Låna en licens till SPSS-programmet

SPSS är en programvara avsedd för statistisk analys.

När SPSS-programmet installeras på en dator som administreras centraliserat definieras en nätlicens. Datorn måste alltså vara uppkopplad mot licensservern när programmet används. Licensservern syns i universitetets nätverk (intranät, universitetets eduroam och VPN-anslutningar

Om du vet att du kommer att behöva SPSS-programmet när du inte har tillgång till nätet (t.ex. under en resa) ska du låna en licens i förväg för den tid du önskar.

Den här guiden gäller endast centralt administrerade Windows- och Mac-datorer.

Den senaste versionen som finns tillgänglig för Linux är SPSS 27. Om du vill använda SPSS framöver måste du använda en Windows- eller Mac-dator.

Gör så här för att låna en licens

• Öppna menyn  File i SPSS-applikationen. Välj Manage License.
    • Klicka på Launch Commuter Utility Tool.
    • Välj rätt licens i Commuter Utility-fönstret.
    • Ange under Duration (Days) för hur många dagar du vill låna licensen.
    • Klicka på Check Out. Nu har du lånat licensen.
    • Klicka till slut på Exit.

Kom ihåg att returnera licensen när du inte längre behöver den! Det finns ett begränsat antal licenser och någon annan kan behöva en licens. För att returnera licensen väljer du Check in i lånemenyn.

Läs illustrerade instruktioner på fliken Detaljerad hjälp

Låna en licens, Windows

För att låna en licens behöver du ansluta till licensservern, vilket innebär att arbetsstationen måste vara ansluten till intranätet, universitetets eduroam eller med en VPN-anslutning till universitetets nätverk.

Öppna menyn  File i SPSS-applikationen. Välj Manage License.

Klicka på Launch Commuter Utility Tool i fönstret som öppnas.

Commuter Utility-fönstret öppnas.

Välj rätt licens genom att klicka på licensraden. Det finns flera versioner av SPSS- och Amos-licenser att välja mellan

• Välj under Duration (Days) (1) för hur många dagar du vill låna licensen. Intervallet är 1–30 dagar.
    • Klicka på Check Out (2). Nu har du lånat licensen.
    • Klicka till slut på Exit (3).

Nästa gång du startar SPSS-programmet berättar programmet hur många dagar som finns kvar av licensens giltighetstid.

Låna en licens, Mac

För att låna en licens behöver du ansluta till licensservern, vilket innebär att arbetsstationen måste vara ansluten till intranätet, universitetets eduroam eller med en VPN-anslutning till universitetets nätverk.

Öppna menyn  File i SPSS-applikationen. Välj Manage License.

Klicka på Launch Commuter Utility Tool i fönstret som öppnas.

Commuter Utility-fönstret öppnas.

För Mac visas programmets versionsnummer efter sifferserierna. 1200 (1200) 27.0 är exempelvis licensen för SPSS 27.

Välj rätt licens genom att klicka på licensraden:

• 1200 (1200) står för IBM SPSS Statistics-programmet
    • 9005 (9500) för Amos 7 English-programmet
    • Välj under Duration (Days) (1) för hur många dagar du vill låna licensen. Intervallet är 1–30 dagar.
    • Klicka på Check Out (2). Nu har du lånat licensen.
    • Klicka till slut på Exit (3).

Nästa gång du startar SPSS-programmet berättar programmet hur många dagar som finns kvar av licensens giltighetstid.

Återlämna licensen

Det finns ett begränsat antal licenser, så vänligen returnera licensen om du inte längre använder den. Någon annan kan behöva licensen.

Returnera licensen genom att öppna Manage License > Launch Commuter Utility Tool och klicka på Check In -knappen (4).

Ytterligare instruktioner på nätet