PDF-XChange Editorin käyttö

PDF XChange -sovelluksen mukana tulee useampi ohjelma. PDF XChange Editor -sovelluksella voi tehdä monenlaista editointi- ja kommentointitehtäviä. Lisäksi voit halutessasi salata dokumentin ennen sähköpostilla lähetystä.

PDF XChange Toolsilla voit taas muokata monipuolisesti PDF-tiedostoja. Lue täältä lisää PDF XChange Toolsin käytöstä.

Henkilökunta voi asentaa ohjelman Ohjelmistojakelusta.

Tiesithän, että monesta ohjelmasta voit tallentaa dokumentin suoraan pdf-tiedostoksi. Valitse Save as ja tiedoston tyypiksi pdf.

Lue tarkempia ohjeita Tarkka ohje -välilehdeltä

Työkalurivien saaminen näkyviin

Voit valita mitkä työkalurivit ovat kyseisessä ohjelmassa näkyvissä.

• Valitse valikkoriviltä Näytä (View) > Työkalurivit (Toolbars).
    • Napsauta haluamiasi työkalurivejä saadaksesi ne näkyviin.

Tekstin korostaminen

Myös tekstin korostaminen on mahdollista!

• Varmista, että Kommentti ja merkintä (Comment and Markup) -työkalurivi on näkyvissä.
    • Napsauta Tekstin korostustyökalua (Highlight Text Tool). Nyt voit maalata tekstiä PDF-tiedostossa.

Korostustyylin muokkaaminen:

• Napsauta korostustyökalua hiiren oikealla painikkeella.
    • Valitse Näytä kommenttien tyylit(Show Comments Styles Palette). Seuraavaksi avautuu uusi ikkuna, jossa voit muokata korostustyyliä.

Graafisen objektin lisääminen

Voit lisätä esim. nuolia, viivoja tai muita graafisia objekteja PDF-tiedostoon. Varmista, että Kommentti ja merkintä (Comment and Markup) -työkalurivi on näkyvissä.

• Napsauta työkaluriviltä objektia, jota haluat käyttää.

• Napsauta tämän jälkeen tiedostossa sitä kohtaa, mihin haluat objektin näkyviin.

• Voit muokata objektin tyyliä napsauttamalla työkalua hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Näytä kommenttien tyylit(Show Comments Styles Palette).

Puhekuplan lisääminen

• Napsauta työkaluriviltä Puhekupla (Callout Tool) -painiketta.

• Napsauta sitä kohtaa tiedostossa, johon haluat puhekuplan nuolen lisättävän.
    • Pidä hiiren vasen painike pohjassa ja vie kursori siihen kohtaan, mihin haluat itse kuplan tulevan.
    • Kirjoita kuplaan haluamasi teksti.

Tekstin lisääminen

• Napsauta Kirjoituskone-työkalua työkaluriviltä.

• Napsauta sitä kohtaa tiedostossa, mihin haluat tekstiä lisättävän.
    • Kirjoita haluamasi teksti.

Jos haluat muotoilla kirjoittamasi tekstin ulkoasua:

• Kaksoisnapsauta kirjoittamaasi tekstiä, jotta se aktivoituu.
    • Maalaa hiirellä teksti ja napsauta sitä hiiren oikealla painikkeella.
    • Valitse Tekstin muotoilu (Text formatting).

Vaihtoehtoisesti voit käyttää työkalupalkin työkaluja fontin vaihtamiseen ja koon muuttamiseen.

Tekstiruudun lisääminen

• Napsauta Tekstiruututyökalua työkalupalkista.
    • Työkalun ollessa valittuna pidä hiiren vasten painiketta pohjassa ja vedä hiirtä kunnes tekstilaatikko on haluamasi kokoinen.

Tarralapun lisääminen

• Valitse Tarralappu-työkalu.

• Napsauta sitä kohtaa tiedostossa, johon haluat lapun lisätä.
    • Seuraavaksi aukeavassa ruudussa voit lisätä tekstiä.

• Voit sulkea ruudun napsauttamalla rastia ruudun oikeassa yläkulmassa.
    • Tarralapun saat uudestaan auki kaksoisnapsauttamalla.

Dokumentin salasanasuojaus

Voit salasanasuojata tiedoston PDF XChange Editor -ohjelmalla.

Avaa File (Tiedosto) > Document Properties (Dokumentin ominaisuudet).
    Avautuu dokumentin ominaisuudet -ikkuna. Valitse Security -välilehti. Valitse alasvetovalikosta Security method Password security.

Avautuu uusi ikkuna salasana-asetuksille. Laita ruksi ruutuun Require password to open the document. Kirjoita haluttu salasana molempiin ruutuihin. Napsauta lopuksi OK.

Lähetä salasana vastaanottajalle erikseen esim. tekstiviestillä tai puhelimella.