Sähköpostin suojausmenetelmät

Tarkka ohje

Yliopistolla sähköpostin ja liitetiedostojen salaamiseen on käytössä useita eri menetelmiä. Niistä jokaisesta on oma erillinen ohje Helpdeskin sivuilla. Tässä ohjeessa kerrotaan menetelmien eroista ja annetaan vinkkejä sopivan menetelmän valintaan.

Deltagon Sec@GW

Yksittäisten sähköpostien suojaaminen on mahdollista DeltagonSec@GW-ohjelmistoa käyttämällä. Tämä tapa on helpoin ja nopein vain satunnaisesti salattua sähköpostia tarvitseville.
Lisää Helpdeskin sivuilla >>

Plussat

• Käytössä kaikilla yliopistolaisilla automaattisesti.
  • Ei vaadi asennuksia tai uusien ohjelmien opettelua.
  • Myös ulkopuoliset voivat lähettää ylliopistolaisille suojattua postia.

Miinukset

• Sähköposti salataan ja puretaan Deltagonin palvelimilla.
  • Toimii vain Outlookilla ja Thunderbirdillä.
  • Rajoitettu säilyvyys.

S/MIME

Tämä vaihtoehto on enemmän luottamuksellista tietoa käsitteleville henkilöille. Tämä tapa tulee ottaa käyttöön esim. esimiehen tai helpdeskin suosituksesta.
Lisää Helpdeskin sivuilla >>

Ohjeistus Macille >>

Plussat

• Viestiketju on salattu alusta loppuun.
  • Joustavampi tapa paljon luottamuksellista tietoa käsitteleville.
  • Viestit säilyvät sähköpostiohjelmassa luettavina.

Miinukset

• Työläs käyttöönotto.
  • Vaatii perehtymistä.
  • Avainten hallinta vaatii lisätyötä.

GnuPG

GnuPG on ilmainen sähköpostiliikenteen ja tiedostojen salaamiseen ja allekirjoittamiseen tarkoitettu ohjelma.
Lisää Helpdeskin sivuilla >>

Plussat

• Tiedot salataan ja puretaan työasemalla. Verkossa tieto liikkuu aina salattuna.

Miinukset

• Asennettava erikseen. Yliopiston koneille ohjelman saa Ohjelmistoportaalista.
  • Vaatii perehtymistä erillisen salausohjelman käyttöön.
  • Avainten hallinta vaatii lisätyötä.

ZIP

Luottamukselliset liitetiedostot on mahdollista salata 7-zip-ohjelmalla.
Lisää Helpdeskin sivuilla >>

Plussat

• Asennettu yliopiston koneille.
  • Suhteellisen vaivaton käyttää.
  • Tiedot salataan ja puretaan työasemalla. Verkossa tieto liikkuu aina salattuna.

Miinukset

• Salasana toimitettava vastaanottajalle turvallisesti.
  • Vaatii erillisen ohjelman käyttöä.