Ohjeita sähköpostilistojen ylläpitäjille

Majordomo-sähköpostilistan perustamista pyydetään tilauslomakkeella.

Tabs

Tarkka ohje

Ohjeita sähköpostilistojen ylläpitäjille

Yliopistolla sähköpostilistoja hallitaan Majordomo-ohjelmistolla, joka välittää sähköpostiviestit listan tilaajille ja vastaanottaa palvelimelle lähetetyt liittymis- ja eroamiskomennot sekä muut listan ylläpitoon liittyvät komennot.

Ota tämä huomioon, kun suunnittelet sähköpostilistoja:

• Majordomo-listalle voi liittää jäseneksi IAM-ryhmän
  • IAM-listalle ei voi liittää Majordomo-listaa
  • Ulkopuolisten henkilöiden osalta, jos heillä ei ole Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta, käytetään Majordomo-listoja.

Majordomo-ohjelmistoa voidaan käyttää
  • WWW-pohjaisella MajorCool-käyttöliittymällä
  • Lähettämällä komentoja Majordomolle sähköpostilla

MajorCool-liittymä

Yliopistolla on käytössä Majordomo-ohjelmiston käytön helpottamiseksi WWW-liittymä MajorCool, joka lähettää hallintakomennot ohjelmistolle käyttäjän puolesta. Tämä helpottaa listan ylläpitoa, koska sähköpostitse toimittaessa tulee helposti virheitä.

MajorCoolin osoite on http://majordomo.helsinki.fi/. Sen käyttäminen vaatii käyttäjätunnuksen johonkin tietotekniikkaosaston järjestelmään sekä listan nimen ja ylläpitosalasanan.

Kaikista MajorCool-liittymässä tehdyistä toimenpiteistä tulee vastausviesti ylläpitäjän osoitteeseen. Kaikkia ylläpitotoimia, kuten sähköpostilistan salasanan vaihtoa, ei kuitenkaan voi tehdä MajorCool-liittymässä.

Sähköpostihallinta

Majordomo ei osaa tulkita html-muotoisia viestejä. Varmista sähköpostiohjelman asetuksista, että viesti lähtee plain text -muodossa.

Majordomo-ohjelmistoa voidaan hallita myös lähettämällä sille komentoja sähköpostiviesteinä. Majordomon sähköpostiosoite on majordomo [ät] helsinki.fi.

Komento kirjoitetaan sähköpostiviestin tekstiosaan. Viestin otsikkokenttää (Subject) listapalvelin ei käsittele. Majordomo yrittää tulkita komennoiksi kaiken viestissä olevan tekstin, kuten mahdollisen allekirjoituksesi, joten tarkista viesti ennen lähetystä.

Samassa viestissä voi lähettää useampia komentoja, yksi komento riviä kohti. Jos komento on pidempi kuin yksi rivi, sen voi katkaista kenoviivamerkillä (\), esim.

subscribe oikeinpitka-listannimi \
viela-pitempi.sahkopostiosoite@helsinki.fi

HUOM: Alatunnisteiden (footereiden) käytössä kannattaa huomioida seuraava seikka: Erilaisista merkistökoodauksista ja viestien rakenteista johtuen tunnisteet eivät nykyisin näy välttämättä oikein, eikä niiden käyttöä voi suositella. Ainakin ääkkösiä ja muita erikoismerkkejä kannattaa välttää.

Ohjeita