -kohdasta.
  •   Saat kehotuksen kirjautua ulos (Log off now). Asetukset tulevat voimaan kun kirjaudut koneelta ulos ja takaisin sisään. (Saatat saada virheviestin)

3. Hiiren asetukset (esim. vasenkätisyyden asettaminen)

Vasenkätisyyden virtuaaliympäristössä saat seuraavasti:

• Mene Control Panel (Ohjauspaneeli) > Mouse (Hiiri).
  • Valitse Switch primary and secondary buttons.
  • Tallenna valinta valitsemalla OK.

Asetusten nollaus (resetointi)

Koneelle on asennettu VMware Self-Support -ohjelma, jolla voit tarkistaa / resetoida asetukset helposti.

• Käynnistä ohjelma Start (Käynnistä) > VMware UEM > Self-Support

VMware User Environment Manager Self-Support -ohjelma käynnistyy. Ohjelma näyttää tältä:

Ohjelma näyttää ne asetukset joita olet muuttanut.

• Voit poistaa muokatut asetukset valitsemalla asetuksen ja napsauttamalla Reset.