Sähköpostin suojausmenetelmät

Yliopistolla sähköpostin ja liitetiedostojen salaamiseen on käytössä useita eri menetelmiä. Niistä jokaisesta on oma erillinen ohje Helpdeskin sivuilla. Tässä ohjeessa kerrotaan menetelmien eroista ja annetaan vinkkejä sopivan menetelmän valintaan.

Deltagon Sec@GW

Securemail-palvelun käyttö jatkuu toistaiseksi

Securemail-palvelun käytön päättyminen herätti runsaasti keskustelua yliopistolaisten keskuudessa. Jotta voisimme palvella yliopistolaisia mahdollisimman hyvin, lykkäsimme Securemail-palvelun käytöstä poistoa aiemmin ilmoitetusta päivämäärästä 31.8.2020. Käytöstä poiston päivämäärä tarkentuu myöhemmin, ja tiedotamme siitä hyvissä ajoin yliopistolaisille.

Palveluosoitteiden kohdalla suosittelemme käyttämään toistaiseksi vielä Securemail-palvelua. Tarkemmat ohjeet palveluosoitteisiin lähettämiselle löytyy tältä ohjesivulta.

Yksittäisille vastaanottajille suojattua sähköpostia voi lähettää käyttämällä Microsoft Office 365 Message Encryption -suojausta. Lue lisää tästä ohjeesta

Yksittäisten sähköpostien suojaaminen on mahdollista DeltagonSec@GW-ohjelmistoa käyttämällä. Tämä tapa on helpoin ja nopein vain satunnaisesti salattua sähköpostia tarvitseville.
Lisää Helpdeskin sivuilla

Plussat

• Käytössä kaikilla yliopistolaisilla automaattisesti.
  • Ei vaadi asennuksia tai uusien ohjelmien opettelua.
  • Myös ulkopuoliset voivat lähettää yliopistolaisille suojattua postia.

Miinukset

• Sähköposti salataan ja puretaan Deltagonin palvelimilla.
  • Toimii vain Outlookilla ja Thunderbirdillä.
  • Rajoitettu säilyvyys.

S/MIME

Tämä vaihtoehto on enemmän luottamuksellista tietoa käsitteleville henkilöille. Tämä tapa tulee ottaa käyttöön esim. esimiehen tai Helpdeskin suosituksesta.

Plussat

• Viestiketju on salattu alusta loppuun.
  • Joustavampi tapa paljon luottamuksellista tietoa käsitteleville.
  • Viestit säilyvät sähköpostiohjelmassa luettavina.

Miinukset

• Työläs käyttöönotto.
  • Vaatii perehtymistä.
  • Avainten hallinta vaatii lisätyötä.

GnuPG

GnuPG on ilmainen sähköpostiliikenteen ja tiedostojen salaamiseen ja allekirjoittamiseen tarkoitettu ohjelma.
Lisää Helpdeskin sivuilla >>

Plussat

• Tiedot salataan ja puretaan työasemalla. Verkossa tieto liikkuu aina salattuna.

Miinukset

• Asennettava erikseen.
  • Vaatii perehtymistä erillisen salausohjelman käyttöön.
  • Avainten hallinta vaatii lisätyötä.

ZIP

Luottamukselliset liitetiedostot on mahdollista salata 7-zip-ohjelmalla.
Lisää Helpdeskin sivuilla >>

Plussat

• Asennettu yliopiston koneille.
  • Suhteellisen vaivaton käyttää.
  • Tiedot salataan ja puretaan työasemalla. Verkossa tieto liikkuu aina salattuna.

Miinukset

• Salasana toimitettava vastaanottajalle turvallisesti.
  • Vaatii erillisen ohjelman käyttöä.